Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.05.2008 18:53

jdubowski napisał(a):Pojawiło się info na stronie polskiej ambasady w Słowenii:

http://www.lublana.polemb.net/index.php?document=160

Zmiana zasad poboru opłat na autostradach w Republice Słowenii
Wszystkich zmotoryzowanych udających się do Republiki Słowenii informujemy, że od dnia 1 lipca 2008 r. obecny system poboru opłat na tzw. bramkach zastąpiony zostanie winietami. Obowiązywać będą tylko trzy rodzaje winiet: dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony roczna o wartości 55 EUR lub półroczna o wartości 35 EUR, oraz roczna o wartości 27,50 EUR dla motocykli.
Winiety roczne ważne będą od dnia 31 grudnia roku poprzedzającego do 31 stycznia kolejnego roku tj. przez 14 miesięcy, natomiast półroczne przez 6 miesięcy od dnia zakupu. Winiety obowiązywać będą także na tych odcinkach autostrad i dróg ekspresowych, na których przejazd dotychczas nie podlegał opłatom.

Dla pojazdów ciężarowych, autobusów oraz innych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony zachowany zostaje dotychczasowy sposób opłat. Infrastruktura obecnego systemu poboru opłat (bramki) będzie wyłączona z użycia z dniem 1 lipca br., z wyjątkiem wydzielonych stanowisk dla samochodów ciężarowych.

Brak winiety lub uchylanie się od obowiązku uiszczenia opłaty drogowej (w przypadku pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony) zagrożone są mandatami w wysokości od 300 do 800 EUR. Do kontroli i nakładania kar upoważnione są: policja, inspektorat transportu oraz służba celna.
Winiety będą dostępne na stacjach benzynowych w Słowenii i w regionach przygranicznych krajów sąsiadujących, na pocztach i w kioskach, jak też za pośrednictwem klubów i związków motorowych działających w krajach europejskich. W chwili obecnej sieć sprzedaży znajduje się w fazie przygotowań.
Szczegółowe informacje dostępne są w językach angielskim i słoweńskim na stronie http://www.cestnina.si/

Przy okazji radzę zwrócić uwagę na powstały paradoks.

Za przejazd Šentilj - Macelj zapłacimy jadąc samochodem osobowym 35EUR (winieta) - jadąc samochodem ciężarowym 2,75EUR na bramce w Šentilj - i to wszystko...

I niech nikt nie mówi więcej że Polacy mają monopol na buble prawne i kretynizm urzędowy w ogólności!!!

No dobrze a ja mam auto zarejestrowane jako ciężarowe (Kia Sorento), i CO JAK PŁACĘ?????
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2008 19:03

daisykf napisał(a):....No dobrze a ja mam auto zarejestrowane jako ciężarowe (Kia Sorento), i CO JAK PŁACĘ?????

I ma powyżej 3,5 t :?: :wink:
daisykf
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) daisykf » 24.05.2008 21:27

Piotrek_B napisał(a):
daisykf napisał(a):....No dobrze a ja mam auto zarejestrowane jako ciężarowe (Kia Sorento), i CO JAK PŁACĘ?????

Tak razem z łódką, czyli zestaw
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 24.05.2008 21:34

jdubowski napisał(a):
VValdek napisał(a):Oby tylko Unia sprężała się z tym "zmiękczaniem" Słoweńców bo lipiec tuż-tuż, tylko 6 tygodni.

Jak na przyszły sezon zdążą to będzie dobrze. Na lipiec bym nie liczył.

Zdążą czy nie to i tak Crowariaci sobie poradzą.
Tylko nie mówcie mi, że nie :wink:

Pozdrav Zibuś :papa: :sm:
marzka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzka » 25.05.2008 10:00

Piotrek_B napisał(a):
daisykf napisał(a):
....No dobrze a ja mam auto zarejestrowane jako ciężarowe (Kia Sorento), i CO JAK PŁACĘ?????

Tak razem z łódką, czyli zestaw

Zestaw auto+przyczepa czy łódka to chyba nie to samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu......ale teraz to już zgłupiałam naprawdę...... 8O :?
jaro316
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro316 » 27.05.2008 14:44

jest szansa nie wjechac na płatne drogi jadąc z Istri do Włoch w kierunku Wenecji?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.05.2008 15:23

jaro316 napisał(a):jest szansa nie wjechac na płatne drogi jadąc z Istri do Włoch w kierunku Wenecji?

Jest.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 27.05.2008 15:25

Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy jadąc od granicy z Austrią równoległą drogą do autostrady można przejechać rondo bez winiety?
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 27.05.2008 15:26

Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy jadąc od granicy z Austrią równoległą drogą do autostrady można przejechać rondo bez winiety?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 27.05.2008 16:03

pablo2222 napisał(a):Nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy jadąc od granicy z Austrią równoległą drogą do autostrady można przejechać rondo bez winiety?

Tak - mozesz wjechać na drogę nr 3 którą możesz pojechać na Lenart a stamtad na Ptuj albo też zjeżdżasz z niej do Mariboru i juz za odcinkiem drogi szybkiego ruchu.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2008 15:45

O tym, że HAK też stara się coś z tym "słoweńskim pomysłem" zrobić (wspólnie z Niemcami i Austriakami)
http://www.mint.hr/default.aspx?id=4601
Pozdrawiam
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 28.05.2008 17:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):O tym, że HAK też stara się coś z tym "słoweńskim pomysłem" zrobić (wspólnie z Niemcami i Austriakami)
http://www.mint.hr/default.aspx?id=4601
Pozdrawiam

Kasiu, a można prosić o małe streszczenie :?: :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2008 18:08

W wielkim skrócie:
Ministerstwa: Spraw Zagranicznych i Turyzmu RH podjęły szereg działań dyplomatycznych w związku ze szkodliwym projektem wyjątkowo nieuczciwyej polityki opłat drogowych w Słowenii ; HAK (Hrvatski Autoklub) wystosował notę z żądaniem wprowadzenia tygodniowych i miesięcznych wienniet. Autokluby Niemiec i Austrii już złozyły oficjalne protesty w słoweńskim autoklubie, a złożą i w światowej organizacji automobilistycznej; ponieważ działania Słoweńców są niezgodne z polityką transportu Unii Europejskiej oraz skrajnie nieprzyjazne dla samych kierowców (co może zaszkodzić ruchowowi turystycznemu).
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 28.05.2008 18:25

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W wielkim skrócie:
Ministerstwa: Spraw Zagranicznych i Turyzmu RH podjęły szereg działań dyplomatycznych w związku ze szkodliwym projektem wyjątkowo nieuczciwyej polityki opłat drogowych w Słowenii ; HAK (Hrvatski Autoklub) wystosował notę z żądaniem wprowadzenia tygodniowych i miesięcznych wienniet. Autokluby Niemiec i Austrii już złozyły oficjalne protesty w słoweńskim autoklubie, a złożą i w światowej organizacji automobilistycznej; ponieważ działania Słoweńców są niezgodne z polityką transportu Unii Europejskiej oraz skrajnie nieprzyjazne dla samych kierowców (co może zaszkodzić ruchowowi turystycznemu).

To teraz trzeba mieć nadzieję, że ich starania dadzą jakiś efekt jak najszybciej :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2008 18:46

Za dwa lata...
Może.

Swoje i tak zgarną :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone