Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2008 18:44

ks napisał(a):...ma może ktoś niezawodny sposób na CAŁKOWITE usunięcie winiet z szyby? ...

Spróbuj acetonem (przynajmniej działa na polskie naklejki rejestracyjne na szybie)
A jak nie to zawsze możesz "ściąć" resztke ostrą żyletką
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.09.2008 19:38

ks napisał(a):a skoro już o paskudzeniu szyb winietami piszemy - ma może ktoś niezawodny sposób na CAŁKOWITE usunięcie winiet z szyby? Po powrocie z urlopu zaczynają na szybie drażnić, niepotrzebnie zajmują na niej miejsce a po zwykłym odklejeniu pozostawiają po sobie klej i resztki cyferek...

Słowackie dają się odskubać bez pozostałości (fakt że winieta w małych kawałkach odchodzi z szyby). Cyferki po winiecie austriackiej schodzą po uzyciu płynu zawierającego alkohol (zimowy płyn do spryskiwaczy wystarcza).
Z czeskimi i słoweńskimi winietami doświadczeń nie mam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2008 06:38

ks napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Nie zamierzam paskudzić sobie szyby więc mocuję ją tylko za szybką

a skoro już o paskudzeniu szyb winietami piszemy - ma może ktoś niezawodny sposób na CAŁKOWITE usunięcie winiet z szyby? Po powrocie z urlopu zaczynają na szybie drażnić, niepotrzebnie zajmują na niej miejsce a po zwykłym odklejeniu pozostawiają po sobie klej i resztki cyferek...

pogooglałem już w tym temacie dośc sporo i wszystkie zdroworozsądkowe pomysły wykorzystałem, ale resztki winietek nadal straszą na szybie..

sorki za OT, ale widzę, że temat i tak już zszedł na inne ścieżki....

pozdrawiam i z góry dziękuję za podopowiedź
Krzysiek

Ja kiedyś jak naklejałem to później walczyłem z tym zmywaczem do paznokci...było nawet skuteczne...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2008 06:39

kincior napisał(a):Nie wiem czy dobrze doczytałem, ale chyba co niektórzy nie naklejają winietek na szybę?
U nas taki myk jest traktowany jako brak winietki i kara 3tys.PLN (auta pow. 3,5t na krajówkach).

Oczywiście...np. ja nie naklejam już od jakiś 4 lat nic na szybę..kiedy jadę nie widać, że nie jest naklejona...widać ją za szybą to znaczy, że jest...
ROCHEN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROCHEN » 18.09.2008 12:55

Na Twoim miejscu nie cieszył bym się zbytnio.W Austrii kara za brak winjety
jest mniejsza niż za złe jej przyklejenie (na śline lub wetknięcie za szybe).
Złe przyklejenie jest traktowane jako oszustwo i kosztuje 2 lub 3 razy tyle.
No a to ma też potem wpływ na kontrole, no i niektóre auta i niektóre
osoby są szczególnie dokładnie kontrolowane.To też wyrabia opinie. :oops:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.09.2008 12:57

Proszę podawać tylko sprawdzone i pewne informacje-to 2 czy 3 razy drożej? (pytam z ciekawości)
kincior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kincior » 18.09.2008 16:41

alessandro1977 napisał(a):
kincior napisał(a):Nie wiem czy dobrze doczytałem, ale chyba co niektórzy nie naklejają winietek na szybę?
U nas taki myk jest traktowany jako brak winietki i kara 3tys.PLN (auta pow. 3,5t na krajówkach).

Oczywiście...np. ja nie naklejam już od jakiś 4 lat nic na szybę..kiedy jadę nie widać, że nie jest naklejona...widać ją za szybą to znaczy, że jest...

Myślisz, że na drodze stoją barany, których można w ten sposób oszukać?
Nie miałeś poprostu żadnej kontroli. Albo miałeś, ale jej celem nie była kontrola winiet.
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 19.09.2008 06:49

ks napisał(a):

a skoro już o paskudzeniu szyb winietami piszemy - ma może ktoś niezawodny sposób na CAŁKOWITE usunięcie winiet z szyby?

Krzysiek

skrobak do Płyty ceramicznej :idea: :!:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2008 08:30

kincior napisał(a):

Nie miałeś poprostu żadnej kontroli. Albo miałeś, ale jej celem nie była kontrola winiet.

Nie miałem bo nigdy nie daję podstaw do kontroli....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.09.2008 08:41

kincior napisał(a):

Nigdy nie mów nigdy :wink:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 19.09.2008 08:49

Janusz Bajcer napisał(a):
kincior napisał(a):

Nigdy nie mów nigdy :wink:

W tym roku widziałem dwie akcje, obydwie na parkingach ze stacjami benzynowymi w Austri. Pierwsza - przy podjeździe do dystrybutorów stał sobie samochód policyjny i faceci w mundurach przechadzali się między samochodami... jednego kasowali... Druga, w środku nocy policja kontrolowała dokładnie, losowo wybrane samochody, winietka, dokumenty, a nawet kazali otwierać bagażniki!
Ja tam wolę, dla świętego spokoju naklejać... :wink:

pozdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2008 09:20

Nie neguję wcale tego o czym tu piszecie ale nie rozumiem jednego...dlaczego to robi taką różnicę jeśli tylko przymocuję winietę do szyby aby była widoczna...przecież płacę za nią takie same pieniądze jak osoba, która ją nakleja..i dlaczego ma być to oszustwo ??? Może i miałem szczęście ale nie jestem w stanie takiego rozumowania Policji zrozumieć...oszustwem byłoby gdybym w ogóle jej nie miał...
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 19.09.2008 09:24

alessandro1977 napisał(a):Nie miałem bo nigdy nie daję podstaw do kontroli....

I jedziesz zawsze 70/70, 110/110 i 130 na autostradzie. Ta, jasne.
Nie musisz dawać powodów - po prostu zatrzymaj się na parkingu na autostradzie. Tam dość często wpadają lotne brygady i kontrolują winiety - nawet nocą.

Pozdrawiam
Rafał
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.09.2008 09:26

alessandro1977 napisał(a):Nie neguję wcale tego o czym tu piszecie ale nie rozumiem jednego...dlaczego to robi taką różnicę jeśli tylko przymocuję winietę do szyby aby była widoczna...przecież płacę za nią takie same pieniądze jak osoba, która ją nakleja..i dlaczego ma być to oszustwo ??? Może i miałem szczęście ale nie jestem w stanie takiego rozumowania Policji zrozumieć...oszustwem byłoby gdybym w ogóle jej nie miał...

Kupując winięte zawierasz umowę. Warunki tejże są podane na odwrocie. Wystarczy poczytać jaka jest procedura. Odstąpienie od niej jest zerwaniem umowy i czynem karalnym. KONIEC.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2008 09:26

asikx napisał(a):
alessandro1977 napisał(a):Nie miałem bo nigdy nie daję podstaw do kontroli....

I jedziesz zawsze 70/70, 110/110 i 130 na autostradzie. Ta, jasne.
Nie musisz dawać powodów - po prostu zatrzymaj się na parkingu na autostradzie. Tam dość często wpadają lotne brygady i kontrolują winiety - nawet nocą.

Pozdrawiam
Rafał

Tutaj masz rację bo sam, byłem świadkiem nalotu, który jednak mnie ominął...tylko moje wątpliwości dotyczą czego innego o czym wcześniej pisałem....czy oni faktycznie sprawdzaja rzetelnie czy ta winieta de facto jest naklejona ???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone