Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wiosenna Albania ze szczyptą Grecji i Czarnogóry

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 11.06.2015 22:23

Witam.
Jak co roku ciemną zimą usiadłem i dumałem dokąd by tutaj pojechać. Chorwacja, już trochę zjeżdżona. Chciałbym czegoś nowego. W tamtym roku byliśmy w Czarnogórze i BiH. Było pięknie. Ale nie lubimy jeździć dwa razy w te same miejsca. Padło na Serbię, Macedonię i Albanię.
Wyjazd zaplanowany na 17.05. Od kilku tygodni siedzimy w mapach i przewodnikach. Wszystko już niemal dopięte na ostatni guzik. Niestety 10.05 w mieście przez które mamy przejeżdżać - Kumanovo w Macedonii jacyś niemili terroryści, nomen omen z Albanii, wywołali jakieś zamieszki. Szybka decyzja i zmiana planów. Pojedziemy przez BiH i Czarnogórę od razu do Albanii.
I tak też rozpoczęła się nasza 3-tygodniowa bałkańska przygoda.
Na zachętę kilka zdjęć.
Lew?
kot_pan_swiata.jpg

Latający Mnich
mnich_na_drzewie.jpg

Czy to Tatry czy Beskidy?
_DSC1162'.jpg

Niby Albania, a jednak jakoś inaczej
wakacje.jpg

wybrzeze_Dhermi.jpg

Pozdrawiam
Jacek
Ostatnio edytowano 11.06.2015 22:48 przez jacusek, łącznie edytowano 2 razy
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 11.06.2015 22:29

Chciałbym w szczególności podziękować
DARCRO
za fascynującą relację "Tropem Tureckich Tolaet"
https://www.cro.pl/serbia-macedonia-i-albania-tropem-tureckich-toalet-t38890-15.html
Dużo ciekawostek (żałuję, ze nie udało się z nich skorzystać w Serbii i Macedonii, ale może kiedyś).
I jeszcze więcej zdjęć na zachętę:
queparo_w_gorze.jpg

kwiaty_queparo.jpg

Zapraszamy na wspólną podróż
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.06.2015 09:34

Cześć.

Bardzo zachęcający początek. Czuję się zaproszony.

Pzdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.06.2015 09:42

Witam.
Ciekawie się zapowiada.
Będę zaglądać.
Pozdrawiam.
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 12.06.2015 12:28

Bardzo chętnie zobaczę jak Albania prezentuje się wiosną :)

Miło też będzie odwiedzić znowu kemping nad j. Szkoderskim, bardzo nam się tam podobało.

Pozdrawiam
Asia :)
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 12.06.2015 12:31

Pisz, wklejaj zdjęcia - bo zapewne masz ich w zanadrzu dużo-dużo więcej.

Czekamy :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2015 14:12

Ja też zasiadam, bo chciałam tam być w tym roku, ale nie będą, ale myślę już o 2016 :D
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 12.06.2015 21:33

Witam wszystkich śledzących.
@JoannaG to rzeczywiście camping pod Szkodrą :).
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 12.06.2015 21:50

I zaczyna się.
17 maja. Pakujemy naszą strzałę i rano (ale nie za wcześnie) ruszamy.
Jako, że zmienialiśmy plany zdecydowaliśmy się na "użycie" drogi z której korzystamy niemal co roku - przez Czechy, Austrię, Słowenię (z objazdem autostrady oczywiście :D ).
Tankujemy na ulubionej stacji w Siewierzu i dalej w stronę naszych południowych sąsiadów. Muszę przyznać, że teraz to się z centrum Polski fajnie jedzie jak otworzyli autostradę. W 3h byliśmy już za granicą.
Tankowanie w Austrii na OMV w Poysdorfie, tam też winietka i dalej w drogę. Zawsze jeszcze tankowałem na południu Austrii, ale teraz jakoś zapomniałem, co mogło mieć niemiłe konsekwencje.
Jako, że jesteśmy na wakacjach, a nie lubię spędzać za kółkiem więcej niż 12 h, a także jeździć po ciemku zawsze staramy się dotrzeć do Ptuja, niedużej sympatycznej mieściny z taaaakim zamkiem
Ptuj_zamek.jpg

znanej chyba głównie wielbicielom CRO z konieczności przejechania przez nią podczas objazdu autostrady. Mamy tam piękną kwaterę z widokiem na zamek w dość rozsądnej (jak na Słowenię) cenie. Jak ktoś chciałby kontakt to zapraszam na priv. Wieczorem jeszcze spacerek, a rano czekają nas nowe atrakcje - Bośnia czeka.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 12.06.2015 21:54

ładnie tam :lol:
Albania stale w naszych planach.......
może kiedyś pojedziemy Twoimi śladami :roll:
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 12.06.2015 22:25

18 maja.
Cel: Sarajevo.
Przystanki: Jajce i Travnik.
W tamtym roku spędziliśmy cały dzień w Sarajevie. Tak bardzo spodobała nam się atmosfera wieczornej Barcasiji, że postanowiliśmy na wieczór dotrzeć do stolicy BiHu. Wybraliśmy drogę przez Banja Lukę, Travnik i Jajce.
Oczywiście jako rasowy oszczędny Polak stwierdziłem, że zatankuje w Bośni. Ale nie chciałem na jakieś nieznanej mi stacji, ale na słoweńskim Petrolu (w Bania Luce). Lampka kontrolna zapaliła się zaraz po wjeździe na autrostradę...... Jakoś tak duużo za wcześnie. I zamiast pomknąć 130 jak bośniaccy drogowcy pozwolili "wlekliśmy się" tylko około 100. Ale szczęśliwie dotarliśmy do stacji. Moje obawy były słuszne, bo w baku zostało tylko około 3 l paliwa. Dla zainteresowanych 1l benzyny 100 oktanów po przeliczeniu płatnością kartą wyszedł około 4,84 PLN. Całkiem przyzwoita kwota.
Po drodze jedziemy przez Kanion Vrbasu - pięknie poprowadzoną drogą - wśród wykutych skał. Głębokość kanionu to chyba kilkaset metrów. Wspaniałe wrażenie. W tamtym roku zderzyły się tam dwa tiry na mijance, które "zafundowały" nam stanie w korku kilka godzin, przez co nie udało nam się zwiedzić Jajcy ani Travnika. W tym roku pogoda ładna, żadnych uderzonych TIRów. Do Jajców, Jajec :) udało nam się dotrzeć o przyzwoitej godzinie.
Panorama miasta chyba najlepiej prezentuje się z drogi,
Jajce_miasto.jpg

choć gdzieniegdzie widać jeszcze ślady po wojnie sprzed prawie 20 lat
okno po kulach_Jajce.jpg

Jajce_dom po kulach.jpg

To naprawdę piękne miejsce
Jajce_meczet_dachy.jpg

Kącik dla zainteresowanych. Większość wejść po 2 KM - twierdza i wodospady. Płatny parking prawie w samym centrum 1 albo 2 KM za h. Chociaż byliśmy dłużej i nikt nic nie wołał.
Następny przystanek Travnik.
Trvnik_chmury.jpg

Uwaga, do twierdzy można podjechać, ale chyba byłby tam problem z parkowaniem. My auto zostawiliśmy na dole a do twierdzy doszliśmy piechotą. Niestety spóźniliśmy się 10 min do Malowanego Meczetu, był do 17:00.
Zwieńczeniem tego dnia był wieczór w Sarajevie. Pierwszy Cevap. Pierwszy i, jak się niestety okazało, ostatni kadaif i baklava.
A to fotki z wieczornego spaceru po stolicy BiHu:
Sarajewo_noca.jpg

Sarajewo_noca2.jpg

Trzeba iść spać bo następnego dnia czeka na nas Albania - nasz główny tegoroczny cel.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 12.06.2015 22:36

Po drodze do Albanii przejeżdżamy przez przejście graniczne w HUM. Mam z tej drogi zrobiony filmik, ale niestety jest jeszcze w obróbce. Wygląda na to, że Bośniacy (w tamtych okolicach to pewnie bardziej Serbowie) drogę remontują i poszerzają. Więc pewnie już nie będzie taka atrakcyjna.
Słowa mojej lepszej połowy o tej drodzie, której profikaltycznie nie pokazywałem przed wyjazdem:
"Czerwona droga na mapie o tu takie coś. W głowie się nie mieści."
Przed Albanią wiele rzeczy się na temat dróg nie mieściło w głowie. W późniejszej relacji, na ten temat będzie dużo........

W Czarnogórze przejeżdżamy przez Kanion Pivy:
Piva_zbiornik.jpg

Piva_gory2.jpg

i docieramy wreszcie do celu - Albanii na camping nad Jezioro Szkoderskie.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 12.06.2015 22:46

Dla ciekawskich.
Kolejka na granicy BiH - Czarnogóra w sumie 15 min z przejazdem między granicami.
Na granicy Czarnogóra - Albania - około 30 min.
Benzyna w Czarnogórze 1,32 EUR (95 oktanów) na stacji EKO w Podgoricy.
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 13.06.2015 00:45

Ten nocny spacer po Sarajevie musiał być baaardzo nocny - te pustki na Bascarsiji ...

Byliśmy tam nocą, ale wszędzie było sporo ludzi.
(trudno było znaleźć miejsce przy stoliku dla 5 osób)
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 13.06.2015 06:49

Te zdjęcia to efekt kilkuminutowego czekania za każdym razem aż będzie w miarę pusto.
Choć godzina nie była bardzo wczesna, ale aż tak bardzo po nocach się nie włóczyliśmy. :D
Następna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies