Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 15.05.2013 20:40

eystrasalt napisał(a):
agata26061 napisał(a):Piękny ten Rovinj u Ciebie (w rzeczywistości oczywiście też) (...)

Tak, Rovinj jest piękny i zdecydowanie polecam się tam wybrać, jeśli ktoś jeszcze nie był lub waha się, czy pojechać.

Mój "problem" z Rovinjem i w ogóle z całą Istrią polega jednak nie na tym, czy warto tam pojechać, lecz na tym, czy chciałbym spędzić tam tzw. sezonowe (lipiec/sierpień) wakacje, podczas których ze względu na panujący upał i wszechobecne tłumy (których - mam tego świadomość :hut: - częścią jestem) mniej zwiedzam.

Otóż na wakacje polecałbym jednak Dalmację, której wybrzeże jest według mnie o wiele ciekawsze, ale o tym wie chyba każdy, kto chociaż raz był tu i tam. Z drugiej strony Istria jest oddalona od południowej Polski o przysłowiowy rzut beretem i można się na nią wybrać praktycznie z dnia na dzień.

Tak czy siak, każda opinia jest subiektywna ;-)

agata26061, dzięki za miłe słowa :-) Dalsze fotki oczywiście będą, jednak nie wcześniej niż dziś późnym wieczorem. Pozdrawiam :papa:

W zeszłym roku byliśmy w Rovinj we wrześniu, więc tłumów nie było. To był nasz pierwszy raz w Cro, dlatego też pojechaliśmy tam, gdzie bliżej. W tym roku natomiast jedziemy już do Dalmacji, więc najlepsze przed nami :D
Pozdrawiam :) :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 22:25

ARTUR_KOLNICA napisał(a): Tego pięknego miasteczka niestety nie udało nam się jeszcze odwiedzić, ale u ciebie wygląda świetnie!

:papa: 8O

Na pewno warto się tam wybrać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 22:28

Janusz Bajcer napisał(a):
eystrasalt napisał(a):Dojechałem do Rovinja.

Pođi samnom do Rovinja

Januszu, dziękuję za oprawę muzyczną :-)

Może ktoś coś ugotuje? :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 22:39

anka.gd napisał(a):Ooooo, ile nowych fotek się pojawiło! :D Mam nadzieję, że częste używanie słów fantastyczne, niesamowite,trudno-uwierzyć-że-amatorskie, itp. nie jest tutaj karane... :wink:

Nie jest, bo... Chorwacja to piękny kraj 8)

anka.gd napisał(a):Ja sama dzielnie się zbieram do ogarnięcia wstawiania-dzięki za instruktaż :D

Cała przyjemność po mojej stronie. Mam nadzieję, że pomoże.

anka.gd napisał(a):Spokój przed sezonem jest niesamowity- to musi być jednak kompletnie inny rodzaj wypoczynku niż ten wakacyjny...

Tak, całkowicie inny. Na przykład w Rocu, o którym opowiem trochę później, widziałem tylko dwie osoby wyglądające na turystów.

anka.gd napisał(a):A pomysł z tabliczkami bardzo mi się podoba :) Ja sama uwieczniam nazwy miejscowości mijanych po drodze, a następnie wrzucam do jednej z dwóch kategorii- koniecznie wrócić na dłużej/ jeśli się da, omijać szerokim łukiem :wink:

Twój też mi się podoba, choć nie wiem, co musiałoby mnie spotkać, żeby omijać jakąś miejscowość "szerokim łukiem" ;-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.05.2013 23:05

eystrasalt napisał(a):Może ktoś coś ugotuje? :oczko_usmiech:

Branko :wink: - Kobasice na istarski :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 23:52

Święta Eufemia, znana również jako Męczennica z Chalcedonu, żyła na przełomie III i IV wieku, a więc za panowania cesarza Dioklecjana (tego od pałacu w Splicie). Za odmowę złożenia ofiary Marsowi poddano ją torturom (łamano kołem), a następnie rzucono na pożarcie lwom w Rzymie. Z Rovinjem, którego jest patronką, łączy ją długa, bo trwająca mniej więcej od 800 roku historia. Wtedy właśnie przywieziono tutaj jej szczątki, przechowywane wcześniej w Konstantynopolu.

Poświęcony jej kościół pochodzi z XVIII wieku (zwiedzanie jest bezpłatne, nie wolno robić zdjęć, wejście na dzwonnicę płatne: 15 HRK).

Kościół św. Eufemii widziany z ul. Girisi
Obrazek

Detal na ścianie południowej
Obrazek

Fasada kościoła
Obrazek

Dzwonnica (wysokość 57 m), na niej miedziana, obrotowa figura św. Eufemii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ołtarz i sarkofag ze szczątkami św. Eufemii (tak, złamałem zakaz fotografowania :| )
Obrazek

Obrazek

A może by tak wejść na wieżę...

cdn.
Ostatnio edytowano 16.05.2013 00:49 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2013 23:55

Janusz Bajcer napisał(a):
eystrasalt napisał(a):Może ktoś coś ugotuje? :oczko_usmiech:

Branko :wink: - Kobasice na istarski :P

:lol:

Jutro grilluję :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.05.2013 00:02

eystrasalt napisał(a):Święta Eufemia, znana również jako Męczennica z Chalcedonu, żyła na przełomie III i IV wieku, a więc za panowania cesarza Dioklecjana (tego od pałacu w Splicie). Za odmowę złożenia ofiary Marsowi poddano ją torturom (łamano kołem), a następnie rzucono na pożarcie lwom w Rzymie. Z Rovinjem, którego jest patronką ....

Santa Eufemia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2013 00:29

Wejście na wieżę warte jest więcej niż 15 HRK. Koniecznie trzeba tam być :idea:

Widok na dach nawy głównej i nawy północnej kościoła
Obrazek

Przystań (stamtąd wyruszyłem)
Obrazek

Widok mniej więcej ku zachodowi
Obrazek

Ach, te dachy :!:
Obrazek

Kontrola zoomu ;-)
Obrazek

I jeszcze dwa, choć można by tak bez końca...
Obrazek

Obrazek

cdn.
Ostatnio edytowano 16.05.2013 18:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2013 00:43

Po zejściu z wieży wróciłem na przystań (niestety, tą samą drogą i to był mój drugi błąd podczas tego wyjazdu), a stamtąd na ulicę... No właśnie, na jaką ulicę? ;-)

Po drodze pstryknąłem jeszcze kilka zdjęć, m. in. te dwa. Niech nazywają się, np. "Na straży":

Obrazek

Obrazek

Rovinju, widzimy się za rok. Tyle jeszcze zostało do zobaczenia.

cdn.
anka.gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) anka.gd » 17.05.2013 15:38

Znalazłam kolejny powód, dla którego muszę wrócić do Rovinja- nie byłam na wieży! :wink:
Widok zapiera dech, dachy urokliwe, a zoom- chyba całkiem niezły... :wink:
Oprawa muzyczna zaś jeszcze bardziej podniosła walory artystyczne Twojej relacji :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2013 16:06

eystrasalt napisał(a):Po drodze pstryknąłem jeszcze kilka zdjęć, m. in. te dwa. Niech nazywają się, np. "Na straży":

Obrazek

Moj galebe :smo: :lol:
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 18.05.2013 09:33

anka.gd napisał(a):Znalazłam kolejny powód, dla którego muszę wrócić do Rovinja- nie byłam na wieży! :wink:
Widok zapiera dech, dachy urokliwe, a zoom- chyba całkiem niezły... :wink:
Oprawa muzyczna zaś jeszcze bardziej podniosła walory artystyczne Twojej relacji :D

Ze mnie też taka gapa, że w Rovinj byłam i na wieże nie weszłam. Chyba muszę tam wrócić, bo widoki cudne :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.05.2013 12:55

3 maja 2013 spędziłem w starożytnej Puli i uroczym Rovinju, non stop na nogach, sporo czasu w samochodzie. Kolejny dzień miał być dniem względnego odpoczynku. Wyszło inaczej. Kilka przedpołudniowych godzin w iście turystycznym Umagu, spędzonych na betonowo-żwirkowo-piaszczystej plaży zmęczyło mnie bardziej niż zwiedzanie chorwackich miast i miasteczek, stąd aby odpocząć, wybrałem się na wschód z planem zobaczenia dwóch "głagolickich perełek" północnej Istrii: Marzenko, prowadź na Roc, a potem na Hum! ;-)

cdn.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 18.05.2013 16:13

eystrasalt napisał(a):... Marzenko, prowadź na Roc, a potem na Hum! ;-)

cdn.

I co, dała radę czy wywiodła w pole? :wink:

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Wiosenna Istria (1-5 maja 2013) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone