Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winiety zostaja na 2009

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leon
Cromaniak
winiety zostaja na 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 26.11.2008 21:27

Witam kochanich Polakow,
chociarz istniale spekulacje ze Slowenskie winiety benda i na krotrze okresy w 2009 roku dziszaj slowenski zand zatwierdzil ze w zwiaskuz winietamy nic sie nie zmieny. EU wiwiera nacisk na Slowenije w tej sprawie i blokuja im kredit na budowe autostrad (cca 400 mil euro) ale slowenci z nowim rzandem nic nie zmieniaja. Tumacza ze winiety na krutki okres nie wchodza w rachube, a te na pol roku nie moga bic tansze poniewarz wtedy bi te roczne muszale podrozec co by obciarzylo ich obiwateli.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2008 21:32

Normalka Słoweńcy działają po swojemu, mam to gdzieś jeżdżę przez Węgry.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.11.2008 22:10

Ja się Słoweńcom specjalnie nie dziwię.
Do Dalmacji i Kvarneru mamy jak jechać, szczególnie gdy dokończą obwodnicę Budapesztu. Ale do Włoch i na Istrię - przez Graz i Lubljanę - to warto przeliczyć.
( bez winietki węgierskiej i opłat za odc.Gorican - Rijeka i tunel Ucka ) .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.11.2008 23:46

Wszystko mogę zrozumieć , tylko nie to że , przejazd 200-300 m po rondzie, gdy wjeżdża się na niego z drogi niepłatnej i wyjeżdża z niego na drogę niepłatną , ma kosztować 35 euro
:roll: :roll: :roll:

Ps. Ja na szczęście nie muszę przez to rondo przejeżdżać jadąc do Chorwacji :lol:
a poza tym na drugie szczęście nie ma przymusu nim jechać, jest droga alternatywna. :lol:
Ostatnio edytowano 27.11.2008 07:30 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 27.11.2008 06:42

Jakbyśmy sie na to nie zżymali winiety w obecnym kształcie są zgodne z interesem Słowenii i jej obywateli, zwłaszcza jeśli chodzi o ten krótki odcinek przez Maribor. Co oni mieli z tych wakacyjnych korków ? Tylko uciążliwość. Dla Słoweńców winieta jest tańsza od opłat na bramkach, nie ma korków (pod Lubljaną były całoroczne), z tranzytu i tak swoje zarobią, bo pojedzie mniej turystów ale płacą więcej etc. Myślę, że jeśli UE nie zmusi ich jakimiś metodami to krótsze winiety wprowadzą dopiero po skończeniu sieci autostrad. Zwłaszcza odcinka z Sentlij do Macelj. Wtedy nie będzie im to korkowało Mariboru więc tańsza winieta i wakacyjny zarobek będzie się kalkulował.
Zrozumcie rząd Słowenii jest od dbania o interes Słoweńców a nie Polaków czy Chorwatów, to tylko nasi rządzący (niezależnie od barw) mają problemy ze zrozumieniem tej oczywistej oczywistości.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.11.2008 07:01

Obrazek

:lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.11.2008 08:58

sorry ten kretit mial bic 40 mil euro
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.11.2008 10:35

Jedno zero w tą jedno w tamtą :wink:
Polska ma niby dostać 1 000 000 000 EUR w 2009 więcej na wydatki - kto to wogóle policzy, te zera ! A ile ich się zgubi po drodze :evil:

Mój wujek wrócił tydzień temu z Chin. Jest w ciężkiej depresji. Mówi, że jesteśmy jakieś 100 lat za nimi. No, ale oni nie mają demokracji ... I UE ...
euh
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) euh » 27.11.2008 10:50

Maciej napisał(a):Jakbyśmy sie na to nie zżymali winiety w obecnym kształcie są zgodne z interesem Słowenii i jej obywateli, zwłaszcza jeśli chodzi o ten krótki odcinek przez Maribor. Co oni mieli z tych wakacyjnych korków ? Tylko uciążliwość. Dla Słoweńców winieta jest tańsza od opłat na bramkach, nie ma korków (pod Lubljaną były całoroczne), z tranzytu i tak swoje zarobią, bo pojedzie mniej turystów ale płacą więcej etc..

I ja myślę podobnie.. Jaki był skutek wprowadzenia winiet..? Duża część turystów wybrała inną drogę.. Korki, obciążenie dla dróg mniejsze..I chyba o to Słoweńcom chodziło.. Nie sądzę żeby Słoweńcy do momentu wprowadzenia winietek zarabiali krocie na turystach pokonujących odcinek między ganicą austriacko - słoweńską i słoweńsko chorwcką drogą przez Maribor.. Podejrzewam, że niektórzy nawet nie robili postoju w czasie przejazdu przez Słowenię..
A jeśli ktoś jedzie tranzytem przez całą Słowenię (od garnicy autriacko - słoweńskiej nad morze w ololice Kopru by stamtąd zjechać na zachodnie wybrzeże Istrii) to winieta nie jest chyba znacząco droższa od opłat pobieranych na bramkach.. A korków przy dawnych punktach poboru opłat nie ma..
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 27.11.2008 11:13

plavac napisał(a):Jedno zero w tą jedno w tamtą :wink:
Polska ma niby dostać 1 000 000 000 EUR w 2009 więcej na wydatki - kto to wogóle policzy, te zera ! A ile ich się zgubi po drodze :evil:

Mój wujek wrócił tydzień temu z Chin. Jest w ciężkiej depresji. Mówi, że jesteśmy jakieś 100 lat za nimi. No, ale oni nie mają demokracji ... I UE ...

Oglądałem niedawno film dokumentalny z chińskiej fabryki dżinsów i chcę pozostać te "100 lat za nimi"
Pomimo że urodziłem się w czasach komuny , dorastałem w czasach transformacji gospodarczej dziękuję Bogu że urodziłem się w Polsce.
... Wujek pewnie nie był w tego typu zakładach....
Na marginesie film był ukazany oczami 14 letniej pracownicy która pracowała dziennie więcej niż ma lat za niespełna 300 złoty na miesiąc i z miesięczną zwłoką z wypłatą wynagrodzenia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2008 11:26

W Chinach płacą w złotówkach?
I co mają wspólnego chińskie dżinsy z słoweńskimi autostradami ? :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.11.2008 11:50

hepik napisał(a):W Chinach płacą w złotówkach?
I co mają wspólnego chińskie dżinsy z słoweńskimi autostradami ? :wink:

Bo niedługo autostrady też będą Made in China :wink:
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.11.2008 13:32

Słoweńcy doprowadzą do tego, że większość turystów zacznie jeździć via Mureck - Lenart - Ptuj. Wolniej, ale za darmo. I tyle zarobią.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2008 14:31

Arek napisał(a):Słoweńcy doprowadzą do tego, że większość turystów zacznie jeździć via Mureck - Lenart - Ptuj. Wolniej, ale za darmo. I tyle zarobią.

Juz tak robią...wolniej ale malowniczo
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.11.2008 14:55

Arek napisał(a):Słoweńcy doprowadzą do tego, że większość turystów zacznie jeździć via Mureck - Lenart - Ptuj. Wolniej, ale za darmo. I tyle zarobią.
Generalnie to mieli zero kasy a teraz maja 35 ojro, czyli 35 razy tyle... Sadzisz , że 35 razy mniej turystów pojedzie autostradą? :) Nie wydaje mnie się... Odpływ turystów będzie ale nie tak znaczny , żeby na tym stracili.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone