Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 08.08.2008 17:09

artek2 napisał(a):Mam pytanie czy na objezdzie MURECK-LENART-PTUJ jest dobra stacja benzynowa i czy czynna w nocy.

Jest całodobowy PETROL w Ptuju - ul Ormożska Cesta.
artek2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) artek2 » 08.08.2008 17:42

Dziekuje
eR_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eR_ » 10.08.2008 11:56

MStoik napisał(a):Dołączam się do Jolki, trasa Mureck-Lenart-Ptuj jest świetną alternatywą jak chce się ominąć płatne drogi, a autostrada od granicy świeci pustkami. Jechałem tamtędy 01.08. i mam zamiar też nią wrócić. Info dla jadących do Cro za dnia - jak już miniecie Ptuj i dojedziecie do drogi E59 spodziewajcie się wzmożonego ruchu w kierunku granicy i koreczka przed samą granicą, po stronie chorwackiej jest już luzik, ja stałem jeszcze w korku w dwóch najdłuższych tunelach (ponad 5km każdy), przejazd tylko jedną nitką jednym pasem - drugą nitkę chyba jeszcze kopią. Pozdrawiam z miejscowości Okrug Donji na wyspie Ciovo.P.S. Na wyspie jest sporo polskich aut które mają winietki na słowenię, widać, że ludzie są leniwi. :)

Witajcie koledzy, wspaniałe forum, czytam od kilku dni.

Mam pytanie o trasę przez Mureck. Pojadę w kierunku Chorwacji tamtędy w nocy, ponoć tam droga trochę górzysta. Czy się nie wpakuję w kłopoty, bo będzie droga wąska kręta etc?

R
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 10.08.2008 12:09

J..a im pas mater :?
Musiłem zapłacić winiete za jeden rejs do Ljubljani-35 euro
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 10.08.2008 12:09

Zaraz po przejechaniu granicy w Mureck (w kierunku Chorwacji) skręcasz w prawo i masz dosłownie parę zakrętów o 180' a potem cały czas prosto. W nocy nie powinno by najmniejszych problemów.
Powodzenia
pirat67
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pirat67 » 10.08.2008 12:11

Witam!!! Spokojnie mozesz jechac ,w niemieckim adac tylko wyczytalem ze ta droga nie jest polecana dla samochodw ktore jada z kampingiem lub ciagna za soba lodke .My takze skorzystamy z tego objazdu wyruszamy 23 .08 przyjemnego urlopu :papa:
eR_
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eR_ » 10.08.2008 12:28

dziękuję koledzy :)
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 11.08.2008 10:59

Nawet jak ominiemy autostradę w SLO to i tak na granicy SLO/HR chyba trzeba bedzie odstać co swoje bo na stronie:
http://www.promet.si/
jest taki komunikat o tym przejściu:

G1-1, Jurovci - Gruškovje, pri Žetalah, popolna zapora zaradi del do 20. 9. 2008. Promet poteka dvosmerno po polovici novozgrajene avtoceste. (Vir: Direkcija RS za ceste, 16.07.2008 14:44)

Jak rozumiem są tam jakieś roboty, czy ktoś moze tam juz jechal po 16-ym lipca?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 11.08.2008 11:25

marcind napisał(a):G1-1, Jurovci - Gruškovje, pri Žetalah, popolna zapora zaradi del do 20. 9. 2008. Promet poteka dvosmerno po polovici novozgrajene avtoceste. (Vir: Direkcija RS za ceste, 16.07.2008 14:44)

Jak rozumiem są tam jakieś roboty, czy ktoś moze tam juz jechal po 16-ym lipca?

Temat jest gdzieś wyżej omówiony - najprawdobodobniej dotyczy nowobudowanej autostrady na w/w odcinku a nie drogi krajowej nr 9.
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 11.08.2008 13:03

Dzięki za szybką odpowiedź jdubowski , chociaż nadal zastanawiam sie czy tamtędy jechać, planuje tam dojechac około 4-ej rano w sobote 16-go sierpnia, myślicie ze beda korki w Macelij i warto objechać ten odcinek przez Zawrc albo Ormoz?
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 11.08.2008 13:47

My jechaliśmy drogą na Spielfeld, Lenart i Ptuj, oznakowanie dobre, to magiczne rondo pokonane bez przeszkód, zjeżdzamy w 4 zjazd, w drodze powrotnej w pierwszy, - w drodze powrotnej trzeba uważać w jednym miejscu, bo znaki kieruja na autostrade ( Maribor-Landava )

Radziłbym ci ominać granice w Mecejl, my o podobnej godzinie straciliśmy około 1,5h
boski
Podróżnik
SLO/CRO Jak ominąć

Nieprzeczytany postnapisał(a) boski » 11.08.2008 13:50

WItam.

Mam pytanie do tych, którzy w ostatnich dniach przekracali granicę SLO/CRO Trasą Maribor-Ptuj-Zagrzeb. Czy nadala na przejściu i na chorwackich bramklach tworzą się korki? Ja pokonywałem trasę w maju to w drodze powrotnej stałem na bramkach pod Zagrzebem ok 1h i na granicy CRO/SLO blisko 2h już od ostatnch bramek w CRO.
Jadę 14 wieczorem i zastanawiam się czy jakoś można to ominąć?
Szczególnie w drodze powrotnej chcę jechać przez Mureck i Ptuj ale co dalej?
Proszę o sugestie.

Przemek
Adam.B
Cromaniak
Re: SLO/CRO Jak ominąć

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 11.08.2008 13:56

boski napisał(a):WItam.

Mam pytanie do tych, którzy w ostatnich dniach przekracali granicę SLO/CRO Trasą Maribor-Ptuj-Zagrzeb. Czy nadala na przejściu i na chorwackich bramklach tworzą się korki? Ja pokonywałem trasę w maju to w drodze powrotnej stałem na bramkach pod Zagrzebem ok 1h i na granicy CRO/SLO blisko 2h już od ostatnch bramek w CRO.
Proszę o sugestie.

Przemek

tu możesz sobie zoabczyć ;) jak wyglada sprawa min w Macelj na live:

http://www.chorwacja24.eu/pl-chorwacja-webcams.asp

Pozdrav
marcind
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcind » 11.08.2008 13:58

Żeby ominac Macelj może by uderzyć drogą 689 na Rogatec? Potem albo 207 albo 206 do autostrady.
MStoik
Podróżnik
Re: SLO/CRO Jak ominąć

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 11.08.2008 15:40

boski napisał(a):WItam.

Proszę o sugestie.

Przemek

Ja jechałem trasą Mureck-Lenart-Ptuj i dalej dziewiątką 01.08. W drodze do CRO w słowenii staliśmy 2-3 kilometry przed granicą, na bramkach w zagrzebiu i w dwóch tunelach. Powrót był już gorszy, korki w dwóch najdłuższych tunelach ale to był pryszcz. Na wysokości ostatniej stacji INA w CRO stanęliśmy, ten odcinek (tunel,bramki) pokonywaliśmy 3-4 godziny do granicy z SLO. Później już na Maribor i Ptuj był spokój.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone