Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie wróciłem z Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbig99
Croentuzjasta
Wróciłem wczoraj z Igrane.

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 30.06.2008 10:31

Kiedyś byłem W Baska Woda ale IGRANE nieprównywalnie lepsze chyba że wolicie Międzyzdroje od Międzywodzia. W Basce co prada byłem w sierpniu a w Igrane poza sezonem czyli w czerwcu ale wolęspokojniejsze mieściny.

Radzę:
1. Kuny wymieńcie sobie tylko na przejazd autostradami:
- od granicy Slo-Cro do Zagrzebia koszt 39kun
-Austrstrada A1 do ok 30km za Splitem 171kun.
W Polsce kuny były w kantorach po 0,54 PLN - zdzierstwo. Na miejscu wymieniałem PLN na kuny po kursie 100PLN- 205kun. Jeśli bierzecie walutę obcą z Polski to tylko Euro reszta tyle ile trzeba 300 koron na winetę na Słowację i trochę kun min. 210 na przejazdy autostradą. Winietki kupiłem sobie na granicy CZE-SLK na Słowację i od razu na Austrię - chyba ok. 1,5 Euro drożej niż w Austrii.

2. Tankowania wystrczyły mi 2. W Polsce pełny bak i oczywiście w Słowenii - koszt paliwa 1,17Euro (14.06) czyli najtaniej chyba w Europie. W Chorwacji w drodze powrotnej oczywiście musiałem zatankować po 9,65kun za litr i to chyba jest najdrożej w Europie cena paliwa na wszystkich stacjach taka sama (to chyba jakaś zmowa). Potem w Słowenii tankowałem za 1,2 Euro (28.06) w Mariborze i kupiłem winietę na Austrię po normalnej cenie (w PZMOt nienormalna cena i niemoralna przede wszystkim)
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 30.06.2008 11:45

oldGIZMO napisał(a):Ja tam jadę do Pisaka we wrześniu...
Jak wrócę i się wyśpię, to też Wam opowiem jak było.
Najbardziej interesuje mnie droga przez Węgry:Gołkowice, Bratysława, Budapeszt, Zagrzeb ... a później już jak po sznurku..
Kto ma doświadczenie co do tak przebiegającej trasy, proszę o opis.

Co z tymi TIR'ami w Żylinie, jakto ominąć ?
:)

Tirów w zylinie nie ominiesz ale z Rybnika tochyba lepiej jechać przez Czechy i Bratysławę i nie musisz jechać przez Budapeszt tylko słynną 86 która jest dokładnie opisana na forum :lol:
drogomir
Odkrywca
Re: Witam sirus25. Jesli to nie problem mam kilka pytan.

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 30.06.2008 11:50

Buziak napisał(a):Witam.
Zacznę od tego że wybieram sie w tym roku do Chorwacji a dokładnie chodzą mi dwa miejsca po głowie mianowicie
Baśka na KrK
lub Lopar na Rab.
Jadę z dwuletnim dzieckiem i chciałem sie spytac jak wygląda Baska pod kątem urlopu tam z dzieckiem. Tzn tez planuje dzielniece Zarok, jak wygląda plaża (czy bardzo kamienista?) czy strome czy łagodne zejscie do wody czy jakies place zabaw czy atrakcje dla malucha tam znajde poza plażą ? Dodam ze jedziemy w ciemno (mam nadziej ze cos znajde za 15-20 Euro od osoby?:-)) Jeśli to nie problem to wklej kilka fotek na forum lub na prywatną skrzynke adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziekuje na wszystkie informacje.

Baska na Krk i Baska Voda to dwie różne miejscowości Baśka V. znajduje się na Riwierze Makarskiej plaże są żwirkowe lekko zacienione dla dzieci ok niestety w baśce na krk nie byłem
monika1135
Plażowicz
:-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika1135 » 01.07.2008 08:11

jesli chodzi o wyzywienie i jakies atrakcje to ile powinnam zabrac euro na pelnych 8 dni??? czy 200 wystarczy na jedna osobe???
zbig99
Croentuzjasta
Re: :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbig99 » 01.07.2008 09:11

monika1135 napisał(a):jesli chodzi o wyzywienie i jakies atrakcje to ile powinnam zabrac euro na pelnych 8 dni??? czy 200 wystarczy na jedna osobe???

Trudno doradzićw tej kwestii ale ceny w drugiej połowie czerwca 2008 tak wyglądały (Riwiera Makarska- IGRANE):
- Obiad dla 3 osób w restauracji nad samym morzem. Obiad to rybka, frytki, sałtatki, piwko, wino od 230 do 300 kun. (wymieniając na miejscu 1PL to 2,05 Kun, 1 Euro to 7,15 Kun).
- Obiady w najtańszej restauracji w której byłem ale też nad samym morzem trochę mniej smakowite niż powyżej w granicach 50 kun za 1 zestaw (kotlecik, frytki, sałatka) - to cena zbliżona do Bałtyku np
- Lody wszędzie tak samo jedna "duża" gałka 5 kun.
- Piwo w resturacji nadmorskiej od 13-15 kun.
- Piwko Karlowacko w sklepikach puszka 8,2 do 9,2 Kun
- wino Prosec Doklecjan 1l w sklepiku - 46 kun
- masło 13-16 kun (tu przesadzili)
- jaja 10 szt. - 16 kun (tu też przesadzili)
- chleb duży okrągły (jedyny w miarę zjadliwy) - 11 kun
- morele 1kg - 20 kun
- sok jabłkowy 1l - 6-12 kun w zależności od tego czy nektar czy 100%
- jogurt jogobella - 1,8 kun

Jak sobie coś przypomnę to dopiszę.

Jeśli mówmy o najtańszym wyżywieniu na wczasach w Chorwacji to pozostaje zabrać mięsko zawekowane, makarokny, ryż, kuskus 5kg ziemniaków, puszki z groszkiem i kukurydzą oraz zestaw przypraw i oczywiście 4 kostki masła na 2 tyg pobytu dla 4 osób. To jeśli chodzi o obiadki - czas przygotowania 30minut i ze zjedzeniem 1h maksimum. A śniadania to pewnie szynki w konserwach, 1 kg żółtego sera. Pomidorki i ogórki na miejscu.
drogomir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) drogomir » 01.07.2008 10:09

monika1135 napisał(a):jesli chodzi o wyzywienie i jakies atrakcje to ile powinnam zabrac euro na pelnych 8 dni??? czy 200 wystarczy na jedna osobe???

Policz ile wydajesz w kraju dodaj do tego 50% na zachcianki i tyle powinno Ci wystarczyć :D
Kolację w knajpce spokojnie zjesz za 50-60kun i nie jest to mała porcja (ok 8E) sniadanie i jakiś posiłek w porze obiadowej jeżeli sobie zrobisz sama ok 30kun (4E) razem daje 12Ex8dni 96 euro resztę masz na przyjemności :lol:
Baw się dobrze
monika1135
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika1135 » 01.07.2008 11:11

dzieki za info.
pozdrawiam
asiakc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asiakc » 01.07.2008 11:44

Pizza - świetna - 40 kn
przy plaży dzielona 10 kn od trójkąta
Owoce juz troszkę tańsze bo morele 15 kn
Paradoksalnie w knajpie sok pomarańczowy droższy od piwa :lol: :lol:
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 01.07.2008 13:36

WCZORAJ WRÓCILIŚMY 8) ISTRIA - Fazana koło Puli

PO KRÓTCE:
1. ceny moim zdaniem podobne jak nad naszym morzem czyli trochę drozej niż zwykle
2. polecam market GETRO taniej niz w LIDLu :twisted:
3. paliwo najtańsze w Słowenii
4. następnym razem (a na pewno taki bedzie 8) ) nie kupuje jedzenia w Polsce - naprawdę za zakupy w markecie w tym piwo, krewetki, picie, mieso i inne pierdoły na które mieliśmy ochotę wydałam 200 zł
5. niestety nie zanalazłam tam soków marchwiowych typu Kubuś nie wiem czy źle szukałam :?

KOSZTY WYPADU - 2 os. dorosłe, 2 dzieci (12 lat i 2 latka)
całość : 5200 zł
w to wchodzi paliwo (800 zł - diesel -3200 km) spanie po drodze koło Monachium (140 euro) apartament na miejscu ( 355 euro za 9 dni) zakupy w Polsce żarcie leki itp (ok. 300 zł) no i cała reszta - jedzenie w knajpach picie w knajpach - generalnie śniadania robiliśmy sobie w apartamencie, kolacje różnie, obiady w konobach lub restauracjach - raz zrobiłam spaghetti sama bo trza było zjeśc to co przywieźliśmy, z resztą to co np wzięłam tam w słoikach - fasolka i pulpety, kiełbasa zostawiłam dla Miry - właścicielki apartmanu :lol:

piwko mają super :D rakiję też 8) piwo kupowaliśmy w markecie albo w knajpach, natomiast wino i rakiję od gospodarzy :twisted:

w ogóle moge śmiało polecic to miejsce w którym byliśmy - Fazana apartament Mira Eldic - Mira przywitała nas obiadem: rosołek, ryba ziemniaki i sałata z oliwą, dostaliśmy po szklanie zimnego pifka i kilka kielonków rakiji i dopiero się rozpakowaliśmy :lol: w prezencie dostała od nas Żubruweczkę 0,7 l a my od niej 3 wina i butelkę rakiji, poza tym dozywiała teżnas od czasu do czasu przynosząc ciasto, placki z cukinii (mniaaam) baraninkę (mąż mówił że pyszna ja nie przepadam) coś w rodzaju naszych faworków tyle że na słono oj... BYŁO BOSKO

postaram się wrzucić kilka zdjęc potem w relacji z podróży ale pewnie w przyszłym tygodniu bo jutro jedziemy nad nasze morze ... brrr... pewnie zimne i wracamy dopiero w niedzielę

pozdrav :wink:
jolamik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolamik » 01.07.2008 13:43

nie moge edytowac poprzedniej wiadomości :? więc napiszę to tu:

NICZEGO SOBIE PRZY TYM NIE ŻAŁOWALIŚMY :twisted:
moim zdaniem nad naszym morzem jest duuuużo drożej - to sie z resztą niedługo okaże 8)
tthomass0
Podróżnik
właśnie wróciłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) tthomass0 » 05.07.2008 12:52

Było super,pogoda jak zwykle wyśmienita.
Byłem w Omiśi Duce(5dni)(drugi raz) i w Baśka Voda (8dni).
Polecam każdemu.
Trasę polecam przez Słowację,Austrie,Słowenie.
Wystrzegajcie się za wszelką cenę podróży w sobotę(w Chorwacji).W jedną stronę w sobotę 21 godzin(1400km),z powrotem 15,5 godziny(z czego gro w naszej kochanej Polsce(Cieszyn-Sestanovac 10,5 godziny).
W Słoweni łatwo ominąć autostradę i zaoszczędzić 35 Euro.(W razie czego mogę wytłumaczyć).
W razie innych pytań (ceny,trasy itp) piszcie będę starał się pomóc.
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 05.07.2008 12:59

tthomass0...czy mógłbyś mi dokładnie podac na @ tę trasę jak ominąć tą autostrade w Słoweni?
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
dzieki :D :D :D :D
jaranna
Globtroter
Re: Witam sirus25. Jesli to nie problem mam kilka pytan.

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 05.07.2008 14:13

Buziak napisał(a):Witam.
Zacznę od tego że wybieram sie w tym roku do Chorwacji a dokładnie chodzą mi dwa miejsca po głowie mianowicie
Baśka na KrK
lub Lopar na Rab.
Jadę z dwuletnim dzieckiem i chciałem sie spytac jak wygląda Baska pod kątem urlopu tam z dzieckiem. Tzn tez planuje dzielniece Zarok, jak wygląda plaża (czy bardzo kamienista?) czy strome czy łagodne zejscie do wody czy jakies place zabaw czy atrakcje dla malucha tam znajde poza plażą ? Dodam ze jedziemy w ciemno (mam nadziej ze cos znajde za 15-20 Euro od osoby?:-)) Jeśli to nie problem to wklej kilka fotek na forum lub na prywatną skrzynke adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dziekuje na wszystkie informacje.

Dopiero co wróciliśmy z Baski, fajna plażą dla dzieci ze żwirkiem i kamykami, woda z piaszczystym dnem
jest dużo atrakcji od zjeżdżalni którą nasz mały 2- latek testował gratis z dorosłą osobą po inne
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 05.07.2008 14:49

Dzięki wielkie tthomass0
:D :D :D :D :D
maxh
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxh » 15.07.2008 09:39

drogomir napisał(a):...Z Czarnogóry mam zle wspomnienia nawaliła mi pompa paliwowa i musiałem do Dubrownika (jedyny serwis citroena w promieniu 200km) wracac na lawecie. Nieocenione okazało się ubezpieczenie dodatkowe w Warcie.
Muszę przyznać że zajeli się mną dość solidnie. Zorganizowali transport, znaleźli serwis zarezerwowali hotel. Dowieźli nas do Dubrownika na 24 czekał gość z firmy ubezpieczeniowej rozładował nas przed serwisem i zawiózł do hotelu. Dla wyjaśnienia Warta zwraca za lawetę 75 euro za hotel po 50 euro od osoby. Cała sprawa skonczyła sie na drugi dzien o 11 i 12 byłem już na plaży w Mlini.
[/list]

Czy mógłbyś napisać co za dodatkowe ubezpieczenie miałeś w Warcie- czy było to WARTA MOTO-ASSISTANCE W jakiej było opcji?
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Właśnie wróciłem z Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone