ROCHEN napisał(a):Dziekan super zrobiłeś
Tłomaczenie wysłałem już do Piotrka i on je opublikuje.
jdubowski napisał(a):
Obawiam się że ta ADACowa porada jest do chrzanu - od granicy A/SLO co prawda radzą jechać bezpłatną drogą 437, ale od ronda do centrum Mariboru drogą szybkiego ruchu H2. Droga szybkiego ruchu co prawda jest obecnie wolna od opłat, ale od 01.07 będzie na niej obowiązywała winieta...
Dziekan napisał(a):Nie będę go usuwał. Dodałem tylko stosowną notatkę poniżej link'a.
Aha tak przy okazji to w nawigacji iGo My way 2006 z aktualnymi mapami, program (po ustawieniu mu w opcjach zakazu jazdy po autostradach i drogach płatnych) wytyczył mi trasę bocznymi drogami -poza obszarem Mariboru gdzie wskazał główną drogę za rondem E57, E59/H2 jako NIEPŁATNĄ. Ile w tym prawdy to się tak naprawdę przekonamy po 1 lipca
ROCHEN napisał(a):Witam wszystkich zainteresowanych
Dostałem odpowiedz z ADAC na moje pytanie dotyczące zaproponowanej
trasy przez Maribor trasą H1.
Sprawa wygląda następująco: obecnie ADAC posiada wiadomość , że
autostrady wiodące przez miasta (i trasy H) będą wyłączone z obowiązku posiadania vinjety.Niestety nie wszystko jest ustalone do końca i zachodzą zmiany. Nadal nie jest też ustalone, czy będzie w sprzedaży vinjeta na 1
miesiąc.
Na wypadek gdyby jednak na H1 obowiązywała vinjeta zaproponował
mi trase alternatywną przez Lenart.Początek jak poprzednia do ronda przed Mariborem. Stamtąd na 3-ke do Lenart. Tam w lewo na 229 ,przez
Ptuj do 9-tki i nią do granicy. Trasa ta ma 79,8 km czyli jest o 15,6 km
dłuższa od tej przez Maribor.W zamian za to odpada kilkanascie
świateł w Mariborze. W dodatku droga 229 jest na mapie ADAC dla
motocyklistów zaznaczona jako godna polecenia, prawdopodobnie
ze względu na ładne widoki .
W tej sytuacji proponuję żeby Dziekan zdjął ten zamieszczony opis
do czasu całkowitego wyjaśnienia sprawy.Jeżeli cos pewnego się dowiem napisze.
Dr Seselj napisał(a):Tyle, że objazd Mariboru przez Lenart i Ptuj wytyczyliśmy na tym forum chyba z miesiąc temu.
jdubowski napisał(a):Dr Seselj napisał(a):Tyle, że objazd Mariboru przez Lenart i Ptuj wytyczyliśmy na tym forum chyba z miesiąc temu.
Jeszcze jedna alternatywa na podstawie viamichelin.com:
Od granicy A/SLO jedziemy drogą 937 do ronda na którym prosto na drogę nr 3. Drogą nr 3 za miejscowość Lozane, gdzie skręcamy w prawo na drogę nr 709. Tą droga zjeżdżamy do Mariboru, gdzie za mostami na rzece i kanale do niej równoległym skręcamy w lewo - ul. Cutarjeva Cesta. Ulica ta zakrętem w prawo przechodzi w Ul. Veljka Vlahovica, która dochodzi do ul. Cesta XIV Divizije w którą skrecamy w lewo. Dojeżdżamy do skrzyżowania z ul. Tezenska Ulica, w którą skręcamy w prawo. Ulica ta przechodzi w ul. Heroja Nandeta, która to krzyżuje się z trasą nr 1 na którą skrecamy w lewo.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi