Witaj , najlepiej będzie jak wpiszesz w wyszukiwarkę (czyli -"szukaj") słowa: winiety, kamizelka odblaskowa, zielona karta , apteczka - zobaczysz wiele informacji na ten temat. Coś Ci jednak doradzę.
Pierwsza rzecz to kiedy był robiony ostatni przegląd, jak nie dawno to nie ma co jechać do mechanika tylko sprawdź na stacji światła, ciśnienie w oponach z zapasem, olej, płyn do spryskiwania szyb - to co każdy kierowca powinien na bieżąco robić.
Jeżeli dość dawno byłeś i zrobiłeś dużo kilometrów to jedź do mechanika, powiedz mu że wybierasz się do HR a on już wie co ma robić. W Kraku taki mini przegląd w prywaciarza kosztuje ok.50zł. Dielerzy przed wakacjami często robią darmowe przeglady samochodów ale to już "musztarda po obiedzie" -rada na przyszłość.
Serwisy Citroena są drogie, mam też Xsarę ale 1.6.
Dobrze jest mieć Assistance. Pamietaj o rezerwowych kluczykach, weź kartę z kodem do kluczyków + instrukcje obsługi auta.
Przed wyjazdem umyj auto + daj wosk. Ja ze sobą zabieram też specjalny preparat , który szybko i skutecznie zmywa nabite na auto owady.
Winiety kupisz na granicy, ja kupuję zawsze na najmniejszą ilość dni bo nigdy nie wiadomo , którędy się wróci. Najlepszy przykład jest teraz kiedy w wielu krajach są powodzie a wkrótce dużo dróg może być zamknietych.
Jeżeli jedziesz do HR przez Słowację i Austrię to zielonej karty nie musisz mieć ale w BiH czy Czarnogórze wymagają. Dostaniesz ją też u swojego ubezpieczyciela - gratis!
Kamizelki kupisz w marketach, sklepach z odzieżą BHP ceny ponoć ok. 10zł/szt. (znajdziesz w innych postach).
Maskę z fajka kupisz w HR nawet na straganach przy plaży ale są one droższe niż w Polsce - jakiej jakości to nie wiem. W Krakowie mogę Ci polecić dobry sklep , ale nie wiem skąd jesteś bo nic nie pisze pod nickiem.
Jeszcze raz polecam to co napisałem na wstępie - tam jest kopalnia informacji.
Pozdrawiam i szerokiej drogi