Witam i pozdrawiam ze Słowenii, tuż przy granicy chorwackiej
Bezproblemowo przejechałem dyskutowaną trasę i mam dwie poprawki do tego co napisałem poprzednio.
Chris_M napisał(a): TERAZ NAJWAŻNIEJSZE:
- objeżdżamy rondo dookoła i trzecim wyjazdem wyjeżdżamy na drogę nr 3, którą jedziemy ok. 200 m i skrecamy w prawo w drogę nr 3/436
Tak sie przejechać nie da, bo teraz w miejscu drogi numer 3 jest już dalszy ciąg autostrady.
Obecnie z tego ronda należy drugim wyjazdem wjechać w "hitrą ceste" H2 (kierunek na Maribor) i po przejechaniu ok 200 m należy z niej zjechać w prawo, bezpośrednio w Sentiljską Ceste.
Jest to oficjalna trasa "nieautostradowa", oznakowana żółtymi tablicami drogowskazów.
Reszta trasy przebiega zgodnie z podanym przeze mnie opisem, czyli:
- ulicą Sentilijska Cesta jedziemy ok. 4,2 km do skrzyżowania z ul. Partizanska Cesta, w którą skręcamy w prawo
- Partizanską Cestą jedziemy ok. 340 m, po czym w lewo skręcamy w ulicę Titova Cesta, którą przejeżdżamy na drugi brzeg rzeki
- ulicą Titova Cesta jedziemy 2,3 km do skrzyżowania z drogą nr 1 (Cesta Proletarskich Brigad / Ptujska Cesta) - mapka:
http://wikimapia.org/#lat=46.5454025&lon=15.6518698&z=15&l=28&m=m&v=2
Na skrzyżowaniu ta droga jest oznakowana jako droga nr 3, na jedynkę zamienia się dopiero kawałek dalej. Poza tym, to jest bardzo fajna, dobrze oznakowana trasa, prowadząca przez centrum Mariboru.
- drogą nr 1 wyjeżdżamy z Mariboru i jedziemy aż do miejscowości Macelj na chorwackiej granicy
Teraz druga poprawka:
Uzupełnienie:
Jadąc do Chorwacji wcale nie musimy przed granicą zjeżdżać z autostrady, jak to opisałem w pierwszym punkcie opisu. Ten fragment trasy opisałem ze względu na powrót, gdyż tą trasą (czyli drogą 67) będziemy musieli wracać jadąc do Polski, chcąc uniknąć "pałkarzy" czekających na nas na przejściu autostradowym.
Natomiast jadąc do Chorwacji możemy wjechać do Słowenii po autostradzie, gdyż zaraz za przejściem jest parking na którym kupuje się winiety, a bezpośrednio z tego parkingu można zjechać na darmową drogę krajową 437.
Niestety, z parkingu już nie ma zjazdu na drogę 437!
Na parkingu założono metalowe bariery i jeśli ktoś się zapuści tam autostradą, to już z autostrady nie ucieknie.
Z tego co widziałem, efekt decyzji słoweńskiego rządu jest taki, że autostrada świeci pustkami, a sznur samochodów wali drogą równoległą do autostrady
Wysyłam tę wiadomość korzystając z okazji, że mam internet w pokoju, w którym się zatrzymałem na noc.