Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wjazd do Chorwacji gdy nie jest się Polakiem

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 12.03.2012 22:39

Szukałem takiego tematu, ale nie znalazłem. Ja jestem Polakiem, natomiast moja dziewczyna pochodzi z Armenii, jest w Polsce prawie 15 lat, stara się o obywatelstwo, póki co ma kartę stałego pobytu. W sierpniu kończy jej się paszport, wyrobienie nowego w ambasadzie będzie kosztowało ok 100 euro. Problem w tym, że możemy jechać do Cro już po upływie terminu ważności jej paszportu a koszt wyrobienia jest dość duży i te pieniądze zdecydowanie lepiej będzie przeznaczyć na pobyt w Chorwacji. Czy mogą być jakieś problemy z wpuszczeniem nas do Chorwacji jeśli na granicy pokaże tą kartę stałego pobytu? :roll:
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 12.03.2012 23:08

Zadajesz cholernie trudne pytania. Może jest ktoś kto Ci pomoże, bo ma takie doświadczenia, albo wiedzę. Polecałbym jednak zwrócić się z tym pytaniem do ambasady lub bezpośrednio do ministerstwa najlepiej chorwackiego. Jeżeli oni Ci odpowiedzą, że bez problemu to drukuj i z takim świstkiem jedź.
Z tego co wiem to umowa między CRO a PL dotyczy obywateli Polski. Czy również tych z kartą stałego pobytu? Pytaj dalej.
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 13.03.2012 00:06

dodam, że mając tą kartę może swobodnie poruszać się po krajach UE
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 13.03.2012 00:11

MAM ODPOWIEDŹ!

http://pl.mfa.hr/?mh=408&mv=2537

Dość stary artykuł i nie wiem czy daty nadal aktualne. Trzeba tylko potwierdzić w Ambasadzie - kontakt w podanym linku.
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 13.03.2012 00:20

bardzo dziękuje za odpowiedź :D
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 13.03.2012 00:57

Rafik89 napisał(a):bardzo dziękuje za odpowiedź :D

Cieszę się, że mogłem pomóc. Życzę udanej zabawy w CRO. Pozdrowienia dla Twojej dziewczyny.
petit
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) petit » 18.05.2012 09:57

biorąc pod uwagę nasze krajowe przepisy obywatel Armenii może przekraczać granice posiadając paszport. Dlatego nie ma możliwości wyjechać do Chorwacji bez paszportu.
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 18.05.2012 20:23

no to się załamałem :( Które przepisy o tym mówią? Z tą kartą może legalnie jechać do wszystkich krajów UE, nie potrzebuje do tego paszportu. Czytałem w internecie, że chorwaccy celnicy tylko rzucają okiem na dowód osobisty/paszport, że nikt się nie czepia bo to przecież są pieniądze dla nich. Nie widzę sensu żeby za niemałe pieniądze wyrabiała sobie nowy paszport jeśli prawdopodobnie w przyszłym roku dostanie obywatelstwo. Najbardziej obawiam się tego jakby na granicy SLO/HR nas zawrócili. Może jednak jak celnicy zobaczą jeszcze trzech innych ludzi to wpuszczą...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.05.2012 21:17

Rafik89 napisał(a):no to się załamałem :( .

Masz dobre chęci więc:
do granicy podjeżdżaj w dzień, w dni weekendowe ( jest duży ruch).
Na przejściu granicznym - opuszczona szyba w samochodzie, paszporty i dowody osobiste trzymaj w taki sposób jakbyś chciał im do ręki wcisnąć.
Uśmiech na twarzy, luz, luz. Pozdrów ich w języku chorwackim.

Z reguły na takie zachowanie - nawet ręką nie dotkną, każą jechać, .... jechać.

Natomiast jak będziecie mieli pecha ....... przynajmniej do granicy sobie podjechaliście. To też frajda. :lol: :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.05.2012 23:07

To prawda, ja tam zawsze banan na buzi, paszporty wręcz otwarte na właściwych stronach wciskam im w dłonie i....zazwyczaj nawet ich nie tykają, machają, żeby jechać dalej...no ale na tyle wyjazdów zdarzyło się przeglądanie dokumentów :) Swoją drogą, jadąc i będąc w takiej sytuacji chyba padłabym na serce z emocji. Kurcze, po mnie zaraz widać, że coś kombinuję, nie dałabym rady...no ale Wasza decyzja, trzymam kciuki.
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 19.05.2012 00:02

zakładając optymistyczną wersje, że uda się wjechać to nie powinni robić problemów żeby wyjechać nie? :roll:
petit
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) petit » 19.05.2012 14:37

Zgodnie z Kodeksem granicznym Schengen, Ustawą o cudzoziemcach przekraczając granicę wymagany jest ważny dokument podróży czyli paszport wraz z ważnym tytułem pobytowym czyli wizą lub kartą pobytu. Sama karta pobytu uprawnia jedynie do pobytu, legitymowania się nią w kraju, który ją wydał.
czyli teoretycznie wjeżdżając już do Czech łamiecie art. 49A kodeksu wykroczeń i czeskie służby w razie kontroli zrobią wam problem.
Oczywiście można spróbować zajechać do HR i wrócić bez problemu.
Rafik89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafik89 » 19.05.2012 14:53

no tak, można próbować, ale jak mam przejechać kilkaset km do granicy SLO/HR żeby nas tam zawrócili bo do Chorwacji unia już nie "sięga" i na granicy kontrola będzie pewna to... sam już nie wiem, od kilku miesięcy planuje gdzie pojechać, jaką drogą, co zobaczyć a tutaj taki klops :cry:
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 19.05.2012 16:04

moja zona jest bialorusinka i przy wjezdzie do Chorwacji 2 lata temu celnik oprocz karty pobytu poprosil tez o jej paszport tak wiec nie majac waznego paszportu mysle ze Twoja dziewczyna moze miec problem z wjazdem do Chorwacji... z powrotem moze byc latwiej tylko mysle ze lepiej jednak paszport zrobic bo i tak przeciez bedzie trzeba w koncu to zrobic... nawet kosztem krotszego pobytu 1-2 dni w Chorwacji...
mirmur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmur » 19.05.2012 19:04

a ja się tak zastanawiam no co Wam polakom paszporty 8O
Czechy, Słowenia, Chorwacja są w Unii i śmigamy na dowodziki :)
mieszkam na granicy i od czasu wejścia do Unii ani razu nikt mnie nie kontrolował :oops:
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies