Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 28.05.2008 18:48

Podejrzewam, że Słoweńcy wykręcą się, że w tym roku nie zdążą wydrukować winiet tygodniowych/miesięcznych,
a tym samym w drodze powrotnej wstąpię do klubu 86
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 28.05.2008 18:49

A gów.. zgarną. Większość pojedzie drogami niepłatnymi. Hitry dwa razy traci :lol:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 29.05.2008 01:24

pablo2222 napisał(a):A gów.. zgarną. Większość pojedzie drogami niepłatnymi. Hitry dwa razy traci :lol:

Co racja to racja :!:
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 29.05.2008 06:53

Zibuś napisał(a):
pablo2222 napisał(a):A gów.. zgarną. Większość pojedzie drogami niepłatnymi. Hitry dwa razy traci :lol:

Co racja to racja :!:

A kto pojedzie bocznymi? Chyba Polacy ja tam nie będę żałował 35 Euro tylko po to żeby jechać bocznymi drogami jak mam autostradę. A pewnie jadąc bocznymi nie dość że spalimy więcej to jeszcze stracimy czas (na którym mi akurat zależy)
Ale wolny wybór każdy robi jak chce.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 29.05.2008 07:13

A Pan to jakiej narodowości?
Na mojej trasie autostrady w Słowenii to mniej niż 20 km bodaj 17. Licząc w dwie strony to cirkla 35 km. To chyba musiałaby być autostrada do nieba żeby zapłacić 1 euro za kilometr!!
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 29.05.2008 07:23

Seavolv napisał(a):
A kto pojedzie bocznymi? Chyba Polacy

"Polacy" w tej wypowiedzi zabrzmiało jak obelga.
Tak pojadę bocznymi, bo pieniądze - nawet jeżeli się je ma w nadmiarze - trzeba szanować.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 29.05.2008 07:40

Seavolv napisał(a):A kto pojedzie bocznymi? Chyba Polacy ja tam nie będę żałował 35 Euro tylko po to żeby jechać bocznymi drogami jak mam autostradę. A pewnie jadąc bocznymi nie dość że spalimy więcej to jeszcze stracimy czas (na którym mi akurat zależy)
Ale wolny wybór każdy robi jak chce.

nie żałuj, nie żałuj - jedno auto na trasie mniej, wiecej zajmie Ci kupowanie nalepianie nalepki jak jazda tą autocestą :D powodzenia!
Seavolv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seavolv » 29.05.2008 07:55

pablo2222 napisał(a):A Pan to jakiej narodowości?
Na mojej trasie autostrady w Słowenii to mniej niż 20 km bodaj 17. Licząc w dwie strony to cirkla 35 km. To chyba musiałaby być autostrada do nieba żeby zapłacić 1 euro za kilometr!!

Jeśli ktoś rzeczywiście ma do przejechania tak krótki odcinek to racja nie ma co płacić 35 euro bo i to dla mnie bezsens, ale w moim przypadku lecę jadę od początku do końca A1
Ale nie ma co się od razu denerwować tak jak pisałem każdy zrobi jak chce. A jak wiemy Polacy naród zaradny i zawsze coś znajdą, obejdą by czegoś tam nie płacić.
Nie chciałem nikogo obrażać tym bardziej siebie tylko jakoś zawsze takie kombinowanie tu objechać tu skrócić wychodziło mi bokiem dlatego tez mam.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 29.05.2008 08:00

to pisz tak od razu, bo wielu to odebrało jako Twoje wywyższenie się nad ludem pracującym RP :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.05.2008 09:30

Seavolv napisał(a):Nie chciałem nikogo obrażać tym bardziej siebie tylko jakoś zawsze takie kombinowanie tu objechać tu skrócić wychodziło mi bokiem dlatego tez mam.

Jest zasadą , że przy autostradach są drogi alternatywne.

Przecież nie ma obowiązku i nakazu jechać autostradami , dlatego szukanie innych dróg przejazdu nie jest żadnym negatywnym kombinowaniem. :papa:
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 29.05.2008 10:40

Janusz Bajcer napisał(a):
Seavolv napisał(a):Nie chciałem nikogo obrażać tym bardziej siebie tylko jakoś zawsze takie kombinowanie tu objechać tu skrócić wychodziło mi bokiem dlatego tez mam.

Jest zasadą , że przy autostradach są drogi alternatywne.

Przecież nie ma obowiązku i nakazu jechać autostradami , dlatego szukanie innych dróg przejazdu nie jest żadnym negatywnym kombinowaniem. :papa:

a tym bardziej, że jadąc z Grazu do Zagrzebia nawet się nie zauważy, że się jechało na terenie SLO jakąś autostradą. A dalej trzeba przejechać Maribor i tłuc się 50km/h drogą klasy 5 między Mariborem a granicą SLO/CRO.

Dlatego podziękuję im za ten komfort i pojadę przez Lenart i Ptuj.
Podejrzewam, że czasowo nie wyjdzie dłużej, a zaoszczędzone 35 Eurasów spokojnie mi wystarczy na zapłacenie za odcinek ok. 450km pięknej chorwackiej autostrady od granicy do Trogiru i jeszcze zostanie na rakiję. :lol:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 29.05.2008 10:51

A coś się zmieniło na tej trasie? Jak byłem ostatni raz to zaraz za granicą można było zjechać na bok i wyjechać na rondzie przed Mariborem. Biorąc pod uwagę czas spędzony na opłate na bramce to było szybciej niz autostradą.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 29.05.2008 11:15

Lukasz do ronda to sie nic nie zmienilo. Dalej mozesz jechac lokalem do ronda. Roznica polega na tym ze od 1 lipca obwodnica Mariboru jako Hitra Cesta tez bedzie podlegala oplacie. Tak wiec nie wjezdzaj bez winiety. Wczesniej w tym temacie pisalismy o roznych wariantach przejazdu. Generalnie o dwoch:
1) od ronda droga nr 3 na Lenart i Ptuj i dalej po staremu;
2) z ronda przez Maribor i wjazd za nim na 9.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2008 11:35

Ktos w jednym wątku o nawigacji wrzucal mapę Cro.

Starczy zjechać w Spielfeld na E/B 67 (Mariborska Cesta), na rondku na 3, pierwsza w prawo, druga w lewo (Sentilijska Cesta), później (Partizancka Cesta), następnie w lewo (Titova Cesta), dojeżdżamy do drogi nr 1 i w lewo (Cesta Proletarskich Brigad), przed sobą mamy sławne skrzyżowanie z H2 z tradycyjnymi koreczkami i przed nami niepłatna PTUJSKA.
Całość 4,5 km więcej, niz autostradą!!!!!

Uffff.

To juz koniec objazdu.....

Pytanie jedno:
Kiedy Słoweńców szlag trafi, jak w sobotni ranek z domu na ulice nie będą mogli wyjechać. Przejazd wg. mojego wariantu jest nie do obliczenia....

:mrgreen:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 29.05.2008 12:01

Jak ich wnerwi to cos nowego wymyslą. Ale akurat ich to trochę rozumiem. Musza cały sezon ogladać sznur aut pomiedzy dwoma granicami a nic z tego nie mają. Kombinują więc jak umieją.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone