Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.04.2014 20:42

Lechoo napisał(a):To tylko w tym serwisie tak jest czy to jakieś ogólne zasady ?

Wygląda na to że ogólne, ale dotyczy tylko Słowenii. Jeśli chodzi o Austrię to możesz spokojnie wcześniej kupić.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 02.04.2014 20:44

dids76 napisał(a):
Lechoo napisał(a):To tylko w tym serwisie tak jest czy to jakieś ogólne zasady ?

Wygląda na to że ogólne, ale dotyczy tylko Słowenii. Jeśli chodzi o Austrię to możesz spokojnie wcześniej kupić.

Możesz też kupić dwie tygodniowe za 15 eur każda. I wtedy podobnych ograniczeń nie ma.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 02.04.2014 21:04

hm serwis winiety.com.pl odpisał:

"To jakieś ewidentne bzdury. Winieta jest ważna od dnia od którego ją przedziurkujemy. A przedziurkujemy ją od dnia, od którego Pan sobie życzy. Można więc bez problemu kupić winietę jutro i przedziurkować ją np od 11 kwietnia, 30 czerwca albo np 18 sierpnia... Data zakupu nie ma tu żadnego znaczenia. "
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 02.04.2014 21:42

Co innego mówi strona DARS.SI

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Meth ... e_310.aspx

Yearly vignette for the current year is valid from 1 December of the previous year to 31 January of the next year (total of 14 months).
Half-year vignette is valid for six months following the day of its purchase, or, if there is no such day in the sixth month, until the end of the last day of the sixth month.
Monthly vignette is valid from the date of purchase until the end of the day with the same number one month after purchase, or, if there is no such day in the following month, until the end of the last day of the month.
Weekly vignette is valid for seven consecutive days from the date specified by the user upon purchase.

Cóż wydaje mi się że tolltickets po prostu ściśle stosuje się do zasad ustalonych przez DARS, a Polacy... jak to Polacy. Zawsze wiedzą lepiej.
scrapp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) scrapp » 11.05.2014 17:37

Weekly vignette is valid for seven consecutive days from the date specified by the user upon purchase.

czyli od daty jaką wskaże użytkownik podczas zakupu... ale tylko w przypadku winiety tygodniowej.
Sami się zapętlili. Albo tekst oryginalny jest inny.
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 11.05.2014 23:29

Chciałem uściślić czy aby na pewno dobrze myślę. Do tej pory jeździłem tak (znaczy w zeszłym roku jakoś inaczej bo w okolicach Ptuj właśnie most oddali i małe zamieszanie było).

1)
Wlatując z A do tej pory zawsze stawałem tam na stacji w Słowenii, tankowanie etc. pierwszy zjazd za stacją i dookoła autostrady z powrotem do PL to samo wjazd na autostradę pod sam koniec autostrady (naprzeciw siebie), tankowanie i dalej przez A powrót. Jakieś 1,5km - czy ten odcinek wymaga winiety czy nie ?

goo.gl/maps/Y6goK

2) W okolicach Ptuj ten fragment jest bezpłatny, tak ?

goo.gl/maps/lkR3u
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2014 23:34

_NeroN_ napisał(a):Chciałem uściślić czy aby na pewno dobrze myślę. Do tej pory jeździłem tak (znaczy w zeszłym roku jakoś inaczej bo w okolicach Ptuj właśnie most oddali i małe zamieszanie było).

video-objazd-autostrady-slo-t29291-150.html#p1363568
Tobiasz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tobiasz » 12.05.2014 06:37

_NeroN_ napisał(a):Chciałem uściślić czy aby na pewno dobrze myślę. Do tej pory jeździłem tak (znaczy w zeszłym roku jakoś inaczej bo w okolicach Ptuj właśnie most oddali i małe zamieszanie było).

1)
Wlatując z A do tej pory zawsze stawałem tam na stacji w Słowenii, tankowanie etc. pierwszy zjazd za stacją i dookoła autostrady z powrotem do PL to samo wjazd na autostradę pod sam koniec autostrady (naprzeciw siebie), tankowanie i dalej przez A powrót. Jakieś 1,5km - czy ten odcinek wymaga winiety czy nie ?

goo.gl/maps/Y6goK

2) W okolicach Ptuj ten fragment jest bezpłatny, tak ?

goo.gl/maps/lkR3u

"Oryginalny" objazd ;) to Mureck -> Lenart -> Ptuj, zatem zjeżdzasz z autobany jeszcze w Austrii. Odcinek od Ptuja jest bezpłatny.
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 12.05.2014 10:59

Tak właśnie podejrzewałem :(

Bardo mi pasowało przez te stacje na Sentijl, szkoda że ten fragment nie jest freeko :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.05.2014 11:29

Jadąc "normalnym" objazdem przez Mureck-Lenart-Ptuj też mijasz kilka stacji. Pierwsza jest jeszcze w Austrii zaraz za zjazdem z autostrady na drogę B69, później są stacje w Mureck,w Lenart i kilka w Ptuj. Jest też stacja (na 100% całodobowa) już po powrocie na drogę nr9 w Podlehniku.
Paliwo w ubiegłym, jak i w tym roku (jak na razie) w Austrii jest tańsze niż w Słowenii.
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 12.05.2014 11:37

Tyle że ja LPG a w A z nim ciężko a w SLO na tych stacjach jest. Poza tym zawsze to te kilka km więcej autostradą i znam już tą drogę, ja zjeżdżałem za stacją w prawo i potem wzdłuż autostrady aż do Ptuj, nie przez Mureck.
Do tej pory się udawało przejechać tam bez kontroli, ale znajomi dostali mandat na samej już granicy jak wracali do PL za brak winiety.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 12.05.2014 11:47

_NeroN_ napisał(a):Do tej pory się udawało przejechać tam bez kontroli, ....

Widzę, że kolega szuka dodatkowej dawki adrenaliny :D

Wolałbym zatankować paliwo, zamiast LPG, niż narażać się na wysoki mandat.
_NeroN_
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) _NeroN_ » 12.05.2014 11:58

Obyło się bez adrenaliny bo z niewiedzy tak jeździłem :D Myślałem ze ten fragment będzie freeko.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 12.05.2014 12:57

_NeroN_ napisał(a):Tyle że ja LPG a w A z nim ciężko a w SLO na tych stacjach jest. Poza tym zawsze to te kilka km więcej autostradą i znam już tą drogę, ja zjeżdżałem za stacją w prawo i potem wzdłuż autostrady aż do Ptuj, nie przez Mureck.

Masz LPG w Ptuj N 46.416651º; E 15.880506º.
Zawsze tam tankuję jadąc objazdem.
Janes
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janes » 28.05.2014 17:28

A jak wygląda kwestia odcinka drogi w okolicach Żetale - jak w google maps sprawdzam to jest on oznaczony jako E59. Ale w Targeo ten sam odcinek (przy odpowiednim powiększeniu) oznaczony jest jako A4. No i pytanie - płatny ten odcinek czy nie. Chciałem wkleić link do mapki z targeo, ale niestety nie mam uprawnień. :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 174
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone