Graf napisał(a):NA Allegroo jest od groma, to samo na Ebay, już sierpniu w radiu chorwackim trąbili, że podnoszą karę do 800euro za użycie winiety uzywanej, bo Niemcy robili to masowo. Nie polecam takiej operacji.
Jak ja nie cierpię pieniaczy i panikarzy...
Nadal brak winiety kosztuje 150 Euro. 100% pewności, widziałem mandat za jej brak...
Po pierwsze co mają chorwaci do słoweńskiej winiety?
Po drugie, warto się wzorować na niemcach bo gdy oni zdobywali ciepłe kraje to my podróżowaliśmy z związkami branżowymi na wczasy pracownicze...
Co do winiety na SLO to powiem że w sumie jest nie potrzebna gdyż ze spokojem przejedziemy przez SLO bez niej. Trasa z Triestu na HR czy z HR na A przez Lenart - Murck jest super i bezpieczna, jechałem nią w nocy. Nawet nie zauważymy jak w ciągu godziny przejedziemy z HR do A. Warto tylko pamiętać o zatankowaniu na SLO bo się opłaca. Przed granicą z A nie ma stacji więc najlepiej zaraz po wjeździe do SLO.
Winiety przez SLO są na stacjach benzynowych.
@ fulfa
Jestem z okolic Poznania.
Raczej nic nie zyskasz jadąc najpierw na niemcy. Czas na dojazd do granicy będzie taki jak dojazd co najmniej do Wrocławia.
Jadąc od siebie mieszkam po między Środą Wlkp. a Śremem do Boboszowa wystarcza mi 3,4 godz. jazdy non stop.
Śrem, Gostyń, Rawicz i dalej na Wrocław, Kłodzko.
Do granicy jak nic stracisz co najmniej 3 godz. No chyba, że wierzysz rajdowcom..., a dalej jest dokładnie ok. 180 km. Jechać trzeba aż pod Berlin gdyż inaczej nie ma sensu jeśli chcemy skorzystać z autostrad.
Tak więc wybór należy do Ciebie.
Co innego mieszkający przy samej granicy, to już inna bajka.
Pozdrawiam.