Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winiety,zielona karta,profilaktyka auta przed wyjazdem.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
hisia3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hisia3 » 25.08.2005 10:36

Co zalecacie "przegladnac" w samochodzie przed wyjazdem?
Cel-Dubrownik,trasa-wzdluz wybrzeza,samochod-Citroen Xara 1,4,rok prod.'01.(Teraz jezdzi bez problemow).
Moze ma tez ktos namiary na serwisy Citroena w Chorwacji?

Jak to jest z winietami na trasie?Bo piszecie,ze sa labo 4 albo 10-dniowe.Wiec jesli chce byc w CHR 12 dni to jaka najlepiej kupic.Mysle tu oczywisice o tranzycie przez Austrie i Slowacje(wystarczy jedna 10-dniowa?).

Gdzie odbiera sie zielona karte?I jaka jest jej cena?

Gdzie mozna kupic kamizelke odblaskowa?Ile ona kosztuje?

I tak przy okazji moze ktos wie gdzie kupic(juz w CHR) zwykla, niedroga maske z fajka do nurkowania? :D

Wielkie dzieki za wszystkie rady.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 10:41

hisia3 napisał(a):Moze ma tez ktos namiary na serwisy Citroena w Chorwacji?

http://www.citroen.hr/Distributeri/
trochę tego jest ... masz w Sibeniku, Splicie, Dubrovniku a nawet w Metkovii (jakkolwiek się to odmienia)

nad resztą mi się już nie chce kłapać ... bo było tysiąc razy ....

czy w końcu jakiś Admin wprowadzi tu "przyklejone" posty ...
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 25.08.2005 11:01

hisia3 napisał(a):Gdzie odbiera sie zielona karte?I jaka jest jej cena?

w firmie ubezpieczeniowej np. PZU Warta itp, nie jest droższa od pieniędzy
hisia3 napisał(a):Gdzie mozna kupic kamizelke odblaskowa?Ile ona kosztuje?

w sklepie, na allegro, na stacjach benzynowych cena jak wyżej
hisia3 napisał(a):
tak przy okazji moze ktos wie gdzie kupic(juz w CHR) zwykla, niedroga maske z fajka do nurkowania? :D
w sklepie

P.S. http://cro.pl/forum/search.php
anetka1011
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anetka1011 » 25.08.2005 11:19

kamizelke najlepiej kupic w Austrii, jest taniej niz w PL. U nas w Makro placilam 12 zl, a w A widzialam (akurat w MediaMarkt) po 1,99 Euro. Sa tez na kazdej stacji benzynowej, wiec polecam kupienie kamizelki na pierwszej stacji benzynowej - dostaniesz tam rowniez winietke 10 dniowa za 7,60 Euro.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.08.2005 11:41

Witaj , najlepiej będzie jak wpiszesz w wyszukiwarkę (czyli -"szukaj") słowa: winiety, kamizelka odblaskowa, zielona karta , apteczka - zobaczysz wiele informacji na ten temat. Coś Ci jednak doradzę.

Pierwsza rzecz to kiedy był robiony ostatni przegląd, jak nie dawno to nie ma co jechać do mechanika tylko sprawdź na stacji światła, ciśnienie w oponach z zapasem, olej, płyn do spryskiwania szyb - to co każdy kierowca powinien na bieżąco robić.
Jeżeli dość dawno byłeś i zrobiłeś dużo kilometrów to jedź do mechanika, powiedz mu że wybierasz się do HR a on już wie co ma robić. W Kraku taki mini przegląd w prywaciarza kosztuje ok.50zł. Dielerzy przed wakacjami często robią darmowe przeglady samochodów ale to już "musztarda po obiedzie" -rada na przyszłość.
Serwisy Citroena są drogie, mam też Xsarę ale 1.6.
Dobrze jest mieć Assistance. Pamietaj o rezerwowych kluczykach, weź kartę z kodem do kluczyków + instrukcje obsługi auta.
Przed wyjazdem umyj auto + daj wosk. Ja ze sobą zabieram też specjalny preparat , który szybko i skutecznie zmywa nabite na auto owady.

Winiety kupisz na granicy, ja kupuję zawsze na najmniejszą ilość dni bo nigdy nie wiadomo , którędy się wróci. Najlepszy przykład jest teraz kiedy w wielu krajach są powodzie a wkrótce dużo dróg może być zamknietych.
Jeżeli jedziesz do HR przez Słowację i Austrię to zielonej karty nie musisz mieć ale w BiH czy Czarnogórze wymagają. Dostaniesz ją też u swojego ubezpieczyciela - gratis!

Kamizelki kupisz w marketach, sklepach z odzieżą BHP ceny ponoć ok. 10zł/szt. (znajdziesz w innych postach).
Maskę z fajka kupisz w HR nawet na straganach przy plaży ale są one droższe niż w Polsce - jakiej jakości to nie wiem. W Krakowie mogę Ci polecić dobry sklep , ale nie wiem skąd jesteś bo nic nie pisze pod nickiem.

Jeszcze raz polecam to co napisałem na wstępie - tam jest kopalnia informacji.

Pozdrawiam i szerokiej drogi :wink:
Ostatnio edytowano 25.08.2005 11:57 przez krakuscity, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 11:55

krakuscity napisał(a):tylko sprawdź na stacji światła

otóż to ... te polskie samochody z reflektorami skierowanymi do góru ... :twisted: :evil:

już nie mówiąc o zakładaniu podróbkowych reflektorów, które ze swojej wspaniałej jakości rozpraszają światło wszędzie tylko nie na drogę ... :twisted: :evil:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 25.08.2005 12:00

ano od tego jest takie pokrętełko żeby je trochę opuścić jak tył dociążony bagażem :)
pzdr
hisia3
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hisia3 » 25.08.2005 22:33

M.Smith-coz za finezyjny dowcip.

Dzieki Krakus-zawsze niezawodny i zyczliwy nawet dla takich laikow jak ja.

Pytalam w innym watku ( forum/viewtopic.php?t=9057 ) o bungolowy na kempingach. Moze wiesz cos na ten temat? Bylabym wdzieczna jesli w tej kwestii rowniez bys mi pomogl (badz ktokolwiek inny).
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 25.08.2005 22:45

Hisia3 a ja myślałem, że Ty jesteś chłopak, Niezawodny - to nick cromaniaka z Krakowa ale to nie ja :lol:

Ja na kempingach nie mieszkam tylko w apartamentach więc na ten temat się nie wypowiem. :cry: Może inni.

Pozdrawiam :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2005 23:27

krakuscity napisał(a):Ja na kempingach nie mieszkam tylko w apartamentach więc na ten temat się nie wypowiem. :cry:

no ... zabrzmiało po Pańsku ... :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 26.08.2005 00:03

bjur napisał(a):
krakuscity napisał(a):Ja na kempingach nie mieszkam tylko w apartamentach więc na ten temat się nie wypowiem. :cry:

Teraz wiesz z kim masz do czynienia :lol: .

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2005 04:41

nigdy nie pomyślałem inaczej ... :lol:
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 26.08.2005 06:58

hisia3 napisał(a):M.Smith-coz za finezyjny dowcip.

może i finezyjny, ale ty mogłabyć się troszkę wysilić i poszukać na forum
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2005 08:21

krakuscity napisał(a):
bjur napisał(a):

Teraz wiesz z kim masz do czynienia :lol: .

Pozdrawiam

Krakuscity a jako mieszkaniec cesarskiej Galicji także codziennie wychodzisz z domu ... na pole :lol: :lol:
bardzo mi się to u Was podoba ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2005 08:24

krakuscity napisał(a):to jedź do mechanika, powiedz mu że wybierasz się do HR a on już wie co ma robić. W Kraku taki mini przegląd w prywaciarza kosztuje ok.50zł.

Krakuscity tak tylko dodam, że ostrożnie z takimi radami ... nie wiem, czy niektórzy mechanicy po takiej zachęcie :D ... nie będą chcieli wymienić np. sprzęgła ...

niestety ale jak ktoś czegoś nie wie ... to istnieje poważna szansa, że zostanie zrobiony w bambuko ... :lol: ... wielu naszych mechaników ćwiczy to codziennie ... :lol:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone