Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Właśnie spędziłam tydzień na Hvarze- służę pomocą :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 20:55

To był cudowny tydzień! :) Tą wyspę po prostu trzeba zobaczyć! Zakochałam się od pierwszego wejrzenia! :wink:

Na wyspę dostaliśmy się promem ( Drvenik- Sucuraj) i jechalismy do miasteczka sławną drogą Sucuraj -Jelsa :) i to nocą! Poszło nawet gładko :lol: Zatrzymaliśmy się w hotelu Amfora (piękny hotel dopiero co odnowione pokoje, pyszne jedzonko, polecam! ( w razie czego służe zdjęciami). )

Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania co do wyspy, hotelu, drogi, cen, itp :)
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 04.07.2006 21:01

Gratuluje jazdy drogą Sucuraj -Jelsa , my jechaliśmy 2 razy wdziń, raz w czasie silnych opadów deszczy i do dziś pamiętam tę trase choć było to 5 lat temu.
Może troche poprawili tę drogę. ???
A kupiłas słunnu hvwrski mied ale nie u babć na bazarze a w głębi wyspy u prawdziwych pszczelarzy.
Miód mają doskonały.
Gratuluje jeszcze raz.
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 21:04

daisykf napisał(a):Gratuluje jazdy drogą Sucuraj -Jelsa , my jechaliśmy 2 razy wdziń, raz w czasie silnych opadów deszczy i do dziś pamiętam tę trase choć było to 5 lat temu.
Może troche poprawili tę drogę. ???
A kupiłas słunnu hvwrski mied ale nie u babć na bazarze a w głębi wyspy u prawdziwych pszczelarzy.
Miód mają doskonały.
Gratuluje jeszcze raz.

Droga widać że lekko poprawiana. Miejscami cale odcinki, a tak to tylko niektóre zakrety poszerzone :lol:
Niekupiłam niestety miodku, ale za to przywiozłam butle Rakiji :D
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 04.07.2006 21:08

Cytrynka napisał(a):To był cudowny tydzień! :) Tą wyspę po prostu trzeba zobaczyć! Zakochałam się od pierwszego wejrzenia! :wink:

Na wyspę dostaliśmy się promem ( Drvenik- Sucuraj) i jechalismy do miasteczka sławną drogą Sucuraj -Jelsa :) i to nocą! Poszło nawet gładko :lol: Zatrzymaliśmy się w hotelu Amfora (piękny hotel dopiero co odnowione pokoje, pyszne jedzonko, polecam! ( w razie czego służe zdjęciami). )

Postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania co do wyspy, hotelu, drogi, cen, itp :)

Witam!
Czy widzialas jakies ciekawe campy? cos godnego polecenia. Chce jechac do jelsy na camp Holiday, moze spotkalas kogos co cos mowil na temat campow? Jade z lodka.
pozdrav
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 21:23

adam_cro napisał(a):Witam!
Czy widzialas jakies ciekawe campy? cos godnego polecenia. Chce jechac do jelsy na camp Holiday, moze spotkalas kogos co cos mowil na temat campow? Jade z lodka.
pozdrav

Jelsa sliczna miejscowośc :) Spokojniejsza i mniej ludzisk niż w Hvarze. Porcik też mają przyjemny i niezatłoczony więc z łódką też niebądzie problemu w razie czego.
Camp Holiday widziałam :) Nad samym morzem, strasznie zalesiony, kawałek od centrum. Ogólnie wyglądał fajnie!
A co do Campów to fajny jest jeszcze w Jelsie Camp Mina - leży w fajnej zatoczce :)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 04.07.2006 21:24

Cytrynka napisał(a):
adam_cro napisał(a):Witam!
pozdrav

Jelsa sliczna miejscowośc :) Spokojniejsza i mniej ludzisk niż w Hvarze. Porcik też mają przyjemny i niezatłoczony więc z łódką też niebądzie problemu w razie czego.
Camp Holiday widziałam :) Nad samym morzem, strasznie zalesiony, kawałek od centrum. Ogólnie wyglądał fajnie!
A co do Campów to fajny jest jeszcze w Jelsie Camp Mina - leży w fajnej zatoczce :)

Dzięki! ale ta twoja spodniczka to .... niezla jest :D :D :D :D :wink:
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 21:25

adam_cro napisał(a):Dzięki! ale ta twoja spodniczka to .... niezla jest :D :D :D :D :wink:

Heh :) Ależ dziękuje :)
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 04.07.2006 21:28

Cytrynka napisał(a):
adam_cro napisał(a):Dzięki! ale ta twoja spodniczka to .... niezla jest :D :D :D :D :wink:

Heh :) Ależ dziękuje :)

Proszę! cala przyjemnośc po mojej stronie! :D
czy są kolejki na prom Drvenik- Sucuraj??
pozdrav
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 21:31

adam_cro napisał(a):Proszę! cala przyjemnośc po mojej stronie! :D
pozdrav

Żadnych kolejek :) Wjeżdżaliśmy na wyspe ok 21 i na promie bylo kilka samochodów, zjeżdżaliśmy o 15 i również były miejsca :)
Za to widziałam ciekawą prawie kilometrową kolejke do wjazdu na prom w Starym Gradzie :D Gdzie właśnie prom odpłynął i ludziom pozostało kilka godzinek do czekania...
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 04.07.2006 21:33

Cytrynka napisał(a):
adam_cro napisał(a):Proszę! cala przyjemnośc po mojej stronie! :D
pozdrav

Żadnych kolejek :) Wjeżdżaliśmy na wyspe ok 21 i na promie bylo kilka samochodów, zjeżdżaliśmy o 15 i również były miejsca :)
Za to widziałam ciekawą prawie kilometrową kolejke do wjazdu na prom w Starym Gradzie :D Gdzie właśnie prom odpłynął i ludziom pozostało kilka godzinek do czekania...

No właśnie tego chce uniknąć, widziałem takie kolejki w Makarskiej - koszmar! Jak długo się płynie tym promem?
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 21:55

Ok 20-25 min :) Szybciutko i bez zbędnego tłoku!
Zelki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zelki » 04.07.2006 22:12

Witaj,
Bardzo fajnie ze chetnie podzielisz sie z nami swoimi wrazeniami, prosze powiedz dlaczego (jakie argumenty) wybraliście prom przez Drvenik?
My jedziemy juz w przyszłym tygodniu do Zavali i do dzis nie wiemy czy drvenik czy Split.....kurcze moze jakies ogolne rady ?
Z gory dziekujemy !!! :lol: :lol:
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 04.07.2006 22:26

Zelki napisał(a):Witaj,
Bardzo fajnie ze chetnie podzielisz sie z nami swoimi wrazeniami, prosze powiedz dlaczego (jakie argumenty) wybraliście prom przez Drvenik?
My jedziemy juz w przyszłym tygodniu do Zavali i do dzis nie wiemy czy drvenik czy Split.....kurcze moze jakies ogolne rady ?
Z gory dziekujemy !!! :lol: :lol:

Przede wszystkim zdecydowaliśmy właśnie na prom Drvenik-Sucuraj przez cene. Cena za 2 osoby+autko to 110 kun. Jest to cena o wiele niższa niż prom ze Splitu (gdzie sam samochód to 260kun ;/). Nie było kolejek do promu, piękne widoki po drodze, którka droga promem.

Ogólne rady... Hmmm... Zależy z czym związane :)
-Kiedy zwabieni zapachem podejdziecie do krzewów lawendy uważajcie na gigantyczne pszczoły :D Ogólnie owady na tej wyspie są jakieś przerośnięte :D Wszędzie wszystko brzęczy!
-Napoje na wyspie są dosyć drogie. Nie kupujcie w pierwszym lepszym markecie gdyż różnice w cenach często sięgają nawet 5kun na butelce mineralnej!
-Zaopatrzcie się koniecznie w maske i rure do nurkowania :) Oraz klapki- uwaga na jeżowce.
-Olejek z mocnym filtrem!
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 04.07.2006 22:47

...również niebawem wybieramy sie na Hvar (9 studento - absolwentów)...wciąż waham sie nad wyborem miejscowosci...Ivan Dolac? Jelsa? Milna? Zavala?...nie potrzebujemy nocnych dyskotek ale względny ruch turystyczny byłby wskazany...Pozdrawiam
Cytrynka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cytrynka » 05.07.2006 10:13

Cayman napisał(a):...również niebawem wybieramy sie na Hvar (9 studento - absolwentów)...wciąż waham sie nad wyborem miejscowosci...Ivan Dolac? Jelsa? Milna? Zavala?...nie potrzebujemy nocnych dyskotek ale względny ruch turystyczny byłby wskazany...Pozdrawiam

Proponuje Hvar lub Jelse :) Ivan Dolac jest malutki i w sumie niezaciekawy porównując go do tych 2 miejscowości, zresztą jak również Zavala.
Jeżeli nie patrzysz na nocne zabawy to może Stary Grad? :) Bardzo spokojne i cichutkie miejsce.
No i pozostała jeszcze Vrboska (fajny port), bo Sucuraju jakoś nie polecam :)
Mam nadzieję że choc trochę pomogłam :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone