Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tulipek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tulipek » 28.07.2008 22:05

Był na forum temat i podane dwie opcje jak objechać płatną autostradę. Teraz nie mogę tego tematu odnaleźć. ale jechałam pierwszą opcją, przez Lenart i Ptuj. (w Ptuj nocowałam)
Chris_M
Cromaniak
Re: Winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 28.07.2008 22:26

Janusz Bajcer napisał(a):I zapamiętaj , że jadąc drogą od Ptuj do Macelj nie potrzebujesz winiety.

Nie tylko od Ptuj do Macelj, ale cała droga z Mariboru do Macelj jest w dalszym ciągu bezpłatna!
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Winiety

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.07.2008 22:39

Chris_M napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):I zapamiętaj , że jadąc drogą od Ptuj do Macelj nie potrzebujesz winiety.

Nie tylko od Ptuj do Macelj, ale cała droga z Mariboru do Macelj jest w dalszym ciągu bezpłatna!

Oczywista oczywistość :lol: (orfik11 pytał wyraźnie o odcinek drogi Ptuj-Macelj)
Martini2000
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 29.07.2008 06:49

Oczywista oczywistość - OK , tylko głównie chodzi o to żeby nie wjechać na Autostradę , a z tego co tutaj opisują to można się pogubić :)

ja mam nawigację i jakoś sobie poradzę zresztą jadę już 8 x więc skupię sie tylko na Słowenii a reszta to bajka.

co do odcinka z Mariboru do Macelij to pewnie zostanie droga alternatywna bezpłatna, bo jak wynika ze stron SLO to po 2008 roku jak skończą autostradę do Macelij to będzie płatna , ale rozumiem że chodzi o inny odcinek niz teraźniejsze połączenie bezpłatne .

http://www.cestnina.si/doc/karta%20-%20 ... %20ang.pdf

pozdrav
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 29.07.2008 07:06

Witam! Właśnie wróciłem z Cro tuż po północy. Słowenie przejechałem przez Mureck, Lenart, Ptuj, Macelj. Droga spokojna choć kręta i tuż przy granicy z Austrią trochę górzysta. Czas przejazdu porównywalny jak dotychczas przez Maribor, ale o wiele spokojniej. W Mureck można kupić w drodze powrotnej winietę na stacji benzynowej po lewej stronie.
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 29.07.2008 07:20

Też wczoraj wróciłam . Do Chorwacji zjeżdżałam z autostrady w Austrii na Geersdorf , potem Mureck , w Słowenii Trate - Lenart - Ptuj . Droga , jak pisze poprzednik spokojna , i zero nerwów , że jadąc w kierunku na Maribor można przy rondzie coś sknocić i pojechać nie tak . Z powrotem też tak jechaliśmy . Polecam każdemu .
Pozdrawiam - Ewa
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 29.07.2008 07:36

W Lenarcie polecam knajpkę na przerwę w podróży nazywa się 29cali. Pyszne jedzonko i ceny umiarkowane. Warto też jeżeli podróżujemy kamperem albo z namiotem zatrzymać się na kamp terme Ptuj. Fenomenalny aqapark na powietrzu, w cenie kampu dwa wejścia dziennie bez limitu czasu do aqaparku. Cena noclegu na tym kampie to 15,5 eur a całodzienny bilet na baseny 12 eur, jako goście kampingu wejściowki mamy gratis. Animacje, step aerobik, sztuczne fale, zjeżdżalnie dwuosobowe z pontonami w ksztalcie ósemki, trampoliny, jacuzzi, masa miejsca dla dzieci, naprawdę warto zrobić tam sobie przerwę w podróży. Dla nas stanie się on chyba stałym punktem w podróży do Chorwacji.
Rezerwowałam kamp przez internet dla 4 namiotów i po przyjeżdzie miejsce dla nas oznaczone było taśmą i kartką z moim nazwiskiem. Polecam.
marekmb1
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekmb1 » 29.07.2008 08:19

witam
czy mógłby Ktoś opisać trazę z GRAZ do Zagrzebia w ten sposób aby ominąć Słoweńskie płatne drogi ???
jeżeli jest to możliwe to od przejścia AT/SI do SI/HR - bedę bardzo wdzięczny jeżeli uda się to zrobić wg nazw miejscowości kolejno i numerami dróg - jadę do cro po raz pierwszy i nie chciałbym od razu pakować się na minę w postaci kar w Słowenii bo będę musiał zaraz wracać jak mi wezmą 800 EUR :D
z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 29.07.2008 08:55

marekmb1 napisał(a):czy mógłby Ktoś opisać trazę z GRAZ do Zagrzebia w ten sposób aby ominąć Słoweńskie płatne drogi ???

Dziesiątki razy już było opisywane, na 53 stronach tego wątku...

Ale jeśli jesteś zbyt leniwy to jeszcze raz:
Autostrada A9 do ostatniego zjazdu w Austrii - Spielfield (wjazd do Słowenii) - Sentilj - droga 437 - rondo w Pesnicy k/Mariboru - droga nr 3 - Lenart - droga 229 - Ptuj - Macelj.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 29.07.2008 10:11

http://www.viamichelin.pl/viamichelin/p ... mage2.y=5#

byłem pewien, że ta droga w Słoweni jest bez winet, ale Michelin każe kupić winietę - bład programu, czy trzeba rzeczywiście płacić ?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 29.07.2008 10:38

woojtekg napisał(a):http://www.viamichelin.pl/viamichelin/pol/dyn/controller/ItiWGPerformPage?ie=utf-8&reinit=1&strStartCityCountry=1741&strStartAddress=&strStartMerged=szombathly&strDestCityCountry=1752&strDestAddress=&strDestMerged=Gorican&image2.x=43&image2.y=5#

byłem pewien, że ta droga w Słoweni jest bez winet, ale Michelin każe kupić winietę - bład programu, czy trzeba rzeczywiście płacić ?

Winieta w Słowenii tylko na drogi o oznaczniach rozpoczynających sie od A i H.

ViaMichelin zawiera błędy, rownież na odcinek zwykłej drogi Postojna - Rupa każe kupic winietę.
guzikatomowy
Autostopowicz
czas podróży

Nieprzeczytany postnapisał(a) guzikatomowy » 29.07.2008 16:04

ewa-irena napisał(a):Też wczoraj wróciłam . Do Chorwacji zjeżdżałam z autostrady w Austrii na Geersdorf , potem Mureck , w Słowenii Trate - Lenart - Ptuj . Droga , jak pisze poprzednik spokojna , i zero nerwów , że jadąc w kierunku na Maribor można przy rondzie coś sknocić i pojechać nie tak . Z powrotem też tak jechaliśmy . Polecam każdemu .
Pozdrawiam - Ewa

Witam.
Mam pytanie do ewy-ireny: Ile trwała podróż (i do jakiej miejscowości na Chorwacji), poprzez ominięcie dróg płatnych na Słowenii (bo miejscowość startową w Polsce będę miał pobną)?
M.Smoczkiewicz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smoczkiewicz » 30.07.2008 05:28

tulipek napisał(a):.....jechałam pierwszą opcją, przez Lenart i Ptuj. (w Ptuj nocowałam)

W którym hotelu? Mam rezerwację w Hotelu "Poetovio" - niedaleko tych słynnych piwnic..... :D
konflo
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) konflo » 30.07.2008 07:44

Witam.
Bedziemy przejedzac przez Slowenie okolo 3-4 w nocy ( nad ranem ).
Zawsze tankowalem paliwo na stacji w Mariborze na OMV.
Jak teraz sprawa wyglada z stacjami , kiedy omija sie platna droge.
Jechac przez rondo przed Mariborem , czy przez Mureck Lenart?
Gdzie o tej porze bede mial otwarta stacje benz.?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2008 08:24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone