Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 22.08.2008 09:50

Proponuję koledze zadać sobie odrobinę trudu i przeczytać ten post, przynajmniej w części. Mam nadzieję że rozwieje to koledze wszelkie wątpliwości.

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19656
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 25.08.2008 19:59

nie będę jeździł od dołu do cro np przez saloniki żeby słoweńcom żałować 35 ojro. Już wiem że o tyle mniej zrobi we wrześniu facet na Pagu. :twisted:
fulfa
Plażowicz
do chorwacji na auto mapi

Nieprzeczytany postnapisał(a) fulfa » 27.08.2008 12:57

witam
może ktos wie i jechał do chorwacji na automapie wersja 4,1,2 (426) jest tam opcja omin płatne drogi i czy jak to zaznacze moge w ciemno jechac nie płacąc za winietki przez czechy austrie i słowenie ? a jak musze to może mi ktoś szczegółowo napisze jaki kraj moge bez problemu przejechac. prosze o odpis na forum lub moze na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam i prosze o pomoc wyjeżdzam 5 wrzesnia
Użytkownik usunięty
Re: do chorwacji na atomapie 4,1,2 (426)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.08.2008 13:17

fulfa napisał(a):witam
może ktos wie i jechał do chorwacji na automapie wersja 4,1,2 (426) jest tam opcja omin płatne drogi i czy jak to zaznacze moge w ciemno jechac nie płacąc za winietki przez czechy austrie i słowenie ? a jak musze to może mi ktoś szczegółowo napisze jaki kraj moge bez problemu przejechac. prosze o odpis na forum lub moze na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdrawiam i prosze o pomoc wyjeżdzam 5 wrzesnia

Ten wątek był już poruszany...według mnie najlepsza droga ( jechałem nią ) jest jak jadąc autostradą od strony Graz zjedziesz zjazdem nr 226 na Gersdorf/Mureck...zjedziesz i skręcisz w lewo jadąc pod autostradą...15 km jest do Mureck..w Mureck jedziesz cały czas prosto do chwili kiedy w prawo będzie strzałka z oznaczeniem SLO. przejeżdżasz przez most na rzece ( granica ) i skręcasz w prawo kierując się na Lenart drogą 433 cały czas prosto. W Lenart dojeżdżasz do głównej drogi i skręcasz w prawo - po 50 metrach skręcasz na świtłach w lewo na drogę nr 229 do Ptuj. Dojeżdżasz do Ptuj i kierujesz się na Ljublana/Maribor. Kiedy opuścisz w tym kierunku miasto jedziesz 2 km drogą nr 2 i dojeżdżasz do skrzyżowania z drogą nr 9, które jest w postaci ronda. W lewo i suniesz na Macelij/Krapina/Zagrzeb...nawigacja tu nawet nie jest potrzebna a objazd jest prosty i bezstresowy...pozdrawiam...
Pipi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pipi » 27.08.2008 13:36

Witam!

Ja też polecam ten objazd.
10.08.2008 byliśmy w MURECK ok 24:00, 1:00 w nocy - żywej duszy nie spotkaliśmy. Ale przejechaliśmy bez żadnych problemów :P
Oznaczenia na odcinku MURECK - PTUJ są dość dobre.
Pozdrawiam
fulfa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fulfa » 27.08.2008 14:09

CZYLI ZROBIE TEN OBJAZD I NIE MUSZE NIC PŁACIC I SUNE DO KRK W CHORWACJI BEZ WINIETEK??? ALE BYŁOBY FAJNIE 200ZŁ W KIESZENI.
A DO TEGO OBJAZDU W CZECHACH I AUSTRI MOGE ZAUFAC NAWIGACJI TAK I TAM NAPEWNO NIE WBIJE SIE NA PŁATANA DROGE I NIE BEDE POTRZEBOWAŁ WINIETKI ??? TAK
PROSZE O ODPIS
fulfa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fulfa » 27.08.2008 14:10

:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2008 08:55

fulfa napisał(a):CZYLI ZROBIE TEN OBJAZD I NIE MUSZE NIC PŁACIC I SUNE DO KRK W CHORWACJI BEZ WINIETEK??? ALE BYŁOBY FAJNIE 200ZŁ W KIESZENI.
A DO TEGO OBJAZDU W CZECHACH I AUSTRI MOGE ZAUFAC NAWIGACJI TAK I TAM NAPEWNO NIE WBIJE SIE NA PŁATANA DROGE I NIE BEDE POTRZEBOWAŁ WINIETKI ??? TAK
PROSZE O ODPIS

Polecam tą drogę a poniewaz jesteś z Piły dam Ci następną radę : odpuść sobie Czechy bo z zachodniej Polski podobnie jak ja nie musisz tędy jechać...jedź na Niemcy na Regensburg...wiadomo, że drogi w Niemczech są świetne i bezpłatne...z Regensburga normalnie cały czas austradami kierujesz sie do Austrii na Graz a dalej po staremu...droga co prawda jest dłuższa o około 100 km ale jedziesz jednostajnym tempem autostradą i na jedno wyjdzie zarówno pod względem spalania paliwa jak i czasu...masz z głowy w ten sposób winietę w Czechach i jazdę od Pragi lokalnymi drogami za wlokącymi sie tirami...pozostaje tylko winietka w Austrii za 7. 70 euro...pozdrawiam, w razie pytań jestem do usług.
welmar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) welmar » 31.08.2008 19:46

Czy wiecie może gdzie mogę zakupić winietę Słoweńską, przejeżdżając przez to Państwo nocą?

pozdrawiam,

welmar
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 20:05

welmar napisał(a):Czy wiecie może gdzie mogę zakupić winietę Słoweńską, przejeżdżając przez to Państwo nocą?

pozdrawiam,

welmar

informacja o tym jest np. w dziale FAQ w wątku o opłatach autostradowych www.cro.pl/forum/viewtopic.php?p=249960#249960
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2008 07:10

Na allegro jest od groma tego za pół ceny...Ci co się nacieli teraz chcą sprzedać za pół ceny bo one pół roku są ważne ale zastanów się czy warto ?
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 02.09.2008 12:02

NA Allegroo jest od groma, to samo na Ebay, już sierpniu w radiu chorwackim trąbili, że podnoszą karę do 800euro za użycie winiety uzywanej, bo Niemcy robili to masowo. Nie polecam takiej operacji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2008 12:19

Co znaczy winieta używana ??? odklejona od szyby..a kto mądry przykleja ją...za szybkę i tyle..poza tym winieta jest ważna 6 miesięcy więc z jakiej racji ktoś ma karę zapłacić ???
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 06.09.2008 14:14

Graf napisał(a):NA Allegroo jest od groma, to samo na Ebay, już sierpniu w radiu chorwackim trąbili, że podnoszą karę do 800euro za użycie winiety uzywanej, bo Niemcy robili to masowo. Nie polecam takiej operacji.

Jak ja nie cierpię pieniaczy i panikarzy... :evil:
Nadal brak winiety kosztuje 150 Euro. 100% pewności, widziałem mandat za jej brak... 8O

Po pierwsze co mają chorwaci do słoweńskiej winiety?
Po drugie, warto się wzorować na niemcach bo gdy oni zdobywali ciepłe kraje to my podróżowaliśmy z związkami branżowymi na wczasy pracownicze...
Co do winiety na SLO to powiem że w sumie jest nie potrzebna gdyż ze spokojem przejedziemy przez SLO bez niej. Trasa z Triestu na HR czy z HR na A przez Lenart - Murck jest super i bezpieczna, jechałem nią w nocy. Nawet nie zauważymy jak w ciągu godziny przejedziemy z HR do A. Warto tylko pamiętać o zatankowaniu na SLO bo się opłaca. Przed granicą z A nie ma stacji więc najlepiej zaraz po wjeździe do SLO.
Winiety przez SLO są na stacjach benzynowych.
@ fulfa
Jestem z okolic Poznania.
Raczej nic nie zyskasz jadąc najpierw na niemcy. Czas na dojazd do granicy będzie taki jak dojazd co najmniej do Wrocławia.
Jadąc od siebie mieszkam po między Środą Wlkp. a Śremem do Boboszowa wystarcza mi 3,4 godz. jazdy non stop.
Śrem, Gostyń, Rawicz i dalej na Wrocław, Kłodzko.
Do granicy jak nic stracisz co najmniej 3 godz. No chyba, że wierzysz rajdowcom..., a dalej jest dokładnie ok. 180 km. Jechać trzeba aż pod Berlin gdyż inaczej nie ma sensu jeśli chcemy skorzystać z autostrad.
Tak więc wybór należy do Ciebie.
Co innego mieszkający przy samej granicy, to już inna bajka.
Pozdrawiam.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 06.09.2008 19:39

partner napisał(a):Jak ja nie cierpię pieniaczy i panikarzy... :evil:
Nadal brak winiety kosztuje 150 Euro. 100% pewności, widziałem mandat za jej brak... 8O

Nie tylko Ty widziałeś taki mandat.

Proszę bardzo opisz nam co widzisz na tym obrazku i wytłumacz nam maluczkim dlaczego na górze jest 300 a na dole 150:

Obrazek

pozdrav K
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone