Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosna, wiosna, wiosna, ach - to Ty!

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.04.2013 21:26

Lidia K napisał(a):bardzo mi zależało na przetestowaniu dwóch aparatów.

...jak wyszedł test :roll:
andrzej29
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej29 » 21.04.2013 21:40

Kilka fotek zrobionych telefonem.

20130421_160527.jpg

20130421_160238.jpg

20130421_130404.jpg

20130421_130229.jpg

20130421_130052.jpg
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 08:19

Boża krówka
:mrgreen:
Załączniki:
DSC00076a.jpg
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.04.2013 09:32

Jacek S napisał(a):Boża krówka

Jacku widzę raynoxa. :?: Mordeczka całkiem ładna. :D
Mi brakuje cierpliwości, zbyt papierowa jest głębia.

mervik napisał(a):
Lidia K napisał(a):bardzo mi zależało na przetestowaniu dwóch aparatów.

...jak wyszedł test :roll:

Tak jak to na pokazywanych zdjęciach widać.

Na matrycy pentaxa są jeszcze dwie plamy. Ciekawostką jest to że w przypadku pentaxa spokojnie można było używać punktowego wyostrzania nie tylko do zbliżeń co w fuji się absolutnie nie sprawdza. Obydwa aparaty tak bardzo się różnią swoim menu i klawiszologią, sposobem używania (pentax tylko z wizjerem fuji z ma odchylany ekran) że po pół roku naprawdę nie wiem gdzie czego mam szukać w menu czy na klawiszach. Problemu by nie było gdyby nie nasz fuj, który zaliczył każde wakacje po 2 miesiące w naprawie. Musi przed wyjazdem przejść testy.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 09:51

Tak, masz rację Małgosiu. Takie pierwsze próby.
Mam to samo (z cierpliwością) a do tego ręce się trzęsą, obiekty ciągle w ruchu, brak światła, winieta, etc...ale czasem coś wyjdzie. A co do tła...no cóż...coś za coś.
:)

Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2013 10:06

Jacek S napisał(a):... obiekty ciągle w ruchu, brak światła ...

Akurat na te dwie przypadłości jest metoda.

Na pierwszą, to nie powiem jak (Ciem? kapciem ;)), a drugą to pudełeczko po danonkach, tani dyfuzor lub taki bardziej "profesjonalny" oraz mała blenda powinny poradzić :)

Mariusz ci pewnie podpowie, jakby co.

Swoją drogą przypomniało mi się, jak szukał pierwszego dyfuzora i stanowczo odrzucił propozycję biegania z pudełkiem po serku waniliowym nałożonym na aparat po Alpach :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 10:11

Czyli przyjemne z pożytecznym - idę po serek do sklepu...:)
(ciekawe jak się montuje ten "profesjonal" bo jakoś nie widać)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2013 10:14

Wsuwasz go w sanki od lampy.

Acha, sprawdź w ustawieniach aparatu, jak się reguluje siłę błysku lampy - też ci się może przydać.
A blendę sobie zrób ze sreberka naklejonego na kawałku tektury.
Przy takich obiektach całkowicie ci wystarczy.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.04.2013 10:17

weldon napisał(a):
Jacek S napisał(a):... obiekty ciągle w ruchu, brak światła ...

Akurat na te dwie przypadłości jest metoda.

Na pierwszą, to nie powiem jak (Ciem? kapciem ;)), a drugą to pudełeczko po danonkach, tani dyfuzor lub taki bardziej "profesjonalny" oraz mała blenda powinny poradzić :)

Mariusz ci pewnie podpowie, jakby co.

Swoją drogą przypomniało mi się, jak szukał pierwszego dyfuzora i stanowczo odrzucił propozycję biegania z pudełkiem po serku waniliowym nałożonym na aparat po Alpach :D

Ja dodam jeszcze od siebie, że najbardziej mnie fuj zawodzi szybkością zapisywania zdjęć. Chyba 4 razy dłużej niż w pentaxie. Do tej części robienia zdjęć również muszę się zawsze na nowo przyzwyczajać. Chyba kupię szybszą kartę.
Czy to coś zmieni???
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 10:19

Dzięki Piotr.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2013 10:23

Lidia K napisał(a):... najbardziej mnie fuj zawodzi szybkością zapisywania zdjęć. Chyba kupię szybszą kartę.
Czy to coś zmieni???

Nie wiem.

Gdzieś, na forum FF była dyskusja na ten temat i podawali tam jakieś parametry,
ale nie zwracałem uwagi na to, bo nie używam RAF, które faktycznie potrafi się kilkanaście sekund zapisywać,
rzadko robię panoramy i zdjęcia seryjne, a przy zwykłych przyzwyczaiłem się do tego.

Poszukam.

Jacek S napisał(a):Dzięki Piotr.

To bardziej zasługa Mariusza - zapamiętałem co on pisał o swoich fotkach makro.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 22.04.2013 10:24

Wczoraj słońce, trochę chłodno, ale grzechem byłoby siedzieć w domu, więc idziemy na ciacho do Sopotu.
Obrazek
Habemus wiosnę :wink:
Obrazek
Molo żyje......
Obrazek
Większość to miejscowi, korzystają z tego, że jeszcze nie ma turystów, chociaż słychać dość często języki obce.
Obrazek
Ptaki ? 8O
Obrazek
Chyba nie :wink:
Obrazek
Zbieramy na szczytny cel.
Obrazek
Samotny, smutny..............
Obrazek
W końcu szarlotka i kawa w mojej ulubionej knajpce przy wejściu na molo.
Obrazek

Pozdrawiam
:hut:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.04.2013 10:35

Pysznie i smacznie się zrobiło. :D
Za to lubię ten wątek, że można pojeździć (rowerem) po polach i lasach, pospacerować po ogrodach, pod pałacem ale i brzegiem morza i po sopockim molo.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.04.2013 10:45

kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj słońce, trochę chłodno, ale grzechem byłoby siedzieć w domu, więc idziemy na ciacho do Sopotu.

Jakiś czas temu w tvn24 zrobiła się cała dyskusja, jak reporter powiedział nagle, stojąc na molu w Sopocie, że:
"teraz pojedziemy na molo do Gdańska" :D

Rozdzwoniły się telefony podobno, ludzie zaczęli słać sms'y, że "w Gdańsku przecież nie ma molo", zapominając, że Brzeźno to, jak najbardziej Gdańsk :)

Kiedyś było jeszcze w Jelitkowie, ale zdaje się, że je przed wojną jeszcze Bałtyk zabrał?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.04.2013 10:46

weldon napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Wczoraj słońce, trochę chłodno, ale grzechem byłoby siedzieć w domu, więc idziemy na ciacho do Sopotu.

Jakiś czas temu w tvn24 zrobiła się cała dyskusja, jak reporter powiedział nagle, stojąc na molu w Sopocie, że:
"teraz pojedziemy na molo do Gdańska" :D

Rozdzwoniły się telefony podobno, ludzie zaczęli słać sms'y, że "w Gdańsku przecież nie ma molo", zapominając, że Brzeźno to, jak najbardziej Gdańsk :)

Kiedyś było jeszcze w Jelitkowie, ale zdaje się, że je przed wojną jeszcze Bałtyk zabrał?

Zgadza się.

Uruchomienie w 1908 linii tramwajowej do Oliwy i otwarcie rok później mola przyciągnęło turystów. Do tego mola - aż do zburzenia przez potężny sztorm w 1914 - przybijały statki wycieczkowe z Gdańska i Sopotu.

http://fotopolska.eu/Gdansk/b4685,Molo_ ... kowie.html

A żeby było w temacie to teraz wstawię wiosenną żabę... :mrgreen:
Załączniki:
DSC00083a.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Wiosna, wiosna, wiosna, ach - to Ty! - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone