Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 20.08.2008 19:44

Witam
Jeśli zjadę z autostrady w Austrii zjazdem 228 na drogę 67 w Austrii a następnie 437 w Słowenii do ronda a następnie drogą E59 przez Maribor i Ptuj to czy muszę posiadać winietę za 35E w Słowenii.

pozdrawiam
W.

I jeszcze jedno. A mapach Google na trasie e59 na terenie Mariboru jest oznaczenie H2 w kilku miejscach. Czy możecie napisać co to oznacza ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 20.08.2008 20:27

nemesis napisał(a):Witam
Jeśli zjadę z autostrady w Austrii zjazdem 228 na drogę 67 w Austrii a następnie 437 w Słowenii do ronda a następnie drogą E59 przez Maribor i Ptuj to czy muszę posiadać winietę za 35E w Słowenii.

Tak, musisz mieć winietę bo E59 od ronda przez Maribor prowadzi sladem drogi szybkiego ruchu H2.

quote="nemesis"]A mapach Google na trasie e59 na terenie Mariboru jest oznaczenie H2 w kilku miejscach. Czy możecie napisać co to oznacza ?[/quote]

H2 to numer krajowy drogi - H jak hitra cesta czyli droga szybkiego ruchu. Na drogach szybkiego ruchu tak jak samo jak na autostradach jest obowiązek posiadania winiety...
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 20.08.2008 20:33

pozdrawiam
W.

I jeszcze jedno. A mapach Google na trasie e59 na terenie Mariboru jest oznaczenie H2 w kilku miejscach. Czy możecie napisać co to oznacza ?

Ale jak zjedziesz z autostrady w Austri i dojedziesz do ronda to objeżdżając rondko prawie 360 stopni (pod autostradą) to dojedziesz alternatywną drogą bezpłatną do Mariboru. Dalej bez winiety lecisz starą drogą do granicy Chorwackiej. Mapy objazdu były gdzieś na tym wątku - tylko poszukać.
orfik11
Croentuzjasta
Nie płać!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 20.08.2008 21:07

Wróciłem z Chorwacji. Jechałem przez Mureck, Lenart, Ptuj. Bez korków, bez kłopotów, spokojną i pustą drogą a najważniejsze BEZ KOSZTóW. Ludzie nie płaćcie 35 Euro za NIC.
Polecam tą trasę oraz restaurację zaraz za Lenartem po prawej stronie w kierunku Chorwacji. Jedzenie nie samowite za nie wielkie pieniądze.
Puno pozdrav iz za Cromaniaków.
Ostatnio edytowano 22.08.2008 19:48 przez orfik11, łącznie edytowano 1 raz
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 20.08.2008 21:15

Jeśli zjadę z autostrady w Austrii zjazdem 228 na drogę 67 w Austrii a następnie 437 w Słowenii do ronda a następnie drogą E59 przez Maribor i Ptuj to czy muszę posiadać winietę za 35E w Słowenii

Nie kombinuj tak! Posłuchaj tych, co pokonali tę trasę. Polecam zjazd wcześniejszy 226 na Mureck, potem Lenart i Ptuj. Jechałem niby w szczycie bo w nocy z piątku na sobotę a wracałem w sobotę i natężenie ruchu minimalne.
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 20.08.2008 21:35

waldeq napisał(a):
Jeśli zjadę z autostrady w Austrii zjazdem 228 na drogę 67 w Austrii a następnie 437 w Słowenii do ronda a następnie drogą E59 przez Maribor i Ptuj to czy muszę posiadać winietę za 35E w Słowenii

Nie kombinuj tak! Posłuchaj tych, co pokonali tę trasę. Polecam zjazd wcześniejszy 226 na Mureck, potem Lenart i Ptuj. Jechałem niby w szczycie bo w nocy z piątku na sobotę a wracałem w sobotę i natężenie ruchu minimalne.

Dzięki. Tak zrobię.
waldeq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldeq » 20.08.2008 22:05

nemesis napisał(a):Dzięki. Tak zrobię.

Jeśli korzystasz z GPS to nie daj się skusić na wcześniejszy zjazd z autostrady przed Graz! Navi może kierować na Mureck przez Ilz ale nie polecam. Dojedź do zjazdu 226 a potem już będzie łatwo:) Udanego urlopu!:)
kate.em
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kate.em » 21.08.2008 18:04

witam, czy może mi ktoś pomóc: chce jechać do rabac z cieszna. jestem skazana na 35e w Słowenii, prawda? może lepiej finansowo wyjdzie jak pojadę przez Węgry odbije na zagrzeb i później rijeka? co sądzicie? mnie się nie śpieszy także czas dojazdu nie gra roli oczywiście w ramach rozsądku ;-)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2008 20:15

Ja już swoją navi zmusiłem do pokazania trasy przez zjazd 226 na mureck- lenart- ptuj, drugą trasę mam wzapisaną na drogę 437, jadę 6 września i chyba do końca bęę się xzastanawiał którą drogę wybrać :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2008 20:24

wiam
Ostatnio edytowano 21.08.2008 20:31 przez dids76, łącznie edytowano 2 razy
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 21.08.2008 20:28

kate.em napisał(a):witam, czy może mi ktoś pomóc: chce jechać do rabac z cieszna. jestem skazana na 35e w Słowenii, prawda? może lepiej finansowo wyjdzie jak pojadę przez Węgry odbije na zagrzeb i później rijeka? co sądzicie? mnie się nie śpieszy także czas dojazdu nie gra roli oczywiście w ramach rozsądku ;-)

Ja jadę z Raciborza czyli też z czeskiej granicy, nie łatwiej by Ci było jechać na Frydek Mistek- Olomouc- Brno- Mikulov- Wiedeń- Gratz, a Słoweńskie autostrady objechać drogą437, lub objazdem na Mureck- Lenart- Ptuj.
Pozdrawiam i życzę szerokiej drogi
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.08.2008 20:49

Prawdę mówiąc pogubiłam się w tych drogach, zjazdach, objazdach. Już nie wiem jak lepiej. Nic to, przebrnę przez wątek raz jeszcze. Wyjazd już, a w zasadzie dopiero za 26 dni.
erikson
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) erikson » 22.08.2008 05:56

ja jezdze przez wegry,potem krotki kawalek przez slowenie i juz jestem na terenie cro,czy ten krotki kawalek drogi nr 3 od granicy do Lendava tez ma obowiazek posiadania oplat?,bo jak tak to widze ze mozna poleciec przez wies Dolga Vas.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.08.2008 07:14

erikson napisał(a):ja jezdze przez wegry,potem krotki kawalek przez slowenie i juz jestem na terenie cro,czy ten krotki kawalek drogi nr 3 od granicy do Lendava tez ma obowiazek posiadania oplat?,bo jak tak to widze ze mozna poleciec przez wies Dolga Vas.

Nie trzeba winiety jadąc przez wieś Dolga Vas.
grax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grax » 22.08.2008 08:34

Czytam wszystkie posty i troche za bardzo pomieszanie jest. Bede teraz 03 wrz jechal do Chorwacji. Jesli moze ktos to bede wdzieczny napisac mi w punktach typu:
1.Wjezdzasz W Austrii na droge..itd

Jak objechac ta platna droge w Slowenii.
Dziekuje :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone