Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 06.09.2008 23:49

MorskiPas napisał(a):
partner napisał(a):Jak ja nie cierpię pieniaczy i panikarzy... :evil:
Nadal brak winiety kosztuje 150 Euro. 100% pewności, widziałem mandat za jej brak... 8O

Nie tylko Ty widziałeś taki mandat.

Proszę bardzo opisz nam co widzisz na tym obrazku i wytłumacz nam maluczkim dlaczego na górze jest 300 a na dole 150:

pozdrav K

Szanowny Pieniaczu,

a znasz kraj w którym obcokrajowiec płaci mandat kredytowy? Ja nie.
Płacisz gotówką to płacisz akurat tutaj, połowę i nie będzie inaczej...
Na darmo więc nazywam bicie piany pieniactwem ?
Cóż więc miało udowodnić twoj pytanie ? Że jesteś wielki?
Ocena co najmniej subiektywna...
Pozdrawiam inteligencję Krakowską.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2008 07:58

partner napisał(a):...a znasz kraj w którym obcokrajowiec płaci mandat kredytowy? Ja nie.....

A ja tak :lol:
Np. H, RO, SK (jak mają dobry humor) i jeszcze kilka w UE :wink:
partner
Odkrywca
zaskoczony

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 07.09.2008 10:05

to szczerze przyznam, że mnie zaskoczyłeś.
Mnie się nie zdarza płacić ale gdy już miałem kontakt z policją to kończył się płaceniem na miejscu. Być może, że nie zadałem sobie trudu by zapytać o kredyt :wink:
Szkoda tylko że żaden z tych krajów nie leży jak na razie na trasie moich wyjazdów, ale może kiedyś...

Tak przy okazji.
Obserwuję jazdę naszych rodaków za granicą na codzień.
Tu na forum czytałem też kilkanaście wypowiedzi na ten temat.
Jest mi często wstyd za Polaków.
Czy naprawdę nie można uszanować gościnności krajów do których jeździmy, ich przepisów i zasad?
Czy zawsze musimy uwać się za pempek tego świata i mieć w nosie czyjeś przepisy i uważać je za zło które ktoś przeciw nam ustalił?
A później na forum hektolitry łez wylewają że ich na radar drapnęli, że drakońskie kary nakładają itp...
A wystarczy tak nie wiele, trochę kultury i zachowywać się jak gość.
To tak ku przemyśleniom dla naszych rodaków - "ułanów".
pirat67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirat67 » 08.09.2008 10:25

Witam!!! Juz wrocilismy objazd Mureck - Lenart - Ptuj wspanialy, bez klopotow ,policji ,35 eu w kieszeni nastepnego roku napewno znowu skorzystamy.Wracajac do domu, polecamy Pizzeria Agata po lewej stronie jak sie wjezdza do Lenart.Polecam ten objazd wszystkim :D Pozdrawiam :papa:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 08.09.2008 11:04

alessandro1977 napisał(a):Co znaczy winieta używana ??? odklejona od szyby..

Tak. Trudno to zrozumieć?

alessandro1977 napisał(a):a kto mądry przykleja ją...

Obrażasz mnie. Ja przykleiłem. Głupi jest ktoś, dla kogo kombinowanie i złodziejstwo to chleb powszedni. Pochwalanie tego procederu jest również głupotą.
Ale, jak widzę i się w tym utwierdzam, dla większości Polaków takie postępowanie jest chwalebne, rycerskie i godne podziwu.
Dlatego nas nie lubią, gdziekolwiek się pojawimy.

Żegnam czule
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.09.2008 11:32

Informacja dla "rozczarowanej" w sprawie zwrotu zapłaty mandatu
i dla "partnera" w sprawie wysokości opłaty mandatu.

Pozwoliłem sobie wysłać e-maila do Ambasady Polskiej w Słowenii opisując przypadek nałożenia mandatu na rondzie w Mariborze i taką dostałem odpowiedź:

"Szanowny Panie, w odpowiedzi na skierowane do nas zapytanie dotyczące obowiązku posiadania winiety przy poruszaniu się po autostradach i drogach ekspresowych w Republice Słowenii uprzejmie informuję, że drogi i odcinki dróg, na których winiety są wymagane oznaczone są odpowiednimi tablicami informacyjnymi. Prawodawstwo słoweńskie w tym zakresie nie przewiduje wyjątków dotyczących długości odcinka drogi po jakim odbywa się przejazd.
W myśl obowiązującego prawa, policja słoweńska może ukarać mandatem w wysokości od 300 do 800 EUR osobę nie stosującą się do wymogu posiadania winiety.
Wspomniany przez Pana w liście przypadek opłacenia mandatu opiewającego na 300 EUR kwotą 150 EUR także ma uzasadnienie w prawie miejscowym. Z mocy prawa, mandaty opłacone w okresie do 8 dni od ich wystawienia uiszcza się w połowie ich nominalnej wysokości.
Polski obywatel, który uznałby nałożony na niego mandat za nieuzasadniony może zwrócić się do naszej placówki z pisemnym wnioskiem o wyjaśnienie zaistniałego zdarzenia, załączając oryginały lub czytelne kopie związanych z tym dokumentów wystawionych przez miejscową policję. Zwrot wpłaconych pieniędzy może nastąpić jedynie po pozytywnym rozpatrzeniu skargi przez słoweńskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, które stwierdziłoby np. przekroczenie uprawnień przez funkcjonariuszy policji.

Z dodatkowymi, obszernymi informacjami dotyczącymi winiet w Republice Słowenii może Pan zapoznać się na portalu www.cestnina.si Serwis oferowany jest w językach słoweńskim i angielskim.

Z poważaniem,

Marcin Masiulanis
Konsul
Ambasada RP w Lublanie"

Podziękowałem za odpowiedź i ponownie zapytałem , czy na rondzie Pesnica potrzebna winieta jak wjeżdża się na niego z drogi nr 437 i wyjeżdża z niego na drogę nr 3.

Bo w udzielonej odpowiedzi nic nie ma ten ten temat.

Jeśli winieta potrzebna na przejechanie po nim , to było by to "najdroższe rondo świata"
Ostatnio edytowano 08.09.2008 12:02 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 08.09.2008 11:37

Nam tez sie zdarzylo zaplacic mandat za przekroczenie predkosci (zaraz za granica chorwacka :oops: ). Jak powiedzial o kredytowym to mowil cos o 400 euro (sic!), a jak platne gotowka to 60.
Ostatecznie na mandacie bylo 120 euro, potem znizka jakas 50% i ostatecznie do zaplaty wlasnie 60.
Nie mielismy nic gotowki, ale policjant zabral nas do najblizszego bakomatu.

A co do trasy przez Lenart i Ptuj. W przyszlym roku chyba i tak odcinek od Ptuj do granicy chorwackiej bedize platny. Tak przynajmniej wynika z tej ich mapki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.09.2008 11:50

F-uncia napisał(a):A co do trasy przez Lenart i Ptuj. W przyszlym roku chyba i tak odcinek od Ptuj do granicy chorwackiej bedize platny. Tak przynajmniej wynika z tej ich mapki.

Ten odcinek drogi nie spełnia warunków drogi szybkiego ruchu, a nic nie wskazuje na to aby był przebudowany do takich parametrów za rok.
Przyszła autostrada do granicy z Chorwacją będzie biegła po innej trasie.
Ostatnio edytowano 08.09.2008 12:01 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 08.09.2008 11:56

No wlasnie sie dziwie ze po 2008 r bo tam nic nie wyglada na takie za co mozna by placic.

W ogole mielismy stres, bo mi sie ubzduralo, ze ten kawalek trasy nr 2 kolo Ptuja jest platny :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 08.09.2008 11:59

Więc i ja się do "mądrych" nie zaliczam bo winiety zawsze na szybę przyklejam.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.09.2008 12:09

64 strony tego tematu już się nazbieraly. Zaczynam obstawiać, czy dojdzie do 80... :roll:

:wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 08.09.2008 12:21

yskyerka napisał(a):Więc i ja się do "mądrych" nie zaliczam bo winiety zawsze na szybę przyklejam.

:P Poznasz głupiego po czynach jego :P

Pozdrawiam
Rafał
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 08.09.2008 14:08

Znam takich co naklejają....ale na ślinę :D
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.09.2008 14:54

Janusz Bajcer napisał(a):Informacja dla "rozczarowanej" w sprawie zwrotu zapłaty mandatu
i dla "partnera" w sprawie wysokości opłaty mandatu.

"Szanowny Panie, w odpowiedzi na skierowane do nas zapytanie dotyczące obowiązku posiadania winiety przy poruszaniu się po autostradach i drogach ekspresowych w Republice Słowenii uprzejmie informuję, że drogi i odcinki dróg, na których winiety są wymagane oznaczone są odpowiednimi tablicami informacyjnymi. Prawodawstwo słoweńskie w tym zakresie nie przewiduje wyjątków dotyczących długości odcinka drogi po jakim odbywa się przejazd.
W myśl obowiązującego prawa, policja słoweńska może ukarać mandatem w wysokości od 300 do 800 EUR osobę nie stosującą się do wymogu posiadania winiety.
Wspomniany przez Pana w liście przypadek opłacenia mandatu opiewającego na 300 EUR kwotą 150 EUR także ma uzasadnienie w prawie miejscowym. Z mocy prawa, mandaty opłacone w okresie do 8 dni od ich wystawienia uiszcza się w połowie ich nominalnej wysokości.
Polski obywatel, który uznałby nałożony na niego mandat za nieuzasadniony może zwrócić się do naszej placówki z pisemnym wnioskiem o wyjaśnienie zaistniałego zdarzenia, załączając oryginały lub czytelne kopie związanych z tym dokumentów wystawionych przez miejscową policję. Zwrot wpłaconych pieniędzy może nastąpić jedynie po pozytywnym rozpatrzeniu skargi przez słoweńskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych, które stwierdziłoby np. przekroczenie uprawnień przez funkcjonariuszy policji.

Z dodatkowymi, obszernymi informacjami dotyczącymi winiet w Republice Słowenii może Pan zapoznać się na portalu www.cestnina.si Serwis oferowany jest w językach słoweńskim i angielskim.

Z poważaniem,

Marcin Masiulanis
Konsul
Ambasada RP w Lublanie"

Jeśli winieta potrzebna na przejechanie po nim , to było by to "najdroższe rondo świata"

no i wszystko jasne
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.09.2008 11:20

Nie do końca - dalej nie wiadomo co z rondem Pesnica . :roll: :roll: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone