Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Witam z Vis-Komiza

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Wołek
Croentuzjasta
Witam z Vis-Komiza

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 12:54

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Od czterech lat przeglądam tę stronę i nie ukrywam, że za każdym razem intensywnie korzystam z zawartych tu informacji przy planowaniu wakacji. Często to właśnie Wasze relacje mają wpływ na wybór przeze mnie miejsca docelowego pobytu. To dzięki Wam z roku na rok coraz bardziej zatracam się w Chorwacji i jej urokach. Podróżuję z mężem i 2-ką dzieci, za każdym razem dokładnie poznając miejsce, w którym przebywamy. Jednocześnie przyjęliśmy zasadę, że co roku jesteśmy w innym miejscu, aby dokładniej poznać ten piękny (k)raj, jego mieszkańców i panujące tu zwyczaje. Chętnie podzielę się moimi subiektywnymi (zaznaczam) spostrzeżeniami z podróży. Byliśmy już w różnych miejscach ale chciałabym zacząć od wyspy Vis.
Wiem, że było już trochę na ten temat, jednak może i moje uwagi komuś się przydadzą, a choćby przypomną wakacyjne klimaty.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.07.2014 12:57

Nie wierzę ......... pierwszy! :D

Tylko czy tu się czyta , czy tylko pyta Doroto?
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 12:59

Ja też nie wierzę, że pierwszy ale może nie ostatni... :D
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.07.2014 13:01

Dorota, jesteś teraz na Vis-ie ?
Ostatnio edytowano 09.07.2014 13:04 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 09.07.2014 13:02

Wołek napisał(a):Ja też nie wierzę, że pierwszy ale może nie ostatni... :D

Jasne, że nie ostatni :D Ja też tu będę zaglądać :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2014 13:02

To kto ostatni?

:)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.07.2014 13:03

Marzy mi się Vis... więc na pewno będę tu zaglądać :D
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.07.2014 13:03

agata26061 napisał(a):Ja też tu będę zaglądać :wink:

Ja będę podglądać , jak tu się będzie czytać i dużoooooooo oglądać. :)
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:13

W zasadzie to zaczęłam planować ten wyjazd już w grudniu. Poprzednio jeździliśmy z południa Polski przez Słowację z noclegiem na Węgrzech, a potem już do celu. Dodam, że nie preferujemy jazdy "na jeden raz". Tym razem "zaryzykowaliśmy" przejazd przez Czechy, Austrię, Słowenię. Nocleg po ok. 8 godzinach jazdy wypadł w Samoborze, w genialnym pensjonacie prowadzonym przez młode małżeństwo. Sam pensjonat znajduje się nie w miasteczku lecz ponad nim, w miejscu bardzo urokliwym, z widokami na góry, doliny, winnice... W pensjonacie gospodarze prowadzą restaurację, gdzie można dobrze zjeść - pyszne regionalne potrawy. Za obiad dla 4-ch osób, z zestawem kilku rodzajów mięs, pieczonymi ziemniaczkami, sosem, napojami dla dzieci, piwem i domową rakiją + naprawdę obfitym śniadaniem następnego ranka zapłaciliśmy 60 EUR. Czy to dużo? Zależy, w każdym razie porcje były na prawdę imponujące, a jedzenie super smaczne. Guesthouse Pavlin - Polecam!!!
(rezerwowałam wcześniej przez booking.com).
Następnego dnia naszym celem była już wyspa VIS!!!
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:17

Tak, jestem jeszcze na Visie!!! Jest jak w raju, jak wszędzie w Chorwacji :D Jestem to od 1.07 ale niestety wyjeżdżam już w najbliższą sobotę :(
Szkoda, bo stwierdziłam, że mogłabym tutaj żyć, cisza i spokój to to, co mi bardzo odpowiada biorąc pod uwagę mieszkanie na co dzień w dość głośnym i dużym mieście.
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:26

A zaczęło się już rok temu, gdy byliśmy na wyspie Hvar. Zamówiliśmy wycieczkę na wyspę Bisevo do błękitnej groty + okoliczne klify i jeszcze zielona grota. Zupełnie nie wiedziałam, że po drodze wpłyniemy do Stinivy i odwiedzimy jeszcze na chwilę Komizę. I tu jakby grom z jasnego nieba - zakochałam się na zabój - nie byłam w stanie zapomnieć o Komizie. To jest to, czego tak długo szukałam trochę po omacku ale widać miałam to szczęście i znalazłam! Oczywiście natychmiastowa, nieodwołalna decyzja - w przyszłym roku tylko tu!!!
Od tego czasu przeszukiwałam skrupulatnie to forum, stronę i cały internet, aby zebrać jak najwięcej informacji o tym miejscu. Coraz bardziej nabierałam pewności, że to właśnie tu chcę spędzić chwile wytchnienia od codzienności.
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:34

Po drodze znalazłam też ciekawą stronę, która również dostarczyła mi wielu informacji tz-komiza.hr
Polecam.
Wreszcie nadeszła ta chwila, gdy dotarliśmy do Splitu. Gdzieś, już nie pamiętam gdzie, ktoś napisał, że połapanie się w porcie w Splicie, która kolejka jest na Vis jest dość skomplikowane. Z wielką obawą zbliżaliśmy się do portu, a tam - strzałka z napisem "VIS". Co w tym skomplikowanego?? Nie wiem.
Split powitał nas częściowo zachmurzonym niebem ale temperatura oczywiście taka, jak należy :D
Zaraz postaram się wstawić moje pierwsze na tym forum zdjęcie, o ile uporam się z techniką :)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 09.07.2014 13:40

Deszcz pada czy co ? 8O

Na plazing lepiej idż ! :oczko_usmiech:
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:43

Załącznik Split.jpg nie jest już dostępny
Załącznik Split.jpg nie jest już dostępny
Załączniki:
Split.jpg
Pochmurny ten Split...
Ostatnio edytowano 09.07.2014 21:07 przez Wołek, łącznie edytowano 1 raz
Wołek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wołek » 09.07.2014 13:46

maniust napisał(a):Deszcz pada czy co ? 8O

Na plazing lepiej idż ! :oczko_usmiech:

Teraz siesta, na plażę troszkę później :D
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies