Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Witam Wszystkich

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Berni
Turysta
Witam Wszystkich

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 14.03.2006 21:41

Witam Wszystkich Cromaniaków. Jestem po raz pierwszy na tym forum. Trafilem tu przypadkiem ze 2 m-ce temu i tak sobie podsłuchuję. Planuje w najblizsze wakacje wypad na Istrie. Bylem tam w 89 tzn 1989 roku w Porecu. Mam ochote tam wrocic. Wiele sie zmienilo. Gdzie warto sie zatrzymac na 10 - 14 dni. Jede w dwie osoby. Lubie raczej spokojne miejsca i blisko plazy. Raczej nastawiam sie na bierny wypoczynek. Czasem jakis wypad np. Pula. No i nie zadrogo ale i nie po harcersku.
Pozdrowienia
Berni
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.03.2006 23:34

Polecam Vrsar
http://www.istra.com/vrsar/index2.asp?j=cro
lub tuż obok Funtanę
http://www.funtana.com/cro/smjestaj.asp
Jest to środek zachodniego wybrzeża Istrii, a więć stąd można zwiedzać
Porec, Rovinj, Pulę, ciekawy jest Limski Fiord (wycieczka statkiem, tam kręcono część zdjęć do filmu Skarb w Srebrnym Jeziorze),można pojechać na wschodnią część Istrii np. do Rabac, można też popłynąc katamaranem
na jeden dzień do Wenecji. Ja na Istrii byłem w 1997, 1998 i 2000 r. i mam
ochotę i nadzieję, że jeszcze tam będę.
Pozdrawiam
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.03.2006 01:22

Cześć Berni.Ja polecam Premanturę.Spędziłem tam piękne 2 tygodnie.Jak poszukasz znajdziesz na forum wiele informacji o tej miejscowości.
Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.03.2006 11:35

Byłem w Premanturze 3 razy, polecam. Spokojna, trochę na uboczu miejscowość, niestety rozbudowująca się. Wspaniałe miejsce na spacery (Kameniak) i wycieczki rowerowe (np do Medulina). Na półwyspie sporo ustronnych miejsc, groty, dobre miejsce do nurkowania, sporo surfingowców. Z Premantury tylko parę km do Puli, tutaj robimy zakupy na miejscowym bazarze. Dobre miejsce wypadowe do zwiedzenia całej Istrii. Pozdrawiam
Ps wrócę tam, może w tym roku
T.o.m.a.s.z.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) T.o.m.a.s.z. » 15.03.2006 12:28

Skoro już tam byłeś, to może teraz gdzieś bardziej na południe - osobiście polecam okolice makarskiej - pozdrawiam
Berni
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 19.03.2006 19:44

Janusz Bajcer napisał(a):Polecam Vrsar
http://www.istra.com/vrsar/index2.asp?j=cro
lub tuż obok Funtanę
http://www.funtana.com/cro/smjestaj.asp
Jest to środek zachodniego wybrzeża Istrii, a więć stąd można zwiedzać
Porec, Rovinj, Pulę, ciekawy jest Limski Fiord (wycieczka statkiem, tam kręcono część zdjęć do filmu Skarb w Srebrnym Jeziorze),można pojechać na wschodnią część Istrii np. do Rabac, można też popłynąc katamaranem
na jeden dzień do Wenecji. Ja na Istrii byłem w 1997, 1998 i 2000 r. i mam
ochotę i nadzieję, że jeszcze tam będę.
Pozdrawiam

Pooglądałem i faktycznie wygląda fajnie. A masz może jakiś sprawdzone namiary na kwatery? Byłbym wdzięczny
Berni
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2006 00:42

Ponieważ wszystkie moje wyjazdy do pięknej Chorwacji i pobyt w niej był na kempingach, nie mogę podać Ci sprawdzonych namiarów na apartamenty.
Ale mając wiedzę m.in. z tego forum, apartamenty można rezerwować lub jechać " w ciemno", szukać i negocjować cenę zakwaterowania na miejscu.
A porównując na stronach internetowych ceny apartamentów na Istrii i na Dalmacji-wynika niezbicie, że Istria jest droższa - ale też warto na niej spędzić wakacje :lol:
Berni
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 23.03.2006 19:38

Janusz Bajcer napisał(a):Ponieważ wszystkie moje wyjazdy do pięknej Chorwacji i pobyt w niej był na kempingach, nie mogę podać Ci sprawdzonych namiarów na apartamenty.
Ale mając wiedzę m.in. z tego forum, apartamenty można rezerwować lub jechać " w ciemno", szukać i negocjować cenę zakwaterowania na miejscu.
A porównując na stronach internetowych ceny apartamentów na Istrii i na Dalmacji-wynika niezbicie, że Istria jest droższa - ale też warto na niej spędzić wakacje :lol:

Hmm. Rozważam również kempingi. Chętnie wysłucham jakichkolwiek rad. Który kamp. podobał Ci się najbardziej?
PZDR
Berni
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.03.2006 01:18

Na Istrii byłem 3 razy, zawsze na kempigu Valkanela w 1997,1998 i 2000r. To b.duży kamp i do kameralnych nie należy, na Istrii najwięcej jest dużych kempingów, ten kamp spełniał na tamten okres moje wymagania i dlatego byłem tam 3 razy
http://www.anita.hr/
:hut:
Berni
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 25.03.2006 19:56

Witam jeszcze raz. Spodobał mi sie kamp Valkanela. Próbuję skalkulować cenę ale za nic nie mogę zrozumieć tych wszystkich skrótów. Które pozycje mam brać pod uwagę. Jadziemy w dwie osoby namiot i samochód. Prośba o podpowiedzi.
Pozdrawiam
Berni
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.03.2006 20:52

Zakładam że jedziesz w najdroższym zezonie
2 osoby to 2 x 6.60E P/N=Person per night

S/N A/N B/N to chyba strefy na kempie gdzie są place i cena obejmuje
namiot+ samochód i wyniesie od 11.9 do 15.5 Euro

Do tego opłata rejestracyjna 1.2E ( tylko za pierwszą noc) + opłata klimatyczna 0.9E
Jak zostjecie krócej niż 3 dni to jest zwyżka o 20%
jak masz kartę CCI to 10procent mniej

Drogi ten kemp a do tego cowidać ze zdjęcia niemiłosierna patelnia
Berni
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Berni » 25.03.2006 21:10

Dzieki. Teraz wszystko stało sie prostsze. Patelnia mówisz? O tym nie pomyślałem. Szukam dalej.
PZDR
Berni
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.03.2006 23:41

Kamping Valkanela ma ok. 80 ha, to jedno zdjęcie na stronce kampingu
to tylko jego kawałeczek, rzeczywiścia nasłonieczniony, ale z tego co pamiętam w tym miejscu parcele są tam zajęte na cały sezon przez Włochów, Niemców, Austriaków - może też i przez Polaków, i tam namiotu
nie rozbijesz, a jak widać poniżej jest tam też dużo miejsca zacienionego.
Valkanela to mała wioska , tam przebywa ok 5-6 tys. bo tak wielki kamp.
http://www.istra.com/vrsar/hotel_kamp.a ... i=smjestaj
Kampingi na Istrii są ogólnie najdroższe w Chorwacji ale też i najlepiej wyposażone w sanitariaty, gastronomię, sklepy, rozrywki (np.darmowe dyskoteki) wszystko na miejscu.
barbra
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) barbra » 27.03.2006 14:53

Witam Na Istrii jest fajny kemping Veli Joze w miejscowości Savudrija. Jest to koło miejscowości Umag / miasteczko ok/.Fajny kamping, sanitariaty czyste, sporo boisk do grania w piłkę oraz w tenisa, zejście do plaży dobre, plaża kamienista i trochę betonowa, woda ekstra, za dwie osoby plus namiot i samochód oraz prąd w 2005r. płaciliśmy za dzień ok. 70 zł. Fakt na Istrii kempingi są drogie ale za to czyste. Jest to również kamping dla dzieci i młodzieży / dla nich są osobne domki/ ale to naprawdę nie przeszkadzac. Stąd blisko do Wenecji. :D

Powrót do Chorwackie ABC

Witam Wszystkich
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies