napisał(a) rafaello_b » 31.03.2008 15:58
Witam,
Wątek jest dla mnie interesujący, bo wybieram się w lipcu. Obserwuję Wasze propozycje i śledzę mapę. Obawiam się tylko, że trasy boczne mogą wydłużyć czas podróży, a ewentualny, nieplanowany nocleg po drodze spowodowałby że całą oszczędność diabli biorą. Warto zauważyć, że węgierska winieta do najtańszych nie należy (gdyby rozważać trasę przez Węgry). Wyszło mi ok. 60 zł w przypadku miesięcznej. Nie do końca rozumiem, na których drogach miałaby obowiązywać ta winieta w Słowenii. Po mojemu nie bardzo się da jechać zupełnie z pominięciem jednocyfrowych krajówek, chyba, że zapuścimy się na takie, co to ich na mapie nie ma. Nie chciałbym się zdziwić, na przejściu granicznym, że akurat na tej drodze potrzebna jest winieta i w środku nocy wykłócac się z Słoweńskim policjantem o te 1000 Euro. Zważywszy, że jadę dosyć daleko (Klek), a chcę dojechać za jednym zamachem, to chyba nie zaryzykuję kombinacji i będę płakał i płacił. No chyba, że pojawią się na początku lipca pierwsze informacje od tych, którzy przetrą szlaki i przerobią temat w praktyce i jakiś nieduży objazd okaże się sprytny. W każdym razie Słoweńcy nieźle wykombinowali jak tu zarobić na Chorwackiej turystyce.
P.S. A z tą Serbią, to chyba bym się trochę obawiał w tej chwili.
Pozdrawiam