Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 13.05.2013 09:06

eystrasalt napisał(a):Obrazek

:lol:
Twoje zdjęcie jest o niebo lepsze, ale pomysł ten sam :)

P1070264.JPG

P1070266.JPG
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2013 09:09

Na Istrii byłem tylko raz. I widzę jak wiele nie widziałem :).

eystrasalt napisał(a):Vrh Roman
Obrazek

Na jakiś duży szczyt mi to nie wygląda ale ładnie się nazywa :wink: :lol: .
Pozdrawiam - Roman :)
Moka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moka » 13.05.2013 09:25

No nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia. Dawno żadne nie przyciagało tak mojej uwagi. I zamiast pracować, ciągnie mnie żebu tu wejść i choć jednym okiem się nasycić. Zresztą z Twojej relacji też bije ciepło. A dzień dziś zimny :). I bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie aparatu. Otwierasz przede mną nowe, nieznane drzwi. Różne aparaty miałam w rękach, ale Pentaxa nigdy. A właśnie przymierzam się do zakupu. Fajnie, że tu weszłam.
Ostatnio edytowano 13.05.2013 09:28 przez Moka, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.05.2013 09:26

Cześć Eystrasalt :)
Wpadłem... i zostałem 8O
Suuuuuper są te zdjęcia :idea:
(widziane laika okiem)

Tekst też poczytam... obiecuję :lol:

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 10:08

Darkos, romuald22, kulka53 (Niedościgniony Mistrzu Greckich Relacji), witajcie :-)

Dziękuję również za słowa uznania dotyczące zdjęć, zwłaszcza że fotografuję wyłącznie amatorsko.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 10:12

Roxi napisał(a): (...) Twoje zdjęcie jest o niebo lepsze, ale pomysł ten sam :) (...)

Bo właśnie pomysł się liczy. Jeżeli umieściłaś te zdjęcia w swojej ubiegłorocznej relacji, to możesz czuć się (współ)autorką mojego. Przyznaję, że robiąc je, przeżyłem coś w rodzaju deja vu ;-)
Ostatnio edytowano 13.05.2013 10:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 10:19

romuald22 napisał(a): (...) Na jakiś duży szczyt mi to nie wygląda ale ładnie się nazywa :wink: :lol: .

To prawda: ten Vrh ma "vrh" tylko w nazwie. Rozumiem natomiast, że przypadła Ci ona do gustu ;-) Ja mam "swoją" górę w Tatrach Zachodnich (1653 m n. p. m.)...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 10:32

Moka napisał(a):(...) Różne aparaty miałam w rękach, ale Pentaxa nigdy. A właśnie przymierzam się do zakupu. Fajnie, że tu weszłam.

Mój wybór (aparat ma już 5 lat) był kompromisem między ceną a jakością. Zależało mi na czymś pomiędzy sprzętem amatorskim a profesjonalnym i właśnie Pentax miał w ofercie taki zaawansowany amatorski / półprofesjonalny produkt. Aparat zdecydowanie polecam, zwłaszcza że doczekał się już swojego następcy, więc można go znaleźć w atrakcyjnej cenie.
romuald22
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 13.05.2013 10:35

eystrasalt napisał(a):
romuald22 napisał(a): (...) Na jakiś duży szczyt mi to nie wygląda ale ładnie się nazywa :wink: :lol: .

To prawda: ten Vrh ma "vrh" tylko w nazwie. Rozumiem natomiast, że przypadła Ci ona do gustu ;-) Ja mam "swoją" górę w Tatrach Zachodnich (1653 m n. p. m.)...

No to witaj Grzesiek :).

Mówisz, że te Twoje zdjęcia są amatorskie? No to jesteś profesjonalnym amatorem.
Pozdrav
juteczka1975
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juteczka1975 » 13.05.2013 10:48

witam. Super relacja i fotki,czekam dalej :)
Roxi Twoją relację też miałam przyjemność zobaczyć,byłam pod wrażeniem
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 12:00

Hej juteczka1975, dzięki za odwiedziny ;-)
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 13.05.2013 12:08

Gratuluję udanej majówki!

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 18:06

ARTUR_KOLNICA napisał(a):Gratuluję udanej majówki!

:papa:

Zabrzmi to może niepoważnie, ale Chorwację darzę tak ogromną sympatią, że wszystko, co mnie z nią łączy lub mi o niej przypomina, traktuję jako uśmiech losu. Nawet deszcz mi się podobał, mimo że obiektywnie rzecz biorąc, był to jednak zwyczajny deszcz ;-) Mówi się, że miłość jest ślepa. To prawda 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 21:26

Podążając w kierunku znanego ze zdjęć i przewodników, 8-metrowego Łuku Sergiusza (I wiek p. n. e.), minąłem Podwójną Bramę (II/III wiek - zdjęcia mam dwa, ale nieciekawe przez zasłaniające ją samochody) i - podobno - Bramę Herkulesa (I wiek p. n. e.). Podobno, bo - nie wiem, jak do tego doszło - nie zauważyłem jej :oops:

Na kolejnych zdjęciach Łuk Sergiusza (przód, detale, tył):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2013 22:07

W drodze do kaplicy św. Marii Formosa warto odszukać rzymskie mozaiki, do których prowadzi kilka oficjalnych i mniej oficjalnych, ale niezwykle pomocnych drogowskazów.

(Trudne do sfotografowania) mozaiki podłogowe z III wieku
Obrazek

(Prawie) centralna scena
Obrazek

Wspomniana wyżej kaplica św. Marii Formosa to pozostałość po większej całości - bazyliki oo. benedyktynów z VI wieku pod tym samym wezwaniem. Szkoda, że w XVI wieku została ona zburzona :-(

Bazylika w VI wieku
Obrazek

Pozostałości bazyliki w XXI wieku
Obrazek

Kiedyś były dwie takie kaplice - po jednej przy każdej nawie bocznej
Obrazek

Kaplica - widok z boku
Obrazek

Kaplica - widok z tyłu
Obrazek

Przede mną Forum, czyli wytyczony w I wieku p. n. e. główny plac rzymskiego Pietas Julia, jak niegdyś nazywano Pulę.

cdn.
Ostatnio edytowano 14.05.2013 00:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013) - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone