Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 30.07.2008 10:51

Witam.
Proszę o pomoc.
Czy ktoś się może orientuje czy na odcinku Ilz(Austria )-Ormuż są jakieś stacje paliw całodobowe?
Pozdrawiam
ewa-irena
Croentuzjasta
Re: czas podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 30.07.2008 14:02

guzikatomowy napisał(a):
ewa-irena napisał(a):Też wczoraj wróciłam . Do Chorwacji zjeżdżałam z autostrady w Austrii na Geersdorf , potem Mureck , w Słowenii Trate - Lenart - Ptuj . Droga , jak pisze poprzednik spokojna , i zero nerwów , że jadąc w kierunku na Maribor można przy rondzie coś sknocić i pojechać nie tak . Z powrotem też tak jechaliśmy . Polecam każdemu .
Pozdrawiam - Ewa

Witam.
Mam pytanie do ewy-ireny: Ile trwała podróż (i do jakiej miejscowości na Chorwacji), poprzez ominięcie dróg płatnych na Słowenii (bo miejscowość startową w Polsce będę miał pobną)?

Podróż moja do Igrane ( 15km za Makarską ) trwała trochę ponad 14 godzin , wyjeżdżaliśmy po godz. 18 , na miejscu byliśmy po godz. 8 rano. I sądzę , że objazd w Słowenii nie opóźnił o wiele tę drogę , jest to o jakieś 16 km więcej niż droga dotychczasowa .
W razie pytań chętnie napisze na maila .
orfik11
Croentuzjasta
Droga.

Nieprzeczytany postnapisał(a) orfik11 » 30.07.2008 16:22

Czy jakieś korki na objeździe lub granicy były? Czy w Lenart jest oznaczenie na Ptuj? Ktoś tu pisał, że gdzieś trzeba zjechać i po chwili znajdujemy oznaczenie. Przy okazji. Ile płacili za Euro?
Pozdrawiam Cromaniaków.
gregem
Turysta
przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregem » 30.07.2008 17:29

Witam,
czy wie ktoś może jak wygląda krótki odcinek na Słovenii pomiędzy Węgrami, a Chorwacją (Lendava) ?? Czy jest płatny ??
Pozdrawiam wszystkich :)
guzikatomowy
Autostopowicz
...tankowanie nocą ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzikatomowy » 31.07.2008 07:26

ewa-irena napisał(a):Też wczoraj wróciłam . Do Chorwacji zjeżdżałam z autostrady w Austrii na Geersdorf , potem Mureck , w Słowenii Trate - Lenart - Ptuj . Droga , jak pisze poprzednik spokojna , i zero nerwów , że jadąc w kierunku na Maribor można przy rondzie coś sknocić i pojechać nie tak . Z powrotem też tak jechaliśmy . Polecam każdemu .
Pozdrawiam - Ewa

Jeszcze jedno pytanie do ewy-ireny (na forum publicznym, a nie mailem, bo odpowiedź może przydać się i innym) - czy jadąc taką trasą przez Słowenię w nocy (na pewno po 22-giej) są czynne stacje benzynowe i mniej więcej gdzie, czy lepiej zatankowaćw Austrii?? (mój mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl)
Bierut
Croentuzjasta
Re: przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 31.07.2008 10:55

gregem napisał(a):Witam,
czy wie ktoś może jak wygląda krótki odcinek na Słovenii pomiędzy Węgrami, a Chorwacją (Lendava) ?? Czy jest płatny ??
Pozdrawiam wszystkich :)

Tutaj jest wszystko napisane (czytaj moje artykuły)
forum/viewtopic.php?t=17803&postdays=0&postorder=asc&start=180
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 31.07.2008 13:31

Jadąc przez Słowenię w nocy objazdem przez Lenart lepiej zatankować w Austrii tak aby starczyło na Słowenię ( nie jest to zbyt wiele kilometrów) , nie za dużo , bo w Austrii paliwo było trochę droższe 1,49 euro (diesel) .
Dalej paliwo proponuje zatankować w Chorwacji , płacąc kartą cena 1 litra oleju wyszła 4,62 zł .
W Słowenii w nocy na opisywanej trasie nie widziałam czynnej stacji benzynowej ( może były w samym Ptuju , ale nie zaglądałam) , nawet już za Ptujem niedaleko granicy stacja w nocy też była zamknięta na 4 spusty .
Pozdrav - Ewa
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 31.07.2008 15:31

i jeszcze tylko jedno krótkie pytanie odnośnie drogi Spielfeld-Maribor-Lenart-Ptuj

czy tam gdzies po drodze jest autostrada A5 Maribor-Lenart ? na stronach Dars`u wyglada, że ten odcinek jest gotowy, więc wolałbym wiedzieć gdzie on jest i gdzie jest na niego wjazd, żeby czasam tam mnie nie skierowało
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 31.07.2008 18:45

woojtekg napisał(a):i jeszcze tylko jedno krótkie pytanie odnośnie drogi Spielfeld-Maribor-Lenart-Ptuj

czy tam gdzies po drodze jest autostrada A5 Maribor-Lenart ? na stronach Dars`u wyglada, że ten odcinek jest gotowy, więc wolałbym wiedzieć gdzie on jest i gdzie jest na niego wjazd, żeby czasam tam mnie nie skierowało

Nie jest zbudowany w całości, może jakieś 1/2 jest gotowa. Ale pomylić się chyba nie można, zwłaszcza jadąc w kierunku Lenartu.
lesioek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesioek » 01.08.2008 22:11

Witam wszystkich na forum.

Po dokładnym przeczytaniu tego tematu wiem na pewno ,że nie zapłacę 35 euro za winietę w Słoweni. Chcemy z żoną jechać na Lenart-Ptuj i
9-tką do do granicy Chorwackiej. Nie wiem tylko czy zjeżdżać już w Austrii na Spielfeld - B67 i z niej dalej 437 czy dopiero za granicą zjechać z A1 na 437? Czy odcinek od granicy do zjazdu na 437 jest płatny?

Z góry dziękuję za odpowieź i poświęcony czas.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 01.08.2008 23:11

lesioek napisał(a): Chcemy z żoną jechać na Lenart-Ptuj i
9-tką do do granicy Chorwackiej. Nie wiem tylko czy zjeżdżać już w Austrii na Spielfeld - B67 i z niej dalej 437 czy dopiero za granicą zjechać z A1 na 437? Czy odcinek od granicy do zjazdu na 437 jest płatny?

Były tu doniesienia że zjazd z autostrady na 437 zaraz za grznicą A/SLO został zlikwidowany.
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 02.08.2008 12:08

Mam pytanie, którędy najlepiej pojechać na Spielfeld czy zjechać na Murfeld ? Którą drogą przejade najszybciej Słowenie?
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 02.08.2008 12:33

matti_wse napisał(a):Mam pytanie, którędy najlepiej pojechać na Spielfeld czy zjechać na Murfeld ? Którą drogą przejade najszybciej Słowenie?

Witaj

Ja po licznych analizach wybieram zjazd 226 na Mureck (czyli Murfeld) i Tobie też polecam.

Pozdrawiam
lesioek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesioek » 02.08.2008 21:05

jdubowski napisał(a):
lesioek napisał(a): Chcemy z żoną jechać na Lenart-Ptuj i

Były tu doniesienia że zjazd z autostrady na 437 zaraz za grznicą A/SLO został zlikwidowany.

A czy ktoś może wie jaki jest numer zjazdu w Austrii na Spiefeld? Akurat numeru tego zjazdu nie ma na ViaMichelin.
Mała Czarna
Globtroter
Re: Winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mała Czarna » 02.08.2008 21:41

Janusz Bajcer napisał(a):
orfik11 napisał(a):Z ręka na sercu czytałem dzisiaj od 40 strony tematu. Na początku wiedziałem prawie wszystko ale potem...im dalej tym bardziej namieszane. Jednak dziekuję za podpowiedz.
Pozdrawiam Cromaniaków.

To już więcej nie czytaj - popatrz na mapę :wink:

I zapamiętaj , że jadąc drogą od Ptuj do Macelj nie potrzebujesz winiety.

Jak powstanie autostrada z Maiboru do Macelj , to ta droga też będzie dalej bezpłatna.

Jak zwykle pan Janusz niezastąpiony !!! Bardzo dziękuję za mapkę w imieniu wszystkich. Z pewnością też sama skorzystam 18 sierpnia ok 3 rano :D !
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone