napisał(a) Cayman » 29.06.2005 16:12
blue napisał(a):Witam wlaśnie dziś wpadlem na pomysl by pojechac na jakies 5-7 dini do chorwacji, i teraz moje pytania:
1. Auto mam na gaz czy po drodze sa stacje LPG i jaką droge wybrać a jade z Krakowa! myslalem o drodze przez Budapeszt ale sam nie wiem...?
2. Czy znajde nocleg na campie dla 3 osob jakos w lipcu /auto + namiot/, czy moze sa z tym problemy w sezonie i jakie ceny jak ktos zna to bylbym wdzieczny.?
3. Dokąd sie wybrać myslalem cos miedzy Rjeka a Zadarem tak jakos w polowie
?
4. Czego sie wystrzegać??
Pozdrawiam i Dziekuje za wszystkie odpowiedzi!!!!
ad1) Oczywiście sporo zależy od pojemności zbiornika. Najkorzystniej do pełna w Polsce, jazda przez Czechy na Mikulov, bądź przez Słowację na Bratysławę, tam znów do pełna i do Varażdina już w Chorwacji...Na Węgrzech gaz drogi, przejazd przez Budapeszt dość cięzki a i potem przez Balaton lekko nie będzie...Lepiej przez Austrię...Ceny gazu : Czechy 14,90CZK w Mikulovie (wcześniej jest taniej), w Cro 3,05HRK
ad2) Ja jednak polecałbym prywatne kwatery. Ceny niewiele wyższe standard nieporównywalny. A i w sezonie podobno jadąc w ciemno nie ma problemu
ad3) Między Rijeką a Zadarem jedynie chyba Krk wchodzi w rachubę...Ta część wybrzeża Adriatyku sprawia wrażenie smutnej i opuszczonej...Za Zadarem zaczyna się wakacyjna Chorwacja...Polecam z całego serca Rivierę Makarską (Baśka Voda, Brela, Tucepi, Podgora - do wyboru do koloru)...KONIECZNIE WYJAZD DO DUBROVNIKA...tego przegapić po prostu nie można...
ad4) Zakochania się w Chorwacji...To ślepa miłość, przez którą można potem niemal umrzeć z tęsknoty...Jadąc magistralą (a podczas pierwszyego wypadu do Chorwacji inna droga nie wchodzi w grę
) najlepiej stanąć nacieszyć się widokami a potem kierując twardo patrzeć przed siebie...
POZDRAWIAM