Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Witam-prośba, co zabrać do Chorwacji i o czym nie zapomnieć

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Morsu
Globtroter
Witam-prośba, co zabrać na Chorwację i o czym nie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morsu » 07.07.2006 21:21

Jadę za kilka dni - też wykupiliśmy ubezpieczenie w PZU - ubezpieczenie na 15000 Euro

Koszt = ilość osób x Ilość dni x 0,65 Euro

To jest 0,60 euro za koszty leczenia
0,05 NW

Ubezpieczenie auta mam w PZU - tam nie patrza na wiek autka

To jest chyba wyczerpująco :lol:
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 11.07.2006 12:44

Witam.
Do listy dorzucam sprzęt do amatorskiego nurkowania i zabawki w podróż (jedziesz z 2,5 letnim dzieckiem). Może to być piłka, kreda do rysowania.
Dobrze jest wyposażyć samochód w osłony przeciwsłoneczne, ewentualnie posiłkować się pieluszką wkręconą w górną prowadnicę szyby. Osobiście dziecko nie umieszczam w foteliku (jadę nocą) tylko śpi z tyłu na kanapie, obłożony ze wszystkich stron. To ryzykowne, ale wygodne. Jeśli już fotelik, to można pod jego podstawę podłożyć poduszkę, umozliwi to osiągnięcie jego położenia bliżej poziomu.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 11.07.2006 12:58

A ja dodam od siebie, że warto zabrać jakieś stare prześcieradło do osłonięcia samochodu na parkingu. Chyba,że ktoś jest pewien, że będzie parkował cału\y czas w cieniu lub w garażu
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 11.07.2006 14:09

Tak sobie czytam ten wątek i wyszło mi że jakby ktoś miał się zastosować do tych wszystkich, dobrych rad to o ile nie dysponuje sporą gablotą to chyba by się do HR nie zabrał. Nie mówiąc już o tym że zgromadzenie tych wszystkich zapasów przed wyjazdem to mordęga, zwykle gehenna dla naszych małżonek. Warto zatem pamiętać że sporo z w/w rzeczy można nabyć na miejscu w podobnej cenie. Zwłaszcza sprzętu turystycznego, akcesoriów plażowych etc nie brakuje (IMHO wybór tam lepszy) i można to nabyć korzystniej niż u nas (np. sprzęt do nurkowania, kapcie plażowe). A jak miło się spaceruje wieczorkiem wzdłuż straganów... :lol: I ma się na to czas, którego zwykle brakuje przed samym wyjazdem.
Ballah
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ballah » 11.07.2006 15:52

Lider16 napisał(a):A ja dodam od siebie, że warto zabrać jakieś stare prześcieradło do osłonięcia samochodu na parkingu. Chyba,że ktoś jest pewien, że będzie parkował cału\y czas w cieniu lub w garażu

Jeszcze fajniejszy jest taki srebrny koc foliowy ratunkowy, do nabycia w aptekach (od 8 zł w górę). Z tym, że lubi szeleścić na wietrze też. :)
beata118
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) beata118 » 11.07.2006 16:06

niezawodny napisał(a):Tak sobie czytam ten wątek i wyszło mi że jakby ktoś miał się zastosować do tych wszystkich, dobrych rad to o ile nie dysponuje sporą gablotą to chyba by się do HR nie zabrał. Nie mówiąc już o tym że zgromadzenie tych wszystkich zapasów przed wyjazdem to mordęga, zwykle gehenna dla naszych małżonek. Warto zatem pamiętać że sporo z w/w rzeczy można nabyć na miejscu w podobnej cenie. Zwłaszcza sprzętu turystycznego, akcesoriów plażowych etc nie brakuje (IMHO wybór tam lepszy) i można to nabyć korzystniej niż u nas (np. sprzęt do nurkowania, kapcie plażowe). A jak miło się spaceruje wieczorkiem wzdłuż straganów... :lol: I ma się na to czas, którego zwykle brakuje przed samym wyjazdem.

Rozumiem że skoro kupisz to wszystko na miejscu to traktujesz jako jednorazówki bo w droge powrotna się nie zapakujesz :D
*justa*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) *justa* » 11.07.2006 21:13

niezawodny napisał(a):Tak sobie czytam ten wątek i wyszło mi że jakby ktoś miał się zastosować do tych wszystkich, dobrych rad to o ile nie dysponuje sporą gablotą to chyba by się do HR nie zabrał.

Masz racje, ale nie chodzi przecież o to, żeby brać wszystko jak leci z tej listy, tylko o to, żeby dopasować ją do swoicj potrzeb.

Warto zatem pamiętać że sporo z w/w rzeczy można nabyć na miejscu w podobnej cenie. (...) A jak miło się spaceruje wieczorkiem wzdłuż straganów... :lol: I ma się na to czas, którego zwykle brakuje przed samym wyjazdem.

To też prawda - zakupy są miłe zawsze i wszędzie :-) Moża też celowo pewnych rzeczy "zapomnieć" tylko po to, żeby poźniej z czystym sumieniem udać się na zakupy... ;-)
Ostatnio edytowano 18.07.2006 21:54 przez *justa*, łącznie edytowano 1 raz
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 11.07.2006 21:25

*justa* napisał(a):Moża też celowo pewnych rzeczy "zapomnieć" tylko po to, żeby poźniej z czystym sumieniem udać się na zakupy... ;-)

Dlatego ja zawsze dobrze radzę, żeby przed wyjazdem zrobić sobie listę rzeczy, które trzeba ze sobą zabrać (a nie przypadkiem "zapomnieć"), żeby później nie tracić czasu na zakupy... ;)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 12.07.2006 09:00

moondek napisał(a):
*justa* napisał(a):Moża też celowo pewnych rzeczy "zapomnieć" tylko po to, żeby poźniej z czystym sumieniem udać się na zakupy... ;-)

Dlatego ja zawsze dobrze radzę, żeby przed wyjazdem zrobić sobie listę rzeczy, które trzeba ze sobą zabrać (a nie przypadkiem "zapomnieć"), żeby później nie tracić czasu na zakupy... ;)

Ja sobie omawianą w temacie listę już sporządziłam, odpowiednio ją modyfikując na nasze potrzeby, trochę ją okroiłam, trochę dopisałam i mam nadzieję że jakoś się do Focusa załadujemy ;)

Został jeszcze miesiąc, równiutko miesiąc :!: :lol:
*justa*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) *justa* » 12.07.2006 09:21

moondek napisał(a):

:sm:
Ostatnio edytowano 18.07.2006 21:53 przez *justa*, łącznie edytowano 1 raz
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 12.07.2006 18:15

beata118 napisał(a):
niezawodny napisał(a):Tak sobie czytam ten wątek i wyszło mi że jakby ktoś miał się zastosować do tych wszystkich, dobrych rad to o ile nie dysponuje sporą gablotą to chyba by się do HR nie zabrał. Nie mówiąc już o tym że zgromadzenie tych wszystkich zapasów przed wyjazdem to mordęga, zwykle gehenna dla naszych małżonek. Warto zatem pamiętać że sporo z w/w rzeczy można nabyć na miejscu w podobnej cenie. Zwłaszcza sprzętu turystycznego, akcesoriów plażowych etc nie brakuje (IMHO wybór tam lepszy) i można to nabyć korzystniej niż u nas (np. sprzęt do nurkowania, kapcie plażowe). A jak miło się spaceruje wieczorkiem wzdłuż straganów... :lol: I ma się na to czas, którego zwykle brakuje przed samym wyjazdem.

Rozumiem że skoro kupisz to wszystko na miejscu to traktujesz jako jednorazówki bo w droge powrotna się nie zapakujesz :D

Z doświadczenia wiem że jak się za bardzo chce wszystko "zapiąć na ostatni guzik" to się zabiera wiele rzeczy niepotrzebnych, tudzież w zbyt dużych ilościach, które albo się marnują albo wracają z powrotem do kraju. Dajmy na to krem przeciwsłoneczny - przecież to można kupić na miejscu, zużyć i tyle. Już jedna rzecz mniej do targania przez Europę a takich rzeczy jest sporo. O żywności i napojach było już dosyć postów, więc wystarczy. Część sprzętu plażowego to faktycznie jednorazówki, chyba że ktoś inwestuje w coś lepszego.
kape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kape » 15.07.2006 23:28

bargoo napisał(a):Witam.
Osobiście dziecko nie umieszczam w foteliku (jadę nocą) tylko śpi z tyłu na kanapie, obłożony ze wszystkich stron. To ryzykowne, ale wygodne. Jeśli już fotelik, to można pod jego podstawę podłożyć poduszkę, umozliwi to osiągnięcie jego położenia bliżej poziomu.

Jadąc pierwszy raz do Chorwacji z 1,5 rocznym maluszkiem tez tak robiłem. 2 lata temu przeżyłem czołowe zderzenie, dziecko na szczęście było w foteliku, do dziś mnie przechodza dreszcze jak pomyslę co by było gdyby nie było przypiete... Dlatego teraz nawet jak jadę 1 km po mieście nie ruszam się bez fotelika. I z tego powodu do Chorwacji jeżdżę w dzień, nocuje w Słoweni i dalej rano. Pamiętaj, że nie ważne jakim Ty jesteś kierowcą, jak bardzo uważasz, są też inni użytkownicy dróg, którzy np. mogą zasnąć za kierownicą.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.07.2006 00:37

nie zauważyliście że Marcin Orłowski już na Cro bawi bo go tu jakoś nie widać :wink:

a ja dodam od siebie - radość że jedziemy do CRO :lol: :lol: :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 16.07.2006 00:43

Osobiście dziecko nie umieszczam w foteliku (jadę nocą) tylko śpi z tyłu na kanapie, obłożony ze wszystkich stron

z pełnym szacunkiem głupota - nie chciałbyś chyba zobaczyć własnego dziecka wylatującego przez szybę :evil:
kasikaka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasikaka » 24.07.2006 00:09

moze troszkę wyskoczę z pytaniem,ale trudno.czy te buty na jeżowce kupić tutaj czy na miejscu w Novalji?błagam o odp,bo jutro jadeeeee.

pozdrawiam :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Witam-prośba, co zabrać do Chorwacji i o czym nie zapomnieć - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone