Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2013 19:42

bouli1978 napisał(a):Piękne zdjęcia, czekam na więcej.
Pozdrawiam

Hej bouli1978, dzięki :-)
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 11.05.2013 21:17

Chętnie bym pokazała, dlaczego moje auto wyglądało trochę inaczej, ale... hmmm ... nie umiem. :oops:
Jakiś szybki instruktaż albo link może? Bo pewnie już gdzieś o tym było, ale jakoś nie znajduję... :?

Czerwona ziemia... jeden z moich pierwszych zachwytów na Istrii... :) A niektórzy lubią nią postraszyć wybierających się np. do Parku Umag :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2013 22:36

anka.gd napisał(a):Chętnie bym pokazała, dlaczego moje auto wyglądało trochę inaczej, ale... hmmm ... nie umiem. :oops:
Jakiś szybki instruktaż albo link może? Bo pewnie już gdzieś o tym było, ale jakoś nie znajduję... :?

Czerwona ziemia... jeden z moich pierwszych zachwytów na Istrii... :) A niektórzy lubią nią postraszyć wybierających się np. do Parku Umag :wink:

Ja korzystam z serwisu Picasa Web. Ale są też inne, np. Flickr, ImageShack itd. Link do zdjęcia "wrzuconego" do jednego z takich serwisów umieszczasz następnie w swoim poście między znacznikami [ img ] link do zdjęcia [ /img ] (bez spacji). Nad polem do edycji postu wystarczy kliknąć 9. przycisk od lewej (właśnie "Img"), który wstawi za Ciebie odpowiednie znaczniki. Między nie kopiujesz link do zdjęcia umieszczonego na zewnętrznym serwerze i powinno się udać. Zanim opublikujesz post, sprawdź podgląd. Sposoby umieszczania zdjęć na forum znajdziesz też tutaj.

Czerwona ziemia :-) Wszystko jasne.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2013 23:14

Wejście na dzwonnicę przy bazylice Eufrazjana w Porecu to przysłowiowa bułka z masłem. Piszę o tym dlatego, żeby dodać odwagi tym, którzy mają za sobą doświadczenie np. z Rovinja lub Trogiru i postanowili już nigdy nie wchodzić na żadną chorwacką wieżę ;-)

Wejść warto, bo - jak wiadomo - z góry lepiej widać 8)

U dołu po lewej główna nawa bazyliki z mozaikami
Obrazek

Spokój
Obrazek

Wspominałem o wiszących nad okolicą ciężkich chmurach (tego dnia już jednak nie padało)
Obrazek

Też lubicie chorwackie dachy?
Obrazek

Proszę ;-)
Obrazek

Czas schodzić, zanim wejdzie tu jakaś wycieczka...
Ostatnio edytowano 11.05.2013 23:57 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.05.2013 23:56

Z dołu dzwonnica wygląda niepozornie.

Bazylika Eufrazjana: dzwonnica i fragment północnej i głównej nawy
Obrazek

Bazylika jest orientowana, tzn. ołtarz od wschodu, wejście od zachodu (orient = wschód)
Obrazek

Żeby zobaczyć niektóre mozaiki, trzeba spojrzeć w dół
Obrazek

Do bazyliki wszedłem od północy (tak zresztą nakazuje kierunek zwiedzania).

Resztki polichromii i...
Obrazek

mozaik podłogowych oraz...
Obrazek

XIII-wieczny sarkofag św. Maura
Obrazek

Stąd już tylko kilka kroków do nawy głównej.

cdn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 00:28

Właśnie spełniłem jedno ze swoich marzeń dotyczących Chorwacji: zobaczyć mozaiki w apsydzie nawy głównej bazyliki Eufrazjana. (Innym moim chorwackim marzeniem jest pojechać zimą do Plitwickich Jezior.)

Komentarz zbędny...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodząc, obiecałem sobie, że jeszcze tu wrócę.

Oddaliwszy się trochę od bazyliki, jeszcze raz obejrzałem się za siebie...
Obrazek
Ostatnio edytowano 12.05.2013 00:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 00:35

W tym dniu popełniłem pierwszy z dwóch poważnych błędów podczas tego wyjazdu. Otóż całkowicie pominąłem ulicę Decumanus, a więc i wszystko to, co się przy niej znajduje... Z drugiej strony dzięki temu Porec wciąż czeka na odkrycie - przeze mnie rzecz jasna.

3 maja 2013 postanowiłem spędzić w Puli i Rovinju, gdzie popełniłem drugi błąd, ale o tym później ;-)

cdn.
Moka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Moka » 12.05.2013 20:20

Witajcie
Mam wrażenie jakbym cofnęła się w czasie o rok. Dokładnie rok temu byliśmy w tych samych miejscach. Mieszkaliśmy w Umag, ale na jego północnym krańcu, czyli w części typowo turystycznej. Do dziś pamiętam ten zapach, którego intensywność nas zaskoczyła. Kwitły palmy i inne krzewy i drzewa. Nawet załapaliśmy się na zjazd motocyklistów z całej Europy. Cały pobyt w Umagu wspominam bardzo ciepło. I przede wszystkim spokój i cisza, bardzo mało ludzi. A co do Twoich eystrasalt zdjęć, to naprawdę imponujące - takie przykuwające uwagę miękkością i wyrazistością. Gratuluję. Fotografowanie to mój konik i chętnie bym się dowiedziała jakim aparatem je robiłeś (jeśli to nie tajemnica). Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 21:23

3 maja 2013: w Umagu wstał nowy, słoneczny dzień. Przede mną wyjazd do Puli i - w drodze powrotnej - wycieczka do Rovinja. Jak Pula, to m. in. amfiteatr. W Rovinju chciałem przede wszystkim zobaczyć kościół św. Eufemii z 57-metrową (najwyższą na Istrii) wieżą-dzwonnicą.

"Mój" tymczasowy dom (ul. Jadranska, Umag)
Obrazek

Właśnie stąd codziennie wyruszałem w drogę i tutaj wracałem
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 21:36

Moka napisał(a):(...) Fotografowanie to mój konik i chętnie bym się dowiedziała jakim aparatem je robiłeś (jeśli to nie tajemnica). (...)

Hej Moka, cieszę się, że tutaj jesteś. Dziękuję również za słowa uznania ;-)

Mój sprzęt nie jest oczywiście tajemnicą: cyfrowa lustrzanka Pentax K20D + kitowy obiektyw Pentax DA 18-55 mm, F3.5-56 + obiektyw Sigma DC OS 50-200 mm, F4-5.6, więc raczej nic szczególnego, ot taki trochę lepszy sprzęt amatorski.
Ostatnio edytowano 12.05.2013 22:12 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 22:11

Z Umagu do Puli najlepiej pojechać autostradą. Podróż trwa niewiele ponad godzinę. Jadąc drogami alternatywnymi, trzeba liczyć drugie tyle.

Korzystając z nawigacji GPS, aby dojechać do amfiteatru w Puli, jako ulicę proponuję wpisać Flavijevska lub Amfiteatarska. Obie prowadzą do celu :-)

Samochód można zostawić na parkingu nieco poniżej amfiteatru lub przy którejś z bocznych ulic (za parkowanie na ulicy obowiązuje opłata, parkometry w zasięgu wzroku).

Amfiteatr widziany z nabrzeża (ul. Riva) wydaje się stosunkowo niewielki
Obrazek

Wraz ze zmniejszającą się odległością (ul. Flavijevska) zabytek rośnie w oczach
Obrazek

Kiedy przejdzie się na drugą stronę ulicy, jest już całkiem spory ;-)
Obrazek

W kasie oprócz uiszczenia opłaty za wstęp (biletem jest paragon), można poprosić o turystyczny plan Puli (bardzo przydatny w czasie spaceru po mieście).

Czas wejść do środka (tutaj uwaga praktyczna, choć może nie licująca z powagą miejsca: jeśli ktoś szuka toalety, po wejściu na teren amfiteatru powinien udać się w prawo; w lewo też można, jeśli wystarczy mu "toitoi" ;-) )...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 22:48

Na początku kilka faktów:

1. Amfiteatr powstał w I wieku (za rządów cesarza Wespazjana) i miał podobną funkcję co rzymskie Koloseum: walki gladiatorów (również kobiet), walki z dzikimi zwierzętami itp. Ku uciesze, a czasem i przerażeniu 20 tysięcy widzów ginęli tu również chrześcijanie. W V wieku stał się obiektem... handlowym.

2. Kształt owalny o wymiarach 100 x 130 m. Wysokość ażurowych ścian: 33 m.

3. Obecnie, zwłaszcza latem, odbywają się w nim m. in. koncerty i pokazy filmowe.

Teraz niech przemówią zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można by tak jeszcze długo, ale Pula to nie tylko amfiteatr, a poza tym chciałem jeszcze zobaczyć Rovinj.

cdn.
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 12.05.2013 22:57

eystrasalt napisał(a): Vrh Roman

też tu byłam, w zeszłym roku :)

Obrazek

miło powspominać Istrię
Pozdrawiam, Gośka :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2013 23:09

malina1959 napisał(a):
eystrasalt napisał(a): Vrh Roman

też tu byłam, w zeszłym roku :)

(...)

miło powspominać Istrię
Pozdrawiam, Gośka :)

Hej malina1959, miło mi, że tu zajrzałaś. Ja wróciłem tydzień temu i już tęsknię...
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.05.2013 08:47

Mnie się podoba to:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone