Bahama napisał(a):
Łapie nas fotoradar i jesteśmy 50 Euro w plecy , a nie 35 Przepraszam taka myśl mnie naszła ...
Co za optymizm
A ja czytając powyższy opis czuję się całkowicie zakręcona
Dr Seselj napisał(a):ROCHEN napisał(a):Witam wszystkich zainteresowanych
Dostałem odpowiedz z ADAC na moje pytanie dotyczące zaproponowanej
trasy przez Maribor trasą H1.
Sprawa wygląda następująco: obecnie ADAC posiada wiadomość , że
autostrady wiodące przez miasta (i trasy H) będą wyłączone z obowiązku posiadania vinjety.Niestety nie wszystko jest ustalone do końca i zachodzą zmiany. Nadal nie jest też ustalone, czy będzie w sprzedaży vinjeta na 1
miesiąc.
Na wypadek gdyby jednak na H1 obowiązywała vinjeta zaproponował
mi trase alternatywną przez Lenart.Początek jak poprzednia do ronda przed Mariborem. Stamtąd na 3-ke do Lenart. Tam w lewo na 229 ,przez
Ptuj do 9-tki i nią do granicy. Trasa ta ma 79,8 km czyli jest o 15,6 km
dłuższa od tej przez Maribor.W zamian za to odpada kilkanascie
świateł w Mariborze. W dodatku droga 229 jest na mapie ADAC dla
motocyklistów zaznaczona jako godna polecenia, prawdopodobnie
ze względu na ładne widoki .
W tej sytuacji proponuję żeby Dziekan zdjął ten zamieszczony opis
do czasu całkowitego wyjaśnienia sprawy.Jeżeli cos pewnego się dowiem napisze.
Bardzo mnie cieszy, że zadaliście sobie tyle zachodu, aby otrzymac informację od ADAC.
Tyle, że objazd Mariboru przez Lenart i Ptuj wytyczyliśmy na tym forum chyba z miesiąc temu.
Pozdrawiam serdecznie.
joajer napisał(a):Może jednak poczekać ze złościami, przecież może będą winiety kilku-kilkunastodniowe za kilka euro.
Bierut napisał(a):jdubowski napisał(a):Humorystyczne rozwiązanie problemu słoweńskowinietowego w/g uzytkownika forum SkyscraperCity:
Exstra, planowana opłada za przejazd tym mostem 50 E
Zmiana zasad poboru opłat na autostradach w Republice Słowenii
Wszystkich zmotoryzowanych udających się do Republiki Słowenii informujemy, że od dnia 1 lipca 2008 r. obecny system poboru opłat na tzw. bramkach zastąpiony zostanie winietami. Obowiązywać będą tylko trzy rodzaje winiet: dla pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 tony roczna o wartości 55 EUR lub półroczna o wartości 35 EUR, oraz roczna o wartości 27,50 EUR dla motocykli.
Winiety roczne ważne będą od dnia 31 grudnia roku poprzedzającego do 31 stycznia kolejnego roku tj. przez 14 miesięcy, natomiast półroczne przez 6 miesięcy od dnia zakupu. Winiety obowiązywać będą także na tych odcinkach autostrad i dróg ekspresowych, na których przejazd dotychczas nie podlegał opłatom.
Dla pojazdów ciężarowych, autobusów oraz innych o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 tony zachowany zostaje dotychczasowy sposób opłat. Infrastruktura obecnego systemu poboru opłat (bramki) będzie wyłączona z użycia z dniem 1 lipca br., z wyjątkiem wydzielonych stanowisk dla samochodów ciężarowych.
Brak winiety lub uchylanie się od obowiązku uiszczenia opłaty drogowej (w przypadku pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej ponad 3,5 tony) zagrożone są mandatami w wysokości od 300 do 800 EUR. Do kontroli i nakładania kar upoważnione są: policja, inspektorat transportu oraz służba celna.
Winiety będą dostępne na stacjach benzynowych w Słowenii i w regionach przygranicznych krajów sąsiadujących, na pocztach i w kioskach, jak też za pośrednictwem klubów i związków motorowych działających w krajach europejskich. W chwili obecnej sieć sprzedaży znajduje się w fazie przygotowań.
Szczegółowe informacje dostępne są w językach angielskim i słoweńskim na stronie http://www.cestnina.si/
Przy okazji radzę zwrócić uwagę na powstały paradoks.
Za przejazd Šentilj - Macelj zapłacimy jadąc samochodem osobowym 35EUR (winieta) - jadąc samochodem ciężarowym 2,75EUR na bramce w Šentilj - i to wszystko...
I niech nikt nie mówi więcej że Polacy mają monopol na buble prawne i kretynizm urzędowy w ogólności!!!
Zibuś napisał(a):Przy okazji radzę zwrócić uwagę na powstały paradoks.
Za przejazd Šentilj - Macelj zapłacimy jadąc samochodem osobowym 35EUR (winieta) - jadąc samochodem ciężarowym 2,75EUR na bramce w Šentilj - i to wszystko...
I niech nikt nie mówi więcej że Polacy mają monopol na buble prawne i kretynizm urzędowy w ogólności!!!
Przecież w tym przypadku nie trudno się domyśleć w jakim celu winiety zostały wprowadzone. Słowenia też chce zarobić na turystyce chorwackiej a ciężarówą raczej na wczasy nikt nie jeździ
FUX napisał(a): zrobili to, co Austriacy z tym, że oni myślą o turystach (winieta 10-dniowa), a Słoweńcy nie bardzo....
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi