napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.03.2012 23:33
drwal napisał(a):Kasiu a orjentujesz sie co potrzeba do zameldowania motoru
Meldunek.. Skoro posiadasz nieruchomość, to masz prawo przebywania w RH chyba do 6 miesięcy w roku bez przerwy.. nie pamiętam, a nie chce mi się"grzebać" (nie kojarzę, jak to się ma do meldunku/ prava pobytu (boravak) ... przejrzyj strony MUP.. A do zarejestrowania tutaj pojazdu musisz Ty sam mieć tu meldunek (W Polsce chyba taka sama zasada i wydaje się to logiczne).
Co do konta w banku, owszem możesz je mieć, ale nie rachunek typu "ror" (tekući račun), bo takie tylko dla tzw. "rezydentów" czyli osób z meldunkiem, dowodem osobistym i regularnym legalnym dochodem; lub naturalnie przedsiębiorców. Jesli żadne z powyższych Cię nie dotyczny, to moim zdaniem dla Ciebie będzie tzw. žiro račun. Naturalnie mogę się mylić (po pierwsze nie jestem ekspertem, po drugie nie mam dostatecznie szczegółówych danych na temat tego konkretnego przypadku).
Ale wszelkie info o rodzajach kont, jakie możesz otworzyć, dostaniesz w bankach (są darmowe infolinie i możliwości przesłania zapytania mailem), a meldunki i rejestracja pojazdów to
MUP.
Pozdrawiam