Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 16:49

Jeszcze trzy zdjęcia z 1-majowego Mariboru:

Maribor (Glavni trg z Ratuszem)
Obrazek

Maribor (Synagoga)
Obrazek

Maribor, 1 maja 2013: flaga UE, Słowenii i Miasta Maribor
Obrazek

Ja tu w Mariborze, a tam Istria czeka ;-) 8)

Maribor na pewno zasługuje na większą uwagę, ale czas się żegnać (nie bez żalu, bo to naprawdę urocze miasto).

cdn.
Ostatnio edytowano 13.05.2013 22:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 07.05.2013 18:46

Piękne zdjęcia robisz :)

Chyba pierwsza fotograficzna dłuższa relacja z Mariboru, z którą się tu zetknęłam. Jednak... czas na Istrię :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 07.05.2013 20:33

Witam. Również czekam na Istrię, by przypomnieć sobie te cudne chwile tam spędzone :)
Pozdrawiam :) i czekam na ciąg dalszy...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 20:54

EithelAmarth* (dziękuję za uznanie), agata26061, fajnie, że wpadłyście :-)

*CROnikiCROpka
Ostatnio edytowano 06.09.2017 22:06 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 07.05.2013 21:10

Witam się i ja-nowa tutaj, cro-zakręcona od dawna :)
Istrię odkryłam dopiero dwa lata temu i z miejsca zakochałam się :P Dlatego bardzo chętnie spojrzę innymi oczami, jeśli pozwolisz...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 21:27

Krótko o tym, jak uwierzyłem kobiecie i co z tego wynikło :wink:

Otóż kobieta, o której mowa, jest nawigacją GPS i ma na imię Marzenka. Do tej pory rozumieliśmy się bez słowa, aż zrobiło się upalnie i postanowiłem się wykąpać. Istarske Toplice były znane mnie, ale nie Marzence, więc bez chwili namysłu i bez mapy, która leżała gdzieś w bagażniku - a że było upalnie, nie chciało mi się opuszczać klimatyzowanego wnętrza Reni (to taka inna kobieta) - wklepałem "M-o-t-o-v-u-n" i wybrawszy trasę najszybszą bez omijania dróg płatnych i... promów :hut:, ruszyłem przed siebie.

Jechałem, jechałem, jechałem (nikt mi nie wmówi, że w Domzalu jest tzw. restauracja McD's - szyld jest, nawet dwa, ale tylko on), jechałem i gdzieś na wysokości Crni Kal (też się wtedy uśmiechnąłem) głos Marzenki nakazał trzymać się prawego pasa i opuścić autostradę. Jest dobrze, pomyślałem, bo najwyższy czas odbić na południe. Tak też się stało.

cdn.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 21:28

anka.gd napisał(a):Witam się i ja-nowa tutaj, cro-zakręcona od dawna :)
Istrię odkryłam dopiero dwa lata temu i z miejsca zakochałam się :P Dlatego bardzo chętnie spojrzę innymi oczami, jeśli pozwolisz...

Będzie mi bardzo miło. Zapraszam :-)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2013 21:37

eystrasalt napisał(a):Krótko o tym, jak uwierzyłem kobiecie i co z tego wynikło :wink:

Otóż kobieta, o której mowa, jest nawigacją GPS i ma na imię Marzenka. ......

cdn.

To ty też z Marzenką :?: ... :lol:
Oj potrafi zrobić psikusa. Ale cóż, kobiety trzeba kontrolować, bo kontrola to najwyższa forma zaufania. :wink:

Istria wciąż w planach do realizacji.

Dobre fotki tylko ten adres mailowy nieco wk..a

Pozdrawiam w oczekiwaniu na cdn :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 21:50

krutom napisał(a): (...) Dobre fotki tylko ten adres mailowy nieco wk..a (...)

Witaj krutom i dzięki za miłe słowa :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 22:05

Zasłuchany w usypiający głos Marzenki, która nader często mówiła a to o zakręcie w prawo, a to o zakręcie w lewo, jakbym nie widział tych zakrętów, nawet nie zauważyłem, że droga z jednopasmowej zmieniła się w "półpasmową". Dobrze, że nikomu nie chciało się jechać w odwrotnym kierunku. Nagle zostałem poinformowany, że za 500 m znajduje się granica państwa - dojechałem do ukochanej Chorwacji :!:

Nie, jednak nie dojechałem do ukochanej Chorwacji... Dotarłem - z Marzenką, a jakże - do końca Słowenii, gdzie uprzejmy skądinąd pan w mundurze poinformował mnie, że przejście graniczne, którego pilnuje, przeznaczone jest wyłącznie dla... rezydentów Słowenii i Chorwacji i że 10 km na wschód stąd (w Socerdze) jest przejście dla obywateli strefy Schengen i jak chcę wyjechać ze Słowenii, powinienem właśnie tam się udać. "Ten kilometers, ten minyts, no problem" - powiedział jeszcze, zanim zniknąłem w samochodzie.

Napisałem wcześniej, że dobrze, że nikomu nie chciało się jechać w odwrotnym kierunku. Teraz ja jechałem w odwrotnym kierunku, więc dobrze, że nikomu nie przyszło do głowy opuszczać Słowenię tu i teraz :wink:

cdn.
Ostatnio edytowano 08.05.2013 00:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.05.2013 22:41

Ostrożnie i na szczęście bez przygód ponownie dotarłem do końca Słowenii, gdzie najpierw "wmachnięto" mnie w pas międzygraniczny, a następnie - nie wiem, jak nazwać gest chorwackiego pogranicznika, bo nie było to machnięcie: było to bardziej delikatne uniesienie palców dłoni opartej o dolną część okienka "kanciapy", w której przyszło mu pełnić dzisiejszą służbę, jakby chciał mi powiedzieć "fajnie, że znów nas odwiedzasz, ale właśnie przeszkadzasz mi w konwersacji (rozmawiał z kolegą stojącym za jego plecami), więc nie zawracaj mi głowy, tylko jedź"...

Tak dojechałem do ukochanej Chorwacji :-)

Kierując się najpierw na Buzet, a następnie Motovun, jechałem w kierunku Istarskich Toplic, żeby się wykąpać. Pamiętacie? Było upalnie 8)

Buzet od północy
Obrazek

Buzet od zachodu
Obrazek

cdn.
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.05.2013 13:41

eystrasalt napisał(a):Hej Roxi, fajnie, że mnie odwiedziłaś. Jest mi tym bardziej miło, że przed wyjazdem czytałem Twoją relację z nurkowego pobytu w Rovinju :-)

W takim razie będzie mi jeszcze bardziej przyjemnie tutaj zaglądać, tym bardziej że robisz bardzo ładne zdjęcia :)
Serdecznie pozdrawiam :papa:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.05.2013 14:09

siadam i czytam...
ancia285
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ancia285 » 08.05.2013 15:00

witam

Jestem nowa , tzn.nie całkiem nowa bo od 2 lat podczytuje forum. W końcu jednak postanowiłam się zalogować.
2 lata temu byłam na Istrii i za 6 tygodni znowu tam będę więc chętnie poczytam i pooglądam Twoją relację .

pozdr
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 08.05.2013 17:47

Zdjęcia świetne wszystkie, ale ostatnie wbiło mnie po prostu w fotel :)
Panów pograniczników uwielbiam- za każdym razem tak mnie witają na Istrii :D
A co do Marzenki, swego czasu jeździłam z niejakim Krzysiem H. :wink: Prowadził mnie dzielnie przez wiele kilometrów, tak dobrze, że ignorowałam wszelki znaki, tabliczki i drogowskazy. Aż do momentu, gdy w Wiedniu podejrzanie i znienacka kazał mi zawracać... a po chwili po prostu zamilkł :roll: I jak tu ufać facetom?.... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone