Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.05.2008 09:26

Bodzio napisał(a):
dg napisał(a):chyab nie ma co przekonywac jak chca sieprzejachać najdrożsża autostradą w europie to niech jadą - będzie lużniej na bocznych drogach dla tych co za 35 E wolą kupić kilka litrów rakiji :P
Myślę, ze aby nie zasmiecac już tego tematu warto pisac o konkretach tzn. gdzie zjechac jak droga itd.
ja niestety jade w lipcu w tygodniu (czwartek) więc korków sie mocnych nie spodziewam. Zamierzam zjechać po stronie Austyjackiej jecchac bocznado ronda potem na ptuj i z powrotem na starą trasę. Powrót tak samo

Dokładnie o to chodzi. Czy może ktoś dokładniej rozpisać przejazd przez Słowenię aby ominąc opłatę. Jade z Wrocławia przez Czechy, Austrię. Gdzie trzeba zjechać i gdzie wrócić na trasę, którą jeździliśmy jeszcze w ubiegłym roku?

Poszukaj na poprzednich stronach tego watku. Sa dokladnie rozpisane trasy przez Maribor i jak wyzej przez Lenart. Od koloru do wyboru.
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 08.05.2008 09:32

Zibuś napisał(a):Ja wyjeżdżam w czerwcu więc do Cro pojadę "po staremu" natomiast wracając mam zamiar skręcić na Ptuj z drogi nr 9 na dróżkę nr 2. W Ptuj skręcamy na ścieżkę nr 229 kierunek na Lenart. W Lenart skręcamy w lewo na drogę nr 3 i tą drogą jedziemy aż do ronda. Na rondzie skręt na drogę nr 437 i pomykamy aż do Austrii, gdzie w Spielfeld wjeżdżamy na autostradę i reszta "po staremu" :) W przeciwnym kierunku chyba nie trzeba opisywać :wink:

Pozdrav :papa: :sm:

amen.
nic dodać nic ująć, tym bardziej, że różnica między "starą - płatną" trasą a "nową - bezpłatną" wynosi około 10km.

12,5km autostrady x 2 (do i z CRO)= 35Euro = prawie tyle samo co za odcinek autostrady granica SLO/CRO - Trogir (458km).

I niech nikt nie próbuje mnie przekonać, że warto wydać te 35Euro.

Winiety w Słowenii ---> hasło reklamowe: "Nie dla idiotów!!!". Czy oby na pewno???
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 10.05.2008 09:52

wrzucilem do nawigacji info zeby ominal drogi platne i wynik jest taki (moze sie komus przyda)
Obrazek
zjezdzajac w taki sposob i jadac caly czas prosto dojezdzamy do tego samego ronda ktore jest na wyjezdzie z autostrady przed Mariborem dalej bez zmian

natomiast po przemysleniu kwestii winiet moze trzeba zrobic gielde kupie/sprzedam i bedziemy mieli cwaniakow z glowy?

pozdr
S
pavio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavio » 10.05.2008 11:02

Czy na winietce piszę się nr. rejestracyjny?Czy idzię ją odlkeić delikatnie i przykleić do innego auta.Znajomi jadą przed nami i moglibyśmuy podzielić się kosztami :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.05.2008 13:26

pavio napisał(a):Czy na winietce piszę się nr. rejestracyjny?Czy idzię ją odlkeić delikatnie i przykleić do innego auta.Znajomi jadą przed nami i moglibyśmuy podzielić się kosztami :lol:

:roll:

Zrób taki manewr w Czechach.... :roll: :twisted: :twisted:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.05.2008 13:56

pavio napisał(a):Czy na winietce piszę się nr. rejestracyjny?Czy idzię ją odlkeić delikatnie i przykleić do innego auta.Znajomi jadą przed nami i moglibyśmuy podzielić się kosztami :lol:

Jedzcie razem i na hol niech was wezmą to i za paliwko sie podzielicie... :roll:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 10.05.2008 19:50

Sławomir Wocial napisał(a):

Jedzcie razem i na hol niech was wezmą to i za paliwko sie podzielicie... :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.05.2008 12:59

[quote="caipirinha"]Całkowicie się z Tobą zgadzam zależy skąd sie jedzie.

Dla mnie najlepsza trasa, a startuje w Polsce centralnej, to Cieszyn -Baratysławe- Wieden - Graz,
I poźniej Słowenia, droga prosta i szybka,

Nie rozumiem po co jechać z Cieszyna na Bratisławe???
Z Cieszyna do Wiednia przez Brno jedzie się cały czas autostradą.
"Słowenia, droga prosta i szybka" - Czyżby?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 12.05.2008 13:10

ynka napisał(a):"Słowenia, droga prosta i szybka" - Czyżby?

Od lipca będzie tak:
Słowenia - droga, prosta i szybka.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.05.2008 13:22

zawodowiec napisał(a):
ynka napisał(a):"Słowenia, droga prosta i szybka" - Czyżby?

Od lipca będzie tak:
Słowenia - droga, prosta i szybka.

:D :D :D Prosto i drogo jakieś 26 km.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 12.05.2008 13:25

Witam
Policzyłem sobie szybko i wyszło mi, że koszt przejazdu przez Czechy, Austrię i Słowenię w dwie strony po 1.07.08 będzie kosztowało około 215 zł przy dobrym kursie euro. Czyli przejazd przez trzy kraje z czego koszt Słowenii to ponad 50%. Na koszty autostrad 300 zł nie wystarczy. Jak będę jechał w tym roku na Krk i zdecyduję sie na jazdę przez Słowenię to pojadę przez Lubljiane. jak mam zapłacić 35 euro to chociaż poniszczę ich autostrady. W takim przypadku zminimalizuje koszty po stronie Chorwackiej. Jakoś nie mogę uwierzyć w drogę przez Maribor z pominięciem hitrych. Boje się że pobłądzę i zapłacę karę - z moim szczęściem 99%. W zeszłym roku jak wracałem z Chorwatem z Krk to on nawet nie miał w głowie jechać na Zagreb od razu jechał z Rijeki na Lubljiane. Na moje pytanie czemu nie jedziemy przez Zagreb powiedział że chorwackie autostrady w porównaniu ze słoweńskimi są strasznie drogi. Teraz będzie na odwrót :cry:
Ostatnio edytowano 13.05.2008 15:32 przez pablo2222, łącznie edytowano 1 raz
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 13.05.2008 15:21

Po pierwsze - Kazdy jeżdzi jak mu wygodnie, ja nie jade do Chorwacji pierwszy raz, i jeździłam róznie, przez Cieszyn - Brno, przez Cieszyn - Bratyslawe ( tutaj całkowicie omijamy Wiedeń), przez Zwadroń - Bratysława, a potem albo przez Ljublianę albo przez Zagrzeb, raz w jedna raz w druga stronę - i po nastu przejazdach można sobie wybrać taką trasę która jest najlepsza.

Po drugie - czytajcie co ktoś napisze dokładnie a potem komentujcie, czy ja namawiałam kogoś na płacenie za winietke dla 26 km???
Ja zwróciłam tylko uwage, że jadąc na Istrię lub Krk, Cres i przwejeżdzając całą Słowennie cena winietki nie jest powalająca.

Zagladam od dawna na to forum, dopiero niedawno zdecydowałam sie napisać co nieco, ale widze że tutaj jeśli ktoś ma inne zdanie niż wiekszość majacą jedyną słuszna rację to może zostac sponiewierany....

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2008 15:44

caipirinha napisał(a):..... ale widze że tutaj jeśli ktoś ma inne zdanie niż wiekszość majacą jedyną słuszna rację to może zostac sponiewierany.....

Wyluzuj. Kto Cię "sponiewierał" :?: :?: :?:
Ludzie wymieniają tu swoje uwagi na temat przejazdu a nie zamują sie "poniewieraniem"
Nie przesadzasz trochę :?: :roll:
Ostatnio edytowano 13.05.2008 16:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 13.05.2008 15:55

caipirinha napisał(a):Po pierwsze - Kazdy jeżdzi jak mu wygodnie,

...jeśli ktoś ma inne zdanie niż wiekszość majacą jedyną słuszna rację to może zostac sponiewierany....

Pozdrawiam

A jeździ sobie jak chcesz :!:
Ja też tylko napisałam swoje zdanie, chyba mogę :?: :!:
Rzeczywiście chyba jesteś troche spięta 8O 8O 8O
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.05.2008 16:57

caipirinha napisał(a):Po drugie - czytajcie co ktoś napisze dokładnie a potem komentujcie, czy ja namawiałam kogoś na płacenie za winietke dla 26 km???
Ja zwróciłam tylko uwage, że jadąc na Istrię lub Krk, Cres i przwejeżdzając całą Słowennie cena winietki nie jest powalająca.
Pozdrawiam

Tu muszę zgodzić sie z autorka postu - jadąc na Istrię, Krk, Cres, Losnij można jechać przez Graz, Maribor, Ljubljana i powrót tą sama drogą, to wtedy winieta cena winiety nie powala.

Dla osób jadących z Mariboru na Zagrzeb i dalej chorwacką A1 do Dalmacji zakup winiety na słoweński krótki odcinek autostrady jest nieopłacalny, ale wybór ma każdy swój.
Na Istrię i w/w wyspy można też jechać od Zagrzebia autostrada do Rijeki i w wtedy też odcinek drogi do przejechania po Słowenii warto zaplanować drogą niepłatną.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone