Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) boski » 06.08.2008 15:27

wodnik napisał(a):Też jadę w lipcu. i tak sobie wymyśliłem po mapie
Do granicy ze SLO, potem drogą 438 do Mureck, następnie 433 i 229 do Ptuj, dalej już tradycyjnie

pozdrawiam :wink:

Witam

Też zastanawiam się nad tą trasą. Sprawdziłeś ją?

Przemek
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 06.08.2008 20:22

Dla wszystkich którzy będa jechac do Chorwacji przez Mureck - Lenart - Ptuj
Zalecam zatankowanie na stacji Gralla - Shell , paliwo w Autrii jest najlepsze na całej trasie. Ja po tankowaniu dojechałem do Murter i miałem jeszcze zapasu na 300km - leciałem Vectrą C Caravan + 5 osób +full bagażnik
Jakośc drogi alternatywnej na tym objeździe dobra. Nie sposób sie zgubic - jedynie w Lenart trzeba zrobic zygzak w centrum w prawo i od razu na światłach w lewo, a potem w Ptuj wyjechac na E 95 w kierunku Chorwacji
Pozdrawiam wszystkich którzy dopiero będa jechac
Powodzenia
Szymszajner
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymszajner » 06.08.2008 20:46

Witam wszystkich... W piątek o 22,00 wyjeżdżam do Chorwacji i mam w związku z tym pytanie: na którym zjeździe w Austrii muszę zjechać z autostrady żeby dojechać do Murecka? W pierwszej wersji miałem jechać przez Maribor ale zastanawiam się nad Mureckiem. Dzięki za odpowiedż.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 06.08.2008 20:55

Szymszajner napisał(a):na którym zjeździe w Austrii muszę zjechać z autostrady żeby dojechać do Murecka? W pierwszej wersji miałem jechać przez Maribor ale zastanawiam się nad Mureckiem.

Zajrzyj na viamichelin.com - tam doskonale widać zjazdy.
gregem
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregem » 06.08.2008 21:59

hassanbey napisał(a):Dla wszystkich którzy będa jechac do Chorwacji przez Mureck - Lenart - Ptuj
Zalecam zatankowanie na stacji Gralla - Shell , paliwo w Autrii jest najlepsze na całej trasie. Ja po tankowaniu dojechałem do Murter i miałem jeszcze zapasu na 300km - leciałem Vectrą C Caravan + 5 osób +full bagażnik
Jakośc drogi alternatywnej na tym objeździe dobra. Nie sposób sie zgubic - jedynie w Lenart trzeba zrobic zygzak w centrum w prawo i od razu na światłach w lewo, a potem w Ptuj wyjechac na E 95 w kierunku Chorwacji
Pozdrawiam wszystkich którzy dopiero będa jechac
Powodzenia

Dojechalem szczesliwie dzisiaj do CRO przez Mureck-Lenart-Ptuj... (35 Eu w kieszeni, godzina jazdy przez Slowenie).
UWAGA w Ptuj(u) ! Fatalnie oznakowane, jechalem w nocy wiec zawracanie poszlo spokojnie. Nie ma znakow na Zagrzeb. Trzeba jechac na Maribor i po dojechaniu do glownej drogi widac znak na Zagreb ;)

Pytanie do tych co juz byli - biega nam po sypialni jakis maly skorpionik ;)
Nie daje sie zlapac... czy ktos mial z tym czyms juz do czynienia ?

Pozdrawiam
boski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) boski » 07.08.2008 00:04

Tak tylko w kwestii upewnienia się
E 95 od PTUJa nie jest "szybkiego ruchu objęte winietą"?
Jak wygląda ta tras to wiem (maj 2008) ale czy aby... na mapie na cestina.sl nie jest zaznaczona ale ten przedrostek E...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.08.2008 05:51

boski napisał(a):Tak tylko w kwestii upewnienia się
E 95 od PTUJa nie jest "szybkiego ruchu objęte winietą"?
Jak wygląda ta tras to wiem (maj 2008) ale czy aby... na mapie na cestina.sl nie jest zaznaczona ale ten przedrostek E...

E59 masz zapewne na myśli. E... to numer międzynarodowy, ta droga ma krajowy numer 1 (między Ptujem a Mariborem) albo 9 (w kierunku granicy z Chorwacją). Przedrostka A czy H tu nie ma, droga jest bezpłatna...
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 07.08.2008 09:03

Szymszajner napisał(a):Witam wszystkich... W piątek o 22,00 wyjeżdżam do Chorwacji i mam w związku z tym pytanie: na którym zjeździe w Austrii muszę zjechać z autostrady żeby dojechać do Murecka? W pierwszej wersji miałem jechać przez Maribor ale zastanawiam się nad Mureckiem. Dzięki za odpowiedż.

Oj, nie ładnie - leniuszek.

Zjazd nr 226

pozdrawiam
Krakus_z_Podgórza
Plażowicz
przejścia graniczne w Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krakus_z_Podgórza » 07.08.2008 09:36

Jako alternatywna trasa do tej Graz - Maribor - Zagrzeb ktoś wczesniej podawał możłiwość zjechania z autostrady przed Grazem (zjazd 138 na Ilz) i dalej drogą nr 66 na Feldbach do Gornej Radgonji a stamtąd przez Ljutomer do Ormoża i do Varażdina w Chorwacji. Pojawiły się wątpliwości, czy przejścia k. Ormoża są ogólnodostępne.
Wg ambasady Słowenii może z nich korzystać każdy. Podali nawet link do pełnego wykazu ichniejszych przejśc http://www.policija.si/portal_en/organi ... rehodi.php
Zachęcony dobrymi opiniami o tej trasie przetestuję ją 15.08.[/url]
jolka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolka » 07.08.2008 12:48

Witam!
Jadąc do Chorwacji wybrałam przejazd przez Słowenię przez Maribor (oczywiście niepłatnymi drogami) i klełam jak szewc. W Mariborze mozna sie naprawdę pogubić, zwłaszcza jak sie jedzie nocą. Na rondzie wjechaliśmy na autostradę i z sercem na ramieniu szukalismy z niej zjazdu! Wracając wybralismy opcję PTUJ - LENART - MURECK naprawdę polecam. W miastach droga nie jest może dobrze oznakowana ale mozna zapytać Słowńców, jak tak uczyniłam, pokazując punkt na mapie, zostałam poinstrowana przez pana na ichniejszym CPN jak dalej jechać. W Murecku granica, to tyko most i juz Austria. W Austrii są oznaczenia jak wjechać na autostradę, nie sposób się zgubić.
Życzę Wszystkim powodzenia, pozdrawiam!
MStoik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MStoik » 07.08.2008 13:19

Dołączam się do Jolki, trasa Mureck-Lenart-Ptuj jest świetną alternatywą jak chce się ominąć płatne drogi, a autostrada od granicy świeci pustkami. Jechałem tamtędy 01.08. i mam zamiar też nią wrócić. Info dla jadących do Cro za dnia - jak już miniecie Ptuj i dojedziecie do drogi E59 spodziewajcie się wzmożonego ruchu w kierunku granicy i koreczka przed samą granicą, po stronie chorwackiej jest już luzik, ja stałem jeszcze w korku w dwóch najdłuższych tunelach (ponad 5km każdy), przejazd tylko jedną nitką jednym pasem - drugą nitkę chyba jeszcze kopią. Pozdrawiam z miejscowości Okrug Donji na wyspie Ciovo.P.S. Na wyspie jest sporo polskich aut które mają winietki na słowenię, widać, że ludzie są leniwi. :)
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 07.08.2008 16:31

Jechałem przez Słowenię poza płatnymi drogami przez Maribor i rondo. Mapki objazdu ściągnięte z forum (bardzo czytelne i pomocne) miała żona i pilotowała mnie. Zero problemów.
Szymszajner
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymszajner » 07.08.2008 20:17

Przyznaję bez bicia... LEŃ byłem. Wielkie dzięki TAURUS!!!
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 07.08.2008 22:21

MStoik napisał(a): Na wyspie jest sporo polskich aut które mają winietki na słowenię, widać, że ludzie są leniwi. :)

A widzialeś kogoś z CRO.PL bo ja nie :-(

P.
artek2
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) artek2 » 08.08.2008 15:50

Mam pytanie czy na objezdzie MURECK-LENART-PTUJ jest dobra stacja benzynowa i czy czynna w nocy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone