Polne dróżki były dla odmiany wodna droga dzisiejszego bezchmurnego poranka.
weldon napisał(a):Lidia K napisał(a):... jak zwykle zdjęcie z tego aparatu jak dla mnie ma za mało nasycenia i kontrastu.
To chyba bardziej kwestia stawień, niż braku nasycenia.
Kwiatków nie robię, ale chyba dałbym ISO200 albo i 400 żeby zwiększyć DR, ustawił opcję Chrom albo zmienił Kolor na Duży - jedno z dwóch, nie oba na raz.
Kontrastu też raczej bym nie podbijał
No i zamiast punktowego spróbowałbym z uśrednionym pomiarem światła.
A na koniec i tak wszystko będzie wyglądało u mnie inaczej niż u Ciebie
A zobacz jeszcze opcję Programu Kwiat, jakie parametry ustawili programiści i czy nie daje zadowalających efektów. Albo Krajobraz. Kiedyś mosty, kontrastowe, od spodu, tam gdzie są kratownice, fotografowałem Krajobrazem i nieźle to wyglądało.
Fatamorgana napisał(a):Skoro o wiośnie mowa. Są takie miejsca, gdzie wody zeszły, zima minęła i wiosna bardzo wolno budzi się do życia... Pierwsze zielone się pokazują.
Lidia K napisał(a):No i bez obróbki RAWa takiego efektu by nie można osiągnąć.
weldon napisał(a):
Jakby mu zapis trwał dłużej, niż czas naświetlania, to by szybko zrezygnował z RAW-ów
weldon napisał(a):
Jak do tego dołożyć jeszcze to, że zazwyczaj nie mamy czasu, żeby w odpowiednim miejscu pojawić się o określonej porze dnia, że nie zawsze, gdy mamy ochotę lub okazję fotografować jest odpowiednia pogoda, to pomału trzeba przyzwyczaić się do jednej z dwóch możliwości: albo nam się uda, albo nie
Warto potrenować, żeby się częściej udawało, niż nie udawało, ale najważniejsze, to być zadowolonym z tego, co jest