Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wino własnej roboty

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
osimek1
Globtroter
wino własnej roboty

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 16.06.2010 13:51

Witam

szukałem ale nie znalazłem (może nie umiem zadać pytania googlowi;p) mam w domu jeszcze mały balonik winka własnej roboty. jak to jest z przejazdem przez granice w alkoholem własnej produkcji? w końcu nie ma to akcyzy ;/ jeżeli mam wpaść przez to w jakieś kłopoty to wole nie ryzykować. nie wiem jak sie zachowują Słowacy, Węgrzy i Chorwaci w stosunku do polaków ale Niemcy kiedyś nas na autostradzie tak przetrzepali, że zastanawiałem się czy do tyłka mi nie zajrzą żeby sprawdzić czy czegoś nie przemycam....
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.06.2010 14:12

Przecież nie musisz wieżć na widoku. Schowaj na spód bagażnika. Ja zawsze wożę sporo alkoholu. Na granicy najwyżej każą ci otwożyć bagażnik (zwykle w ogóle nie sprawdzają). Dwa razy zatrzymali mnie słowaccy celnicy gdzieś po drodze i też skończyło się na powierzchownych oględzinach (a raz wiozłem trzy baniaki wina po 5 litrów bez akcyzy z Węgier). Zresztą co mogą zrobić. W najgorszym razie zabiorą.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 16.06.2010 14:16

Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 16.06.2010 14:23

piotr68 napisał(a):P raz wiozłem trzy baniaki wina po 5 litrów bez akcyzy z Węgier). Zresztą co mogą zrobić. W najgorszym razie zabiorą.

Nie zabiorą, w ramach UE na własny użytek można przewieźć 90 litrów wina
osimek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) osimek1 » 16.06.2010 14:30

czyli z tego co czytam nie ma stresu ;)

pytałem bo w Niemczech jak nas zoll zatrzymał to prawie chłopaki drzwi rozkręcali czy nie przemycamy czegoś - dokumenty od auta ich nie interesowały praktycznie wcale, ale całe bagaże nam przejrzeli - nawet plecaki kazali wypakować :roll: ale to może dlatego, że zobaczyli 4facetów w aucie na polskich blachach jadących "sprawnym" tempem (tzn koło 180) po ich autostradzie. nie mnie dzięki - pocieszyliście mnie :)

wiem, że teoretycznie mogę przewieść niby do 2.5 litra czystego alkoholu na osobę - zastanawiała mnie tylko kwestia akcyzy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.06.2010 15:08

Arek napisał(a):
piotr68 napisał(a):P raz wiozłem trzy baniaki wina po 5 litrów bez akcyzy z Węgier). Zresztą co mogą zrobić. W najgorszym razie zabiorą.

No w ramach UE tak ale HR jeszcze nie...
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 17.06.2010 06:47

Jacek S napisał(a):
Arek napisał(a):

No w ramach UE tak ale HR jeszcze nie...

Zgadza się. Powyższą ilość odniosłem właśnie do Węgier.

Spróbować można, w razie kontroli może nie zabiorą, ale każą wypić lub co gorsza wylać :)
A ile mieści ten "mały balonik" ??
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2010 07:06

Arek napisał(a):A ile mieści ten "mały balonik" ??

Pewnie piętnastka ... Są nawet piątki, ale to szkoda zachodu.

Jak młode, to może dać niezły odlot ... :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 17.06.2010 07:14

weldon napisał(a):[Jak młode, to może dać niezły odlot ... :wink:

Odlot jak po Beaujolais nouveau...pękająca czaszka i rzucanie... no ptakami, jak one się nazywają te z dużymi kolorowymi ogonami... pawiami ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.06.2010 07:19

To wystarczający powód, żeby kupić sobie coś na miejscu.
Ale lepiej Śliwowicę. Tylko z dobrego źródła.

A ty do Węgrów woziłeś wino? 8O

To do Polski pewnie tę ichnią Palinkę przywiozłeśj :D
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 17.06.2010 07:24

Śmiało możesz przewozić, byle tylko Ci z rurki fermentacyjnej za głośno nie bąblowało ;)
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 17.06.2010 12:05

Wydaje mi się, że osobnym tematem jest akcyza, a osobnym przewożenie. Jeżeli alkohol nie podlega sprzedaży i jest wyprodukowany zgodnie z obowiązującym prawem na własny użytek - nie obejmuje go akcyza. A limity alkoholu przewożonego nie odnoszą się chyba do akcyzy?
Pozdrawiam

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone