Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Trinity111
Autostopowicz
Włochy (Wenecja) - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trinity111 » 12.08.2008 20:51

A ja mam troche inne pytanie, ale także związane z "ominięciem płacenia" na Słoveni. Jade do Chorwacji z Wenecji we Włoszech. To będzie około 15.09.2008. Czy czegoś tam powinienem się obawiać? Jakieś niespodzianki? Patrząc na mape myślałem o wjechaniu z Włoch do Slov drogą E61 (SS14) w okolicach Pesse di Grozzana/ Krvavi Potok a następnie już w Słoveni cały czas "7" (E61) az do "wylotu" ze Słoveni za Starodem. Czy tak? (ten odcinek mam nadzieje nie jest płatny) Powrót do Polski z Chorwacji postaram sie także "niepłatnymi drogami które opisane były wcześniej. Dzięki Pozdrawiam (to będzie moja pierwsza taka eskapada, mam nadzieje ze sie uda :)
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 12.08.2008 21:08

Zaciągnąłem języka u znajomego który wrócił z CRO.Twierdzi on że w Słowenii policja sprawdza winiety na parkingach , w korkach , gdzie się da , aby ukarać delikwenta . Informacja ta pochodzi z jego ust , a powiedzieli mu o niej gospodarze u których spał w
Mariborze . Po usłyszeniu tej informacji pobiegł kupić winietę za 35EU, aby nie płacić 300 EU kary. Podkreślam jest to informacja zasłyszana , od człowieka który już był w CRO , a ja będę jechał pierwszy raz do CRO.Pozdrawiam wszystkich CROOMANIAKÓW.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 12.08.2008 21:11

Zaciągnąłem języka u znajomego który wrócił z CRO.Twierdzi on że w Słowenii policja sprawdza winiety na parkingach , w korkach , gdzie się da , aby ukarać delikwenta . Informacja ta pochodzi z jego ust , a powiedzieli mu o niej gospodarze u których spał w
Mariborze . Po usłyszeniu tej informacji pobiegł kupić winietę za 35EU, aby nie płacić 300 EU kary. Podkreślam jest to informacja zasłyszana , od człowieka który już był w CRO , a ja będę jechał pierwszy raz do CRO.Pozdrawiam wszystkich CROOMANIAKÓW.
partner
Odkrywca
Re: Włochy (Wenecja) - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 12.08.2008 21:13

SŁOWENIA:
Nowe informacje zastępujące informacje opublikowane w Dz.U. C 247
z 13.10.2006
Słowenia – Włochy
Granice lądowe:
1) Fernetiči – Fernetti
2) Kozina – Pese
3) Lazaret – S. Bartolomeo
4) Lipica – Basovizza
5) Neblo – Venco
6) Nova Gorica – Gorizia Casa Rossa
7) Nova Gorica – Gorizia (kolejowe)
8) Predel – Passo Predil
9) Rateče – Fusine Laghi
10) Robič – Stupizza
11) Sežana – Villa Opicina (kolejowe)
12) Škofije – Rabuiese
13) Učeja – Uccea
14) Vrtojba – S. Andrea
Granice lądowe – lokalny ruch graniczny:
1) Britof – Molino Vechio (*)
2) Čampore – Chiampore (*)
3) Golo Brdo – Mernico
4) Gorjansko – S. Pelagio (*)
5) Hum – S. Floriano (*)
6) Kaštelir – S. Barbara
7) Klariči – Jamiano (*)
8) Livek – Polava di Cepletischis (*)
9) Lokvica – Devetachi
10) Miren – Merna (*)
11) Most na Nadiži – Ponte Vittorio
12) Nova Gorica I – S. Gabriele (*)
13) Osp – Prebenico Caresana (*)
14) Plavje – Noghere
15) Plešivo – Plessiva (*)
16) Pristava – Gorizia Via Rafut
17) Repentabor – Monrupino (*)
18) Robidišče – Robedischis
19) Socerb – S. Servolo (*)
20) Solkan – Salcano (*)
21) Šempeter – Gorizia S. Pietro (*)
22) Vipolže – Castelleto Versa (*)
(*) Dostępne również dla obywateli UE, EOG i Konfederacji Szwajcarskiej
— inne przejścia graniczne dostępne jedynie dla posiadaczy
zezwoleń w ramach lokalnego ruchu granicznego.

No to chyba ten spis powinien rozwiązać nie jedno pytanko. Wystarczy tylko w nawigację lub jakiś router planer wpisać odpowiednie dane i sprawa jasna...
Ostatnio edytowano 12.08.2008 21:45 przez partner, łącznie edytowano 1 raz
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 12.08.2008 21:22

waldi-ia napisał(a):Zaciągnąłem języka u znajomego który wrócił z CRO.Twierdzi on że w Słowenii policja sprawdza winiety na parkingach , w korkach , gdzie się da , aby ukarać delikwenta . Informacja ta pochodzi z jego ust , a powiedzieli mu o niej gospodarze u których spał w

Czy aby ten twój znajomy dobrze zrozumiał tego gospodarza? A może jest tak tylko w obrębie mariboru gdzie masz dookoła autostrady i hitre cesty. Jechałem objazdem Mureck-Lenart-Ptuj, mijałem po drodze patrol policji, policjant stał przy radiowozie i obserwował jadące samochody, nas też i nawet się nie zainteresował tym, że nie mam zielonej naklejki na szybie. Wkorku też stałem już na drodze nr.9 dwa kilometry przed granicą CRO i żadnego policjanta chodzącego od smochodu do samochodu nie było, a było to w środku dnia. Może nie siejmy niepotrzebnego zamętu, te sprawy z policją i winietkami już były opisywane w tym temacie przez cromaniaków i jakoś oni też nie mieli z tym problemu.
MStoik
Podróżnik
Re: Włochy (Wenecja) - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 12.08.2008 21:28

Trinity111 napisał(a):A ja mam troche inne pytanie, ale także związane z "ominięciem płacenia" na Słoveni. Jade do Chorwacji z Wenecji we Włoszech. To będzie około 15.09.2008. Czy czegoś tam powinienem się obawiać? Jakieś niespodzianki? Patrząc na mape myślałem o wjechaniu z Włoch do Slov drogą E61 (SS14) w okolicach Pesse di Grozzana/ Krvavi Potok a następnie już w Słoveni cały czas "7" (E61) az do "wylotu" ze Słoveni za Starodem. Czy tak? (ten odcinek mam nadzieje nie jest płatny) Powrót do Polski z Chorwacji postaram sie także "niepłatnymi drogami które opisane były wcześniej. Dzięki Pozdrawiam (to będzie moja pierwsza taka eskapada, mam nadzieje ze sie uda :)

A jeżli chodzi o twoje pytanie:
Tu masz mapkę z płatnymi drogami - http://www.cestnina.si/doc/karta%20slo- ... injeta.pdf

A tu masz chorwacką alternatywę objechania płatnych dróg - http://www.mint.hr/UserDocsImages/slo-FINAL.jpg
Może to Ci jakoś pomoże rozwiązać problem.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 12.08.2008 21:38

Tak jak wspomniałem jest to informacja zasłyszana , ja jadę do CRO pierwszy raz , wyjeżdżam 15.08 08r. i zbieram wszelkiego typu informacje na temat wyjazdu , bo jestem zielony i nie mam bladego pojęcia jak uniknąć wszelkiego typu zagrożeń . Forum ślędzę od marca tego roku i naprawdę można zgłupieć czytając to wszystko co jest wypisywane , w każdym temacie jest tyle samo za ile przeciw , bardzo dużo kąśliwych uwag do nowych formowiczów , chciałbym abyśmy byli Polakami mądrzejszymi przed .... niż po .....pomóżmy sobie na wzajem bez złośliwości.
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 12.08.2008 21:53

waldi-ia napisał(a):Tak jak wspomniałem jest to informacja zasłyszana , ja jadę do CRO pierwszy raz , wyjeżdżam 15.08 08r. i zbieram wszelkiego typu informacje na temat wyjazdu , bo jestem zielony i nie mam bladego pojęcia jak uniknąć wszelkiego typu zagrożeń . Forum ślędzę od marca tego roku i naprawdę można zgłupieć czytając to wszystko co jest wypisywane , w każdym temacie jest tyle samo za ile przeciw , bardzo dużo kąśliwych uwag do nowych formowiczów , chciałbym abyśmy byli Polakami mądrzejszymi przed .... niż po .....pomóżmy sobie na wzajem bez złośliwości.

Waldi więc tak jak pisałem wcześniej, słoweński policjant nie ma prawa zmusić Cię do wykupienia winiety jeżeli nie znajdujesz sie w danej chwili na autostradzie bądź drodze szybkiego ruchu. Co innego jeżeli wiedziesz na taką drogę bez winiety ale z tego co zdołałem wyczytać w tym temacie to jak na razie nie wlepiają za to mandatów tylko jadą z tobą na najbliższą stację benzynową i dopilnowują abyś taką winietkę kupił i przykleił na szybę. Jak wracałem z CRO i przekroczyłem granicę w Macelj, parę kilometrów za przejściem jest mała stacja benzynowa na której się tankowałem, była tam taka dziewczynka w kamizelce i namawiała do zakupu winietek. Powiedziałem jej, że ja jadę objazdem przez Ptuj, a ona dokończyła za mnie Lenart Mureck. Więc naprawdę jeżeli jedziesz objazdem nie martw się tylko przyj do przodu.
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 12.08.2008 22:25

@MStoik
ja chcę jedynie dopytać o taki wariant. Wjeżdżam akurat z Włoch od Triestu droga nr. H5. nie mam winiety, ale jadę niby ją kupić na stację benzynową i tak się składa że przed stacją jest zjazd na drogę alternatywną. Mogą mnie ukarać za wjazd do SLO bez winiety, czy mogę wjechać ale muszę w najbliższej stacji czy innym punkcie ją wykupić?
Jeśli jest tak jak myślę to cała nadzieja w tym że zjazd z H5 jest szybciej jak pkt. sprzedaży winiet... :lol:
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 13.08.2008 12:09

partner napisał(a):@MStoik
ja chcę jedynie dopytać o taki wariant. Wjeżdżam akurat z Włoch od Triestu droga nr. H5. nie mam winiety, ale jadę niby ją kupić na stację benzynową i tak się składa że przed stacją jest zjazd na drogę alternatywną. Mogą mnie ukarać za wjazd do SLO bez winiety, czy mogę wjechać ale muszę w najbliższej stacji czy innym punkcie ją wykupić?
Jeśli jest tak jak myślę to cała nadzieja w tym że zjazd z H5 jest szybciej jak pkt. sprzedaży winiet... :lol:

Według tego co pokazuje mi Google Earth i ViaMichelin jest zjazd za Budynkiem z białym dachem (to może być stacja), więc możesz wjechać bez winiety o ile zjedziesz zaraz za tym budynkiem na boczną drogę. Podejrzewam, że za tym zjazdem może już czyhać policja jeżeli pojedzie się prosto H5. Tu masz zdjęcie:
http://maps.google.com/maps?ll=45.580532,13.79733&z=17&t=h&hl=pl
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 13.08.2008 13:49

Pytanko może naiwne, ale wole sie upewnić, skoro w Mureck przejście to tylko stosunkowo mały most (jak widać na fotkach) to czynne jest ono całą dobę?
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 13.08.2008 15:09

marcind napisał(a):Pytanko może naiwne, ale wole sie upewnić, skoro w Mureck przejście to tylko stosunkowo mały most (jak widać na fotkach) to czynne jest ono całą dobę?

W Mureck granicą jest mała rzeczka nad którą jest most a po obu jego końcach znajdują się stare budki w których kiedyś odbywała się kontrola paszportowa. W tej chwili przejeżdżając przez ten most możesz nawet nie zauważyć, że znajdujesz się po drugiej stronie dawnej granicy. Przejechać można o każdej porze dnia i nocy sam wracałem około 24. Tam w tej chwili nikogo już nie ma poza kilkoma mieszkańcami. To nawet nie wygląda jak przejście graniczne.
Jarekk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarekk » 13.08.2008 15:20

Witam,
Wczoraj wróciłem z Chorwacji. Jechałem w obie strony trasą Mureck-Lenart-Ptuj - żadnych problemów - polecam.
Policję słoweńską spotkałem tuż za granicą z Chorwacją, nie widzałem żadnych kontroli lub "nalotów".
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 13.08.2008 19:08

Cały czas zastanawiam się po co jeździcie przez Lenart kiedy przejazd przez Maribor jest krótszy? W mieście mamy tylko dwa skrzyżowania na których zmieniamy kierunek jazdy i jedno z lekkim łukiem. Przejazd jest bezproblemowy - nie spotkałem korków.
Cypisu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisu » 13.08.2008 20:50

haka napisał(a):Cały czas zastanawiam się po co jeździcie przez Lenart kiedy przejazd przez Maribor jest krótszy? W mieście mamy tylko dwa skrzyżowania na których zmieniamy kierunek jazdy i jedno z lekkim łukiem. Przejazd jest bezproblemowy - nie spotkałem korków.

A czy przypadkiem nie jest bliżej zjechać w Austrii zjazdem nr 138 w kierunku Ilz i pozniej drogami 65, 66 na Mureck i dalej przez Lenart i Ptuj? Mogę sie mylić, gdyż dopiero planuje swoją podróż i nie doświadczyłem tych dróg. W każdym razie na mapie wydaje się być bliżej.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone