Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 00:04

Forum, a nim świątynia Augusta z sześcioma 8-metrowymi, korynckimi kolumnami (I wiek p. n. e.) i kryjący w sobie pozostałości innej rzymskiej budowli (świątyni Diany) Ratusz (widoczne elementy nie takie stare, bo z XVII wieku) - dziś siedziba władz miasta.

Świątynia Augusta (z lewej) i Ratusz (z prawej)
Obrazek

Świątynia Augusta
Obrazek

Fronton świątyni Augusta
Obrazek

Prawa strona fasady Ratusza
Obrazek

Lewa strona fasady Ratusza
Obrazek

Niedaleko Forum znajduje się pulska katedra, stojąca w miejscu, gdzie Rzymianie wznieśli niegdyś świątynię Jowisza. Z przewodnika dowiedziałem się, że do budowy katedralnej dzwonnicy (niestety nie sfotografowałem) użyto kamienia pozyskanego z... amfiteatru.

Katedra (niestety nie w całej okazałości)
Obrazek

Detal ze ściany nawy bocznej
Obrazek

Na tyłach katedry w Puli
Obrazek

Napisałem wcześniej, że Pula to nie tylko amfiteatr, jednak to on wywarł na mnie, jak pewnie na większości turystów, największe wrażenie, więc przed odjazdem zrobiłem jeszcze kilka zdjęć...

Amfiteatr widziany z parkingu przy ul. Riva
Obrazek

Przede mną trzydzieści kilka kilometrów do Rovinja i "wirującej" Eufemii. To jeszcze nie koniec 3 maja 2013 ;-)

cdn.
Ostatnio edytowano 28.05.2013 11:22 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 14.05.2013 01:01

eystrasalt napisał(a):Zabrzmi to może niepoważnie, ale Chorwację darzę tak ogromną sympatią, że wszystko, co mnie z nią łączy lub mi o niej przypomina, traktuję jako uśmiech losu. Nawet deszcz mi się podobał...

Hmm..., czyli nie tylko mnie .... pogięło :lol:

Pozdav
juteczka1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juteczka1975 » 14.05.2013 10:15

krutom napisał(a):
eystrasalt napisał(a):Zabrzmi to może niepoważnie, ale Chorwację darzę tak ogromną sympatią, że wszystko, co mnie z nią łączy lub mi o niej przypomina, traktuję jako uśmiech losu. Nawet deszcz mi się podobał...

Hmm..., czyli nie tylko mnie .... pogięło :lol:

Pozdav

witam
Obawiam się ,że większość z nas tu przebywających tak ma :lol:
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 14.05.2013 12:04

Piękne fotki. Zazdroszczę tego spokoju wkoło. Odwiedziłam Pulę w lipcu i w robieniu zdjęć troszkę przeszkadzał tłum. Przed sezonem bardziej klimatycznie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 13:27

Magdalena S. napisał(a):Piękne fotki. Zazdroszczę tego spokoju wkoło. Odwiedziłam Pulę w lipcu i w robieniu zdjęć troszkę przeszkadzał tłum. Przed sezonem bardziej klimatycznie.

Magdalena S., witam w mojej relacji ;-) Tak, poza sezonem na pewno bardziej komfortowo się fotografuje.
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 14.05.2013 15:28

Pozdrawiam z podobnej majówki. Widzę, że niekiedy mieliśmy identyczny plan podróż :papa: y
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.05.2013 15:58

Miło powspominać stare kąty :!: :)

pzdr :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 20:35

MARK1 napisał(a):Pozdrawiam z podobnej majówki. Widzę, że niekiedy mieliśmy identyczny plan podróży :papa:

Hej MARK1, dzięki, że wpadłeś :-) Częściowo realizowaliśmy tzw. żelazne punkty programu ;-) Nie wypada być w Rzymie i papieża nie widzieć 8)
Ostatnio edytowano 14.05.2013 20:37 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 20:37

longtom napisał(a):Miło powspominać stare kąty :!: :)

pzdr :wink:

Hej longtom, miło powitać jeszcze jednego Cromaniaka w mojej skromnej relacji :-)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2013 22:03

Vitomir Sirola Pajo (1916-1957) był bohaterem narodowym nieistniejącej już Jugosławii. Związany ze SKOJ-em, młodzieżówką Komunistycznej Partii Jugosławii, był zdeklarowanym antyfaszystą...

Po co o tym piszę? Otóż mam zwyczaj fotografować nazwy ulic, przy których parkuję - oczywiście, jeśli to konieczne (konieczność wynika z obawy, że mogę nie trafić z powrotem w to samo miejsce) - a jeśli już fotografuję, to lubię się potem dowiedzieć, komu/czemu miejscowa społeczność "poświęca" całe ulice.

Dojechałem do Rovinja.

Ta ulica miała tę zaletę, że znajdowała się poza strefą płatnego postoju
Obrazek

Idąc w dół wąskimi uliczkami, zdałem sobie sprawę, że chcąc odwiedzić św. Eufemię, prędzej czy później będę musiał znów iść pod górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po niedługim spacerze dotarłem na przystań.

Obrazek

Niespieszny obiad przy Trg. G. Pignaton, a zwłaszcza piękna pogoda i tzw. względy ogólne spowodowały, że nie chciało mi się opuszczać spokojnej o tej porze roku przystani.

Trochę czasu minęło, zanim przeszedłem przez widoczny na poniższym zdjęciu Łuk Balbi, żeby ul. Grisia dojść do kościoła św. Eufemii.

Obrazek

cdn.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 15.05.2013 08:56

Piękny ten Rovinj u Ciebie (w rzeczywistości oczywiście też). Miło powspominać znajome kąty :D
Dawaj więcej tych cudnych fotek :) :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 14:01

agata26061 napisał(a):Piękny ten Rovinj u Ciebie (w rzeczywistości oczywiście też) (...)

Tak, Rovinj jest piękny i zdecydowanie polecam się tam wybrać, jeśli ktoś jeszcze nie był lub waha się, czy pojechać.

Mój "problem" z Rovinjem i w ogóle z całą Istrią polega jednak nie na tym, czy warto tam pojechać, lecz na tym, czy chciałbym spędzić tam tzw. sezonowe (lipiec/sierpień) wakacje, podczas których ze względu na panujący upał i wszechobecne tłumy (których - mam tego świadomość :hut: - częścią jestem) mniej zwiedzam.

Otóż na wakacje polecałbym jednak Dalmację, której wybrzeże jest według mnie o wiele ciekawsze, ale o tym wie chyba każdy, kto chociaż raz był tu i tam. Z drugiej strony Istria jest oddalona od południowej Polski o przysłowiowy rzut beretem i można się na nią wybrać praktycznie z dnia na dzień.

Tak czy siak, każda opinia jest subiektywna ;-)

agata26061, dzięki za miłe słowa :-) Dalsze fotki oczywiście będą, jednak nie wcześniej niż dziś późnym wieczorem. Pozdrawiam :papa:
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 15.05.2013 14:32

eystrasalt napisał(a):
agata26061 napisał(a):Piękny ten Rovinj u Ciebie (w rzeczywistości oczywiście też) (...)

Tak, Rovinj jest piękny i zdecydowanie polecam się tam wybrać, jeśli ktoś jeszcze nie był lub waha się, czy pojechać.

agata26061, dzięki za miłe słowa :-) Dalsze fotki oczywiście będą, jednak nie wcześniej niż dziś późnym wieczorem. Pozdrawiam :papa:

Tego pięknego miasteczka niestety nie udało nam się jeszcze odwiedzić, ale u ciebie wygląda świetnie!

:papa: 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.05.2013 15:27

eystrasalt napisał(a):Dojechałem do Rovinja.

Pođi samnom do Rovinja
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 15.05.2013 17:27

Ooooo, ile nowych fotek się pojawiło! :D Mam nadzieję, że częste używanie słów fantastyczne, niesamowite,trudno-uwierzyć-że-amatorskie, itp. nie jest tutaj karane... :wink:
Ja sama dzielnie się zbieram do ogarnięcia wstawiania-dzięki za instruktaż :D
Spokój przed sezonem jest niesamowity- to musi być jednak kompletnie inny rodzaj wypoczynku niż ten wakacyjny...
A pomysł z tabliczkami bardzo mi się podoba :) Ja sama uwieczniam nazwy miejscowości mijanych po drodze, a następnie wrzucam do jednej z dwóch kategorii- koniecznie wrócić na dłużej/ jeśli się da, omijać szerokim łukiem :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013) - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone