Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Witam wszystkich, na początek jedno pytanie...

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anna
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna » 07.07.2003 09:07

Witam. Od dłuższego czasu przeglądam forum , bo jak latwo zgadnąć wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji :D

Nie mogę znależć odpowiedzi na bardzo przyziemne pytanie.
Czy bardziej opłaca się kupić kuny w Polsce, czy może wziąść ze sobą parę euro na opłaty itp, a kuny wyciągnąć na miejscu z bankomatu?
Czy w Splicie lub na wyspie Brać znajdę bankomat?

Będę wdzięczna z rady , bo wyjazd już się zbliża... 8)

Anna
Barnaba
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barnaba » 07.07.2003 09:32

Eeee.... co tam gadasz Anka. Poszukaj dobrze na forum bo o tym było 2,5 mln razy mówione :?
anna
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna » 07.07.2003 09:48

Barnaba napisał(a):Eeee.... co tam gadasz Anka. Poszukaj dobrze na forum bo o tym było 2,5 mln razy mówione :?

To dziwne, że nie można się zapytać. Naiwnie myślałam ,że na tym polega forum. Przeglądałam historię i konkretnej odpowiedzi nie znalazłam. Ty też gdybyś znał odpowiedź mógłbyś napisać - wariant 1/2.
Tak trudno??? Na każde pytanie odnośnie Grecji odpowiadałam po kilka razy i żyję korona mi nie spadła. Widać by w Cro dowiedzieć się czegoś trzeba pojechać i zobaczyć. Trochę tolerancji, te 2,5 mln razy jakoś nie rzucają się w oczy- chyba ,że masz na myśli wszystkie wątki dotyczące waluty- a to nie było moje pytanie!

Anna
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 07.07.2003 09:53

[quote="anna"][quote="Barnaba"]Eeee.... co tam gadasz Anka. Poszukaj dobrze na forum bo o tym było 2,5 mln razy mówione :?[/quote]

To dziwne, że nie można się zapytać. Naiwnie myślałam ,że na tym polega forum. Przeglądałam historię i konkretnej odpowiedzi nie znalazłam. Ty też gdybyś znał odpowiedź mógłbyś napisać - wariant 1/2.
Tak trudno??? Na każde pytanie odnośnie Grecji odpowiadałam po kilka razy i żyję korona mi nie spadła. Widać by w Cro dowiedzieć się czegoś trzeba pojechać i zobaczyć. Trochę tolerancji, te 2,5 mln razy jakoś nie rzucają się w oczy- chyba ,że masz na myśli wszystkie wątki dotyczące waluty- a to nie było moje pytanie!

Anna[/quote]

Witaj Anno.
Nie osądzaj wszystkich formumowiczów na podstawie jednego.
Co do Twojego pytania.
Ja raczej biorę EUR ze sobą ,nie tylko drobne.Ale z tego co zauważyłem ,choć kuny z bankomatu wyciągałem tylko raz wychodzi to prawie na to samo,a różnice jeśli są to nie warte zastanawiania się.
Dzięki karcie z kkolei płacę ,gdzie tylko mogę ,sklepy stacje benzynowe.
Pozdr.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2003 09:58

anna napisał(a):Nie mogę znależć odpowiedzi na bardzo przyziemne pytanie.

forum/viewtopic.php?t=2397&highlight=

ja polecam kartę.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 07.07.2003 10:10

A ja polecam Euro. Karta jest wygodniejsza ale może zawieść. Jeżeli natomiast chodzi koszt to różnica pomiędzy EURO a płatnością bezgotówkową jest rzędu kilku groszy na kunie na korzyść gotówki. Przy bankomacie dochodzi prowizja Twojego Banku za wyjęcie gotówki.

A co do pytań to jak ktoś nie chce to niech nie odpowiada a nie poucza. Ja na przykład chętnie się ze swoim zdaniem i doświadczeniem podzielę z Anną i nie ma co każdego pytającego zastraszać. W końcu na forum zostana sami eksperci tylko podyskutowac nie będzie z kim.
erloy

Nieprzeczytany postnapisał(a) erloy » 07.07.2003 10:24

Łukasz napisał(a):A ja polecam Euro. Karta jest wygodniejsza ale może zawieść.

Ja polecam karte. Gotowka moze zawiesc, moga ja ukrasc, mozna zgubic itp.
Euro biore tylko tyle zeby starczylo na poczatek, a potem transakcje bezgotowkowe i wyciganie z bankomatu.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2003 10:25

Łukasz napisał(a):A ja polecam Euro. Karta jest wygodniejsza ale może zawieść. Jeżeli natomiast chodzi koszt to różnica pomiędzy EURO a płatnością bezgotówkową jest rzędu kilku groszy na kunie na korzyść gotówki. Przy bankomacie dochodzi prowizja Twojego Banku za wyjęcie gotówki.

oczywiście, że może zawieść. ja wszędzie jeżdżę z visą, mastercard i maestro. do tej porty jedyny problem miałem z maestro PKO SA w niemczech. praktycznie żaden punkt handlowo/usługowy nie przyjmuje tej karty. udało mi się nią tylko raz wypłacić gotówkę z bankomatu.
a wypłata gotówki z Visy oprócz minusu w postaci prowizji ma pewną zaletę. w danej chwili mogę nie mieć gotówki na koncie, więc wyciągam z visy i spłacam piątego. czyli np. za miesiąc :-)
anna
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna » 07.07.2003 10:37

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D
Możecie się dziwić, że pytam o takie banały, ale wyjazd mnie samą zaskoczył. Musiałam się dowiedzieć wszystkiego, kupiłam przewodniki , mapę, zakochałam sie w samych opisach miejsc. To wszystko brzmi pięknie, lazurowa woda, zieleń, miasta...
Znalazłam to forum i pewnie będę tu wpadać , bo czym bliżej wyjazdu tym więcej pytań (26.07).
Na marginesie. Czy znacie jakieś kamery internetowe w rejonie Dalmacji poza tą:
http://www.izor.hr/webcameng.htm
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 07.07.2003 10:47

anna napisał(a):Na marginesie. Czy znacie jakieś kamery internetowe w rejonie Dalmacji poza tą:
http://www.izor.hr/webcameng.htm

tak. jest kamera wycelowana w bulwar? promenadę? w Splicie, ogląda się w Real Playerze. poszukaj linku na forum.
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 07.07.2003 11:01

[quote="anna"]Bardzo dziękuję za odpowiedzi :D
Możecie się dziwić, że pytam o takie banały, ale wyjazd mnie samą zaskoczył. Musiałam się dowiedzieć wszystkiego, kupiłam przewodniki , mapę, zakochałam sie w samych opisach miejsc. To wszystko brzmi pięknie, lazurowa woda, zieleń, miasta...
Znalazłam to forum i pewnie będę tu wpadać , bo czym bliżej wyjazdu tym więcej pytań (26.07).
Na marginesie. Czy znacie jakieś kamery internetowe w rejonie Dalmacji poza tą:
http://www.izor.hr/webcameng.htm[/quote]

Skoro zakochałaś się już w opisach to już wsiąkłaś.
Realia są zaskakujące.
:papa:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone