Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wlasnie siedze w hotelu w Albanii na plazy i pozdrawiam

Nazwa Albanii wywodzi się ze źródeł greckich i rzymskich, nawiązując do koloru białego. Sami Albańczycy używają nazwy Shqipëria, co oznacza Krainę Orłów. Albania jest niewielkim krajem - jej powierzchnia wynosi to niewiele mniej niż powierzchnia województwa wielkopolskiego.
Jo_Anna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jo_Anna » 27.06.2009 07:17

jacky6 napisał(a):wędrując 2 lata temu po albańskim wybrzeżu - w sumie 3 miejscowości - Shengin, Himare i Duerres - w lipcu - w każdej po 2 noce - P

Jacky! Czy umieściłeś gdzieś relację z tej wyprawy? Szczególnie Shengin i okolice mnie interesują, bo będę tam z synem w sierpniu i chciałabym jakoś się duchowo nastawić ;)

pozdrawiam :)
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 27.06.2009 10:35

sanchopan napisał(a):Bzdura.
Tak mi mówili w 1998 jak jechałem do Chorwacji i w 2004 jak byłem w Rumunii: "jedź, to Cię okradną, zabiją, a auto... już tam na Ciebie czeka". W sumie o Polsce niektórzy Niemcy dalej tak mówią. :lol:
Takie kraje jak Albania i wiele sąsiednich również mają to do siebie, że czasami można spotkać więcej niż w Polsce... luksusowych pojazdów naraz, w jednej chwili. Nie jest to oczywiście normą, ale zdarza się. Za to mało jest tego, czego u nas dużo: aut relatywnie młodych klasy kompakt, średniej (i nawet tych małych) - w Albanii najwięcej jest... Merdoli wszelakiej maści.
W każdym bądź razie - jechać radzę, zanim... masówka się zrobi:) Wrażenia już będą inne: teraz się budują, dorabiają, co potrwa jeszcze ileś lat - a zamordować to mogą Cię (i mnie) nawet we własnym domu w Polsce a i na tzw. "zachodzie" Europy również.
Nie przejmować się tymi co bzdury gadają, bo sami zwykle wyściubić nosa dalej niż za swój płot się boją - tylko jechać, jak serce wzywa! :D

Co do tych luksusowych aut to się nie zgodze...
Słuchaj jeżli latasz autem średniej klasy czyli nie wychylający się z tłumu
to nic Ci nie grozi,ale jak masz jużlepsze auto nie wszędzie w tych krajach jest bezpiecznie

Znam pare przypadków w Bułgari czy Rumuni,że ludzie wrócili pocągiem,a auta mieli dobrze zabezpieczone i nic nie pomgło :roll:

Znam też bardziej niebezpieczne sytuacje jak moich znajomych wysadzili z auta na drodze do Grecji z Mercedesa ML,ale nie c hodzi tu o auto bo wiadomo
AC mam,ale jak zostajesz na chodniku z niczym bez dokumentów,pieniędzy itp rzeczy...najgorzej rozpaczali po psie bo
złodzieje nawet nie wypuscili go z auta :?

Znam również przypadki jak znajomi chcieli wyjechac ze stacji paliw,a dzieci Rumunskie dosłownie obtoczyły ich i zaczeły otwierać drzwi i wyciągac z auta co się dało...pare rzeczy wartosciowych im wyciągneli z bagażnika :roll:

Chodzi mi o jakieś porównanie np wiem,że w Bułgari i Rumuni jest mało bezpiecznie,ale byłem pare razy np w BiH,Czarnogorze i tam już inaczej może dlatego,że bliżej Chorwacji

Czytałem na necie opowiesci ludzi z wypraw do Albani,ale z przed kilku lat i prawie wszyscy opisywali ten kraj jako dzicz...
A skoro tak zachęcajoco opisujesz swój wypad to mysle,że może się coś pozmieniało i jest już bezpieczniej :wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 27.06.2009 10:39

No to powiem tak - w Albanii podobnie jest jak w Bułgarii, gdzie jak wiadomo trochę gorzej niż w Polsce.
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 30.06.2009 14:54

mar.zag napisał(a):
sanchopan napisał(a):Chodzi mi o jakieś porównanie np wiem,że w Bułgari i Rumuni jest mało bezpiecznie,ale byłem pare razy np w BiH,Czarnogorze i tam już inaczej może dlatego,że bliżej Chorwacji

Czytałem na necie opowiesci ludzi z wypraw do Albani,ale z przed kilku lat i prawie wszyscy opisywali ten kraj jako dzicz...
A skoro tak zachęcajoco opisujesz swój wypad to mysle,że może się coś pozmieniało i jest już bezpieczniej :wink:

W Albanii dopiero bede w sierpniu ale w zeszlym roku wloczylem sie po Rumunii samochodem, ponad 2 tygodnie i bylo bardzo spokojnie i bezpiecznie - zarowno w duzych miastach jak i na zadupiach. Rumunia nie odbiega poziomem bezpieczenstwa od Polski a czasami mam wrazenie ze jest tam nawet bardziej bezpiecznie
saper
Autostopowicz
Dhermi

Nieprzeczytany postnapisał(a) saper » 02.07.2009 12:39

Janniko ja też liczę dni ale mi zostało tylko14 i już nie mogę się doczekać . A póżniej tylko plaza ,nurkowanie ,kusza i wędka.A ile zapłace z hotel to już mnie wali bo poco tyrałem cały rok .
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 02.07.2009 15:29

sanchopan,

A ja mam pytanie trochę z innej beczki :) ... Jak pamiętasz (mam nadzieję :wink:) przed twoim wyjazdem byłem ździebko sceptycznie nastawiony, że tak to w skrócie nazwę, do twojego pomysłu 'zbaczania na szybko' do AL w drodze do BG ... pytanie moje brzmi, czy teraz, z perspektywy czasu, uważasz że plan był słuszny (dlaczego tak, dlaczego nie) i co być zrobił inaczej, gdybyś miał szansę cofnąć czas :?: :)

Z góry dzięki za refleksję nad mymi troszku filozoficznymi pytaniami :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 02.07.2009 16:07

BARDZO, bardzo zadowolony jestem z decyzji!!
Gdybym miał coś zmienić, to bym... wziął telefon z hotelu w Albanii, bo jakoś nie przeszło mi przez myśl (nigdy z tym problemu nie było, nawet w Bułgarii), że na GoogleEarth podana pozycja (i zdjęcie) wybranego hotelu będzie oddalone od faktycznej lokalizacji... o blisko 2 km :lol: 8O Ze 2 godziny szukałem tego hotelu, jak już prawie zrezygnowałem, na samym końcu... znalazłem. A hotel OAZ wart polecenia :)
To było super urozmaicenie w połączeniu z pobytem w Bułgarii, bez tego - jako że nad M.Czarnym już kiedyś byliśmy - byłoby nudno, tak sobie, albo "znowu Bułgaria".
Co bym jeszcze zmienił... - wyjechałbym dzień później z Albanii wcześnie rano, bo wyjechałem tak ok. południa i jakoś dziwnie szybko dojechałem ok. północy do Słonecznego - parę godzin czekaliśmy "na dzień" na miejscu. Za wcześnie przyjechaliśmy ;)
Ale z drugiej strony dłużej w Albanii to bym... się nudził. Byliśmy dość krótko, ale IMHO warto było zobaczyć coś nowego, nowy kraj w Europie (byliśmy we wszystkich europejskich z basenu M.Śródziemnego prócz Turcji - ale tutaj autem mi się nie chce). Poza tym za parę lat będą tam walić turyści masowo - a teraz głównie są miejscowi, trochę Niemców i Włochów (ale to mniejszość). Widzieliśmy jeszcze autokar w PL z RainbowTours :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2009 17:08

sanchopan napisał(a):.... prócz Turcji - ale tutaj autem mi się nie chce ..

sanchopan - czy to wynika z oklepanych stereotypów czy inna przyczyna ?
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 02.07.2009 17:15

Wynika ze względów praktycznych - jest to dość daleko jak na jazdę w większości nie autostradą: mogę jechać na raz 2-2,5 tys. km, ale... musi być droga odpowiednia - vide np. do Hiszpanii. Do Turcji takowej nie ma, po drodze trzeba się męczyć przez kilka krajów i sporo granic plus odległość. Przy czym mnóstwo tam lata, więc jak kiedyś tam dotrę, to pewnie samolotem. Nie mam nic przeciwko Turcji, ale też nie ciągnie mnie tam - no chyba, że trafię akurat na takiego Last-a jak sąsiad: za 600 zł (plus 20 USD)/os. za 7 dni z all inclusive 3,5* (mimo że to takie biedne AI: bez picia, nie mówiąc o drinkach) w podobnym czasie jak ja zwiedzałem Bałkany. :lol:
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 11.07.2009 22:10

Jo_Anna napisał(a):
jacky6 napisał(a):wędrując 2 lata temu po albańskim wybrzeżu - w sumie 3 miejscowości - Shengin, Himare i Duerres - w lipcu - w każdej po 2 noce - P

Jacky! Czy umieściłeś gdzieś relację z tej wyprawy? Szczególnie Shengin i okolice mnie interesują, bo będę tam z synem w sierpniu i chciałabym jakoś się duchowo nastawić ;)

sorki, z sporym opóźnieniem tutaj dotarłem ...
..
moja nietypowa relacja ma już prawie 2 lata...
mam nadzieję, że się przyda...
nie wszystko zdążyłem opisać, sporo zapamiętałem...
jakby co, to pytaj, bo "atmosfera" jest trudna do zrelacjonowania...
tam po prostu trzeba być...

paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 11.07.2009 22:15

jacky6........sobota wieczór a Ty przy kompie na necie siedzisz.........chyba nudy są co?
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 11.07.2009 22:19

sanchopan napisał(a):Wynika ze względów praktycznych - jest to dość daleko jak na jazdę w większości nie autostradą: mogę jechać na raz 2-2,5 tys. km, ale... musi być droga odpowiednia - vide np. do Hiszpanii. Do Turcji takowej nie ma, po drodze trzeba się męczyć przez kilka krajów i sporo granic plus odległość.

dobrze byłoby poznać, co kryje się pod pojęciem "względów praktycznych" ?
...
czy jazda jednym cięgiem 2-2,5 tys. km należy do przyjemności ?
rzecz oczywista własnym autkiem i z jednoosobowym "kierownictwem"....
czy naprawdę jazda przez kilka krajów jest męczarnią ?
...
zdaję sobie sprawę, że problem przekracza poruszony tutaj zakres...
ale ruszyło mnie...

:roll: :roll: 8) 8) ... :P :P :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 11.07.2009 22:21

paolooo napisał(a):jacky6........sobota wieczór a Ty przy kompie na necie siedzisz.........chyba nudy są co?

obowiązki...
ktoś musi pracować, żeby ktoś był na urlopie ...
:roll: :roll:

:P :P
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 12.07.2009 08:31

jacky6 napisał(a):
sanchopan napisał(a):Wynika ze względów praktycznych - jest to dość daleko jak na jazdę w większości nie autostradą: mogę jechać na raz 2-2,5 tys. km, ale... musi być droga odpowiednia - vide np. do Hiszpanii. Do Turcji takowej nie ma, po drodze trzeba się męczyć przez kilka krajów i sporo granic plus odległość.

dobrze byłoby poznać, co kryje się pod pojęciem "względów praktycznych" ?
...
czy jazda jednym cięgiem 2-2,5 tys. km należy do przyjemności ?
rzecz oczywista własnym autkiem i z jednoosobowym "kierownictwem"....
czy naprawdę jazda przez kilka krajów jest męczarnią ?
...
zdaję sobie sprawę, że problem przekracza poruszony tutaj zakres...
ale ruszyło mnie...

:roll: :roll: 8) 8) ... :P :P :P

Wszystko zależy od predyspozycji plus parę innych czynników - jaka droga, jaka pora (niektórzy nie lubią jeździć nocą). To co dla jednego jest przyjemnością, dla innego może być męczarnią.
To co dla jednego możliwe - inny wyśmiewa, że to "niemożliwe".
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 12.07.2009 10:10

Wszystko jest możliwe jeszcze 10 lat temu potafiłem zrobic 2500km na raz
i to bez jakiś ostrych męczarni,a dziś mam już problem dojechac do Dubrownika ok 1400km 8)
Może dlatego,ze jeżdzę głownie na noc,a w nocy jak wiadomo sie śpi... :)

Jak ochleje się wspomagaczy np redbuli itp to dojade do celu,ale puzniej
to wszystko mi się odbija w drugą stronę np nie mogę zasnąc...dobrze się wyspac...budzą mnie jakieś dreszcze...za nim dojde do siebie to minie 24h

31.07 znów mnie czeka taka męczarnia...ale cóż się nie robi dla fajnego urlopu :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Albania - Shqipëria

Wlasnie siedze w hotelu w Albanii na plazy i pozdrawiam - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone