Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 17.08.2008 10:20

Koleżanki i Koledzy

Wybieram się 21.08 z Wrocławia do w okolice Puli.

Początkowo chciałem jechać przez Kłodzko - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubliane ale w związku z winietami w Słowenii pomyślałem aby z Graz pojechać przez Villach - Udine - Triest.

Co o tym Sądzicie?

A jeśli Waszym zdaniem droga przez Słowenię jest lepsza, to poroszę o poradę, którym przejściem wjechać do Chorwacji ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 17.08.2008 14:24

nemesis napisał(a):Wybieram się 21.08 z Wrocławia do w okolice Puli.

Początkowo chciałem jechać przez Kłodzko - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubliane ale w związku z winietami w Słowenii pomyślałem aby z Graz pojechać przez Villach - Udine - Triest.

Co o tym Sądzicie?

Ja sądzę że to jest nadkładanie drogi, za odcinek włoskiej autostrady zapłacisz 8,5 EUR w każdą stronę, to już jest połowa winiety słoweńskiej. Zwróć uwagę że z Triestu do Chorwacji też będziesz musiał pokombinować by ominąć winietową H5, a w weekend wkopiesz się w koszmarne korki (wielu Włochów na weekend jedzie na Istrię).

nemesis napisał(a):A jeśli Waszym zdaniem droga przez Słowenię jest lepsza, to poroszę o poradę, którym przejściem wjechać do Chorwacji ?

Jeśli jedziesz w weekend to radzę omijać okolice Koperu - zjechać z autostrady w Postojnej i skierować się na Ilirską Bistricę i dalej na przejście Rupa.
Poza weekendem - jechać do Koperu i stamtąd na przejście Dragonja.
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 17.08.2008 18:52

jdubowski napisał(a):
nemesis napisał(a):Wybieram się 21.08 z Wrocławia do w okolice Puli.

Co o tym Sądzicie?

Ja sądzę że to jest nadkładanie drogi, za odcinek włoskiej autostrady zapłacisz 8,5 EUR w każdą stronę, to już jest połowa winiety słoweńskiej. Zwróć uwagę że z Triestu do Chorwacji też będziesz musiał pokombinować by ominąć winietową H5, a w weekend wkopiesz się w koszmarne korki (wielu Włochów na weekend jedzie na Istrię).

Masz rację zapomniałem, że z Triestu też trzeba przejechać Słowenię a ponieważ nie jestem zbyt dobry w kombinowaniu to pewnie nie ominęłaby mnie opłata za winietę.

jdubowski napisał(a):
nemesis napisał(a):A jeśli Waszym zdaniem droga przez Słowenię jest lepsza, to poroszę o poradę, którym przejściem wjechać do Chorwacji ?

Jeśli jedziesz w weekend to radzę omijać okolice Koperu - zjechać z autostrady w Postojnej i skierować się na Ilirską Bistricę i dalej na przejście Rupa.
Poza weekendem - jechać do Koperu i stamtąd na przejście Dragonja.

Miałem zamiar nocować koło Villach i wjechać do Chorwacji ok 9tej rano. Czy myślisz, że już o tej poże będą korki ?
kuhar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuhar » 17.08.2008 20:40

witam

rozumiem ze za Ptuj jest droga (nr9) do macejl ktora na ktora nie potrzeba winietki ? i nie musze omijac tej drogi kierujac sie na vrazadin albo na rogatec (no cyba ze korki, ale ja przewiduje tam byc ok. 5 rano) ???

kuhar

ps. gdzie lepiej kupowac winiety na granicach czy w kraju w pzmocie ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.08.2008 22:36

kuhar napisał(a):witam

rozumiem ze za Ptuj jest droga (nr9) do macejl ktora na ktora nie potrzeba winietki ? i nie musze omijac tej drogi kierujac sie na vrazadin albo na rogatec (no cyba ze korki, ale ja przewiduje tam byc ok. 5 rano) ???

kuhar

ps. gdzie lepiej kupowac winiety na granicach czy w kraju w pzmocie ?

Od Ptuj do Macejl winiety nie trzeba, czy będzie korek , to zależy od dnia i godziny jazdy.

W PZMot za winiety przepłacasz, ale to Twój wybór.

Ps. A moja rada dla Ciebie i kilku innych :wink: - przeczytać regulamin pkt. 4
torkemada
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) torkemada » 18.08.2008 14:47

Wiem że się powtarzam ale ku przestrodze i rozwadze.
Masz na A1 dwa długie tunele jeden to Mała Kapela drugiego nie pamiętam na obu łącznie straciłem około 3 godzin.
Na granicy HR nie stałem (wjazd w niedzielę około 6 rano) ale jak wracałem (w sobotę około 6 rano) to Korek był aż do MARIBORU (wjeżdżałem do Słowenii z A2).
MASAKRA!!!!!!!!!!! 60km korka.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 18.08.2008 21:29

nemesis
Twój pierwszy pomysł był najlepszy tj. Kłodzko - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - Ljubliane. Prosta i szybka bezkorkowa trasa. Jedynie odradzam jazdę przez Koper i przejście w Kastel gdyż jest ono praktycznie zakorkowane w sobotę do godzin wieczornych.Sa to sprawdzałem na kamerkach co sobotę ze względu na mój wyjazd tj. 23.08. By je ominąć proponuję ci zjazd z autostrady za dawnym punktem poboru opłat Kastelec na drogę nr 208 w kierunku na Buzet w Cro.Super przejście bez kolejek(zawsze). To moja odwieczna trasa na Istrie, czy to Rabac, Pula ,Porec.
Próba objechania autostrady od stronu Villach czy Klagenfurtu to koszmarna droga w korkach a miejscowi też liczą kasę więc tempo jest koszmarnie powolne.Raz tak sprawdziłem i wyleczyłem się ze skrutów.
Jak chesz więcej info daj znać.
yacek63
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) yacek63 » 18.08.2008 23:31

Drogą na Lenart , Ptuj jechałem 3 sierpnia a wracałem 13. Droga ok.,ale trochę zakretów , sporo miejscowości i ograniczenia prędkości. Ponieważ jest tam teraz wiekszy ruch często stoją z radarami. Ja przekroczyłem o 20 w Sentilij( po zjeżdzie 228) zaraz po przejechaniu pod autostradą. Słoweniec krzyknął mi 200 Euro ale końskim targiem zapłaciłem 60. Wypisał mi kwit i tyle. Nie musiałem nigdzie chodzić wpłacać ani nie zabrał mi dokumentów. Lepiej więc chyba zapłacic 35 za winietę i już, albo naprawdę uważać na ograniczenia i inne głupoty. Dzięki wszystkim, którzy opisywali wczesniej ten objazd. Dobra robota. Przypomnę tylko, ze na rondzie przed Mariborem w sumie jest 5 wjazdów, więc po wjechaniu na rondo przejeżdżamy 3 i w 4 skręcamy. Dalej sie nie da , bo wjedziemy w ten z którego wyjechaliśmy. jest haczyk w drodze powrotnej , o którym pisała koleżanka wczesniej. Jadąc w stronę Austrii za Lenartem, po przejechaniu mostów, kiedy widzimy juz autostradę nale zy skręcić na Pernice a tam na rondzie bedą drogowskazy na Maribor. Miłego podróżowania
nemesis
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nemesis » 19.08.2008 07:55

wielbiciel napisał(a):Jak chesz więcej info daj znać.

Dziękuję za odpowiedź. Proszę o dodatkowe informacje.

Czy na samej Istrii lepiej jechać drogą 201 - 44 ( w kierunku tunelu Ucka ) - A8 ( przez Pazin ) - A9 czy lepiej pojechać 201 - 44 - 21 - A9 ?

A z Kłodzka lepiej jechać przez Boboszów czy Nachod ?
I którędy w Czechach do Brna. Siatka dróg jest dosyć gęsta. Na mapie wyglądają tak samo ale nie wiem, które będą lepszę.
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 19.08.2008 09:33

Wszedłem na CRO.PL żeby się rozejrzeć za apartmanami w Makarskiej a tu co? Pół Polski nadkłada pół świata w drodze do Cro objeżdżając jakimiś Lenartami :D (oczywiście chodzi o jazdę nie przez Ljubljanę)

Patrząc na cennik autostrad widzimy, że pierwszy odcinek PŁATNEJ autostrady to Sentilj-Maribor.

Teraz wklepujemy w GoogleMaps Sentij i widzimy gdzie są bramki (od nich zaczyna się czerwona autostrada - płatna). Przed tymi bramkami robimy myk na drogę 437 i dojeżdżamy do Maribora, skąd dalej jedziemy krajową 9ką. Jak ktoś nie wierzy, może poczekać do września, kiedy to wrócę :)
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.08.2008 10:03

Gdybys tamtedy juz jechal to bys wiedzial ze tego "myk" przed bramka sie nie da zrobic bo to co wedlug Ciebie to co widzisz na mapie nie jest prawda, z autostrady sie tam juz nie da w tym miejscu zjechac bo ta droga 437 przebiga dolem pod autostrada , zeby tam wjechac trzeba opuscic autostrade A9 jeszcze przed Spielfild np. zjazdem 228 i przejechac na dole rownoleglym przejsciem granicznym. Bedziesz we wrzesniu to zobaczysz :)
Powodzenia
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 19.08.2008 11:21

No dołem ale jest zjazd. Próbowałeś tam zjechać?
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.08.2008 11:25

Odcinek platny jest od pocztaku autostrady, bramek nie ma tylko sa winiety, a jechalem tak jak napisalem czyli w Austrii A9 opuscilem zjazdem 228 dalej juz caly czas lokalna droga .
zuwik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zuwik » 19.08.2008 11:29

Skąd wiec pewność, że zjazdu nie ma? (nie ze zgryźliwości, nie chcę drogi nadłożyć)
petr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) petr » 19.08.2008 11:35

Czlowieku pisze Ci ze autostrada od glownego przejscia w Spielfield bieginie gora po wiadukcie a droga na ktora chcesz zjechac polozona jest w dole i przechodzi dolem pod wiaduktem. Skoro chcesz na nia zjechac to nie rozumiem na czym twoj problem polega zeby opuscic A9 na kilkaset metrow wczesniej przed wjazdem na glowne przejscie granicze i przejechac granice bokiem i byc odrazu na drodze na ktorej chcesz byc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone