Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

winiety zostaja na 2009

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.12.2008 23:27

slapol napisał(a):wymienianie się przednimi szybami :lool:

Obrazek ...aż mi łzy popłynęły Obrazek
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 02.12.2008 15:21

PRL-owska pomysłowość wiecznie żywa :wink: :lol:
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 02.12.2008 21:24

Czy w ogólnym rozrachunku za wypoczynek kwota 35 eu. jest taka drastyczna aby strzępić sobie języki i szarpać nerwy ? My Polacy lubimy polemiki o niczym , możemy wydać na alkohol , papierosy i inne przepastne używki kasę , ale na czymś musimy się odegrać.Osobiście uważam , że wprowadzenie winiet w obecnym kształcie jest nie.Ok , powinny być winiety okresowe , ale co my możemy....pogadać sobie jak zwykle o niczym , tak jak dyskutujemy w świąteczny obiad o polityce , na wszystkim się znamy a gó.....o możemy.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 02.12.2008 21:47

Pogadać możemy :) Czy to tak źle pogadać z drugim człowiekiem ? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 06:14

Torac napisał(a):
Nie w złotówkach , w juanach - pozwoliłem sobie przeliczyć.

I na tym polega demagogia.
Niewykluczone,że te huany na 300 pln przeliczone,pozwalają wyżywić na chińskiej prowincji całą rodzinę przez miesiąc choć w Polsce to cena dobrego obiadu dla 2 osób.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.12.2008 11:02

hepik napisał(a):
Torac napisał(a):
Nie w złotówkach , w juanach - pozwoliłem sobie przeliczyć.

I na tym polega demagogia.
Niewykluczone,że te huany na 300 pln przeliczone,pozwalają wyżywić na chińskiej prowincji całą rodzinę przez miesiąc choć w Polsce to cena dobrego obiadu dla 2 osób.

Demagogią jest opisywanie świata przez pryzmat dzielnicy finansowej , drogich hoteli i świata reprezentowanego przez 5% populacji.
Moim zdaniem, miejscem dla 14 latki jest szkoła i rodzina a nie 15godz. kierat z dojazdem do rodziny oddalonej o 48h jazdy pociągiem niezależnie od cen które obowiazują.
Takie rozpatrywanie świata nasuwa wniosek że jeżeli Kim Dzong Il w Korei pn jest największym prywatnym odbiorcą koniaku Hannesy i posiada kilka limuzyn , ma ogromną ,20 tyś kolekcje filmów oznacza że Korea pn jest krajem zamożnym. Jeżeli ludzie pracują w obozach pracy to nieważne jakie ceny obowiązują. A koreańskie obozy trochę mi przypominają chińskie fabryki - pracodawca nie wypłaca 1-szej pensji tylko zachowuje ją straszak na pracownika.
Jeżeli 14 latka za swoją 400 godz./na miesiąc pracę ma utrzymać swoją rodzinę na wsi to ja wolę te 100lat za nimi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.12.2008 12:36

Torac napisał(a):Jeżeli 14 latka za swoją 400 godz./na miesiąc pracę ma utrzymać swoją rodzinę na wsi to ja wolę te 100lat za nimi.

Podpisuję się pod tym obiema rękami
i też wolę zostać 100 lat na Chińczykami :lol: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 16:19

Tym samym obaj skazaliście na śmierć głodową w nieogrzanej lepiance młodsze rodzeństwo 14 latki.Rodzice jeszcze troche pożyją.
To nie jest kwestia "stu lat za czy przed".To kwestia miejsca urodzenia czyli dziękuj Bogu, Janusz,że Gliwice a nie głęboka prowincja chińska. :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 03.12.2008 17:27

Tak się zastanawiam ile osób zginęło przy przygotowywaniu olimpiady i nie tylko olimpiady,oni są wszyscy podobni do siebie kto ich policzy,100 czy 300 tysięcy mniej,jaka to różnica dla nich,lepiej nic nie mówić bo kulka w łeb,i ktoś piszę że jesteśmy za Chinami,paranoja.Wolę oby moja córka żyła w Polsce i ja też,Chiny tylko turystycznie i też z lekkimi obawami,wybieram Polską nie doskonałą demokrację.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.12.2008 17:39

Z autopsji.
Bardzo znana polska firma produkująca i handlująca śrubami i nakrętkami na M (żeby nie reklamować) miała propozycję z Chin produkcji ich asortymentu a co za tym idzie zmniejszenia kosztów produkcji. Stodoła w środku totalnego zadupia a w środku najnowocześniejsza linia produkcyjna i pracownicy w nienormowanym czasie pracy w wieku od 12 wzwyż. Za miskę ryżu.
Jakość produktu bez zarzutu. Kontrakt podpisany.
Koszty wyprodukowania i transportu to w sumie połowa jakie były ponoszone dotychczas. A z PL wyjeżdżają już pod marką M i kasowane odpowiednio w euraskach.
A potem kupujemy "zachodni" sprzęt, urządzenie, samochód....
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 17:51

Tak na marginesie i mimochodem tylko,bo już o Koreę Północną zahaczyliśmy ....ten dział ma nazwę"Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi " a temat wątku to winiety zostaja na 2009 " :lol:

PS.W Chinach całkiem niedawno jeszcze , małym dziewczynkom bandażowano stopy na lata ,by stopy nie rosły ,co roku łamiąc w nich kości i bandażując na nowo...jakas pani zajrzy do watku to poda tytuł ksiązki opisujący ten proceder na chińskich wsiach.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.12.2008 19:27

hepik napisał(a):Tym samym obaj skazaliście na śmierć głodową w nieogrzanej lepiance młodsze rodzeństwo 14 latki.Rodzice jeszcze troche pożyją.
To nie jest kwestia "stu lat za czy przed".To kwestia miejsca urodzenia czyli dziękuj Bogu, Janusz,że Gliwice a nie głęboka prowincja chińska. :wink:

Nikogo nie skazałem na śmierć głodową , obalam tylko tezę o miejscu w rozwoju cywilizacyjnym Polski i Chin. Na szczęście nigdy nie byliśmy i nie będziemy w takiej sytuacji.
Dziewczynka nie ma młodszego rodzeństwa bo w Chinach obowiązują limity na dzieci.
osobiście jestem w tej chwili na 1,5 miesiąca w wysokim gipsie. W Chinach nie pisałbym na demokratycznym Cro.forum lecz własny nekrolog.
Cieszy mnie rozwój gospodarczy takich państw jak Chiny czy Indie ale wole mieć bogate społeczeństwo niż bogate państwo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 20:26

Ja bym tam nie był pewien braku rodzeństwa.

"Na obszarach wiejskich dopuszczalne jest posiadanie dwójki dzieci, jeśli pierwsze z nich jest dziewczynką lub też jest upośledzone. Prawo do posiadania dwójki lub trójki dzieci otrzymują także przedstawiciele mniejszości narodowych, ze względu na trudniejsze warunki życia w zamieszkiwanych przez nich regionach. Również Chińczycy powracający z zagranicy oraz dzieci urodzone poza Chińską Republiką Ludową stanowią wyjątek. Zaowocowało to swego rodzaju turystyką reprodukcyjną. Chinki wyjeżdżają na jakiś czas z kraju i powracają z nowym potomstwem. Wyjątek stanowią także sytuacje, gdy zarówno matka jak i ojciec są jedynakami, lub też pozostają w związku poza małżeńskim."
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2008 20:32

a jaki związek ma dyskuscja o CHRL i KRLD z winietami słoweńskimi :?:
Może do hyde parku wpadniecie bo śmietnik i OT robi sie w tym temacie :twisted:
Ostatnio edytowano 03.12.2008 20:55 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.12.2008 20:50

Piotrek, te wszystkie wątki o winietach i paliwie by się do HP nadawały :wink:

Ps. Nie w poście tylko temacie :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

winiety zostaja na 2009 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone