Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.04.2014 10:59

kaeres napisał(a):Gdy opuszczam Słowenię (objazdem autostrady, a jakże) to nie wiem gdzie kupić winietę na Austrię i dymam z 20km bez niej po AT autostradzie. Dopiero na tankszteli w AT ją kupuję ale jak mnie kiedyś dorwą to mi skarpety wylecą z sandałów.

Jadąc z Mureck drogą 69, przed wjazdem na autostradę A9 masz małą stację benzynową i tam dostaniesz winietę.
Swoją drogą podziwiam, że jedziesz bez winietki, ale jest ryzyko, jest zabawa. Spaß muß sein :lol:
danmat75
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) danmat75 » 01.04.2014 11:02

Trzeba kupić od razu winietę w obie strony i skarpety pozostaną w sandałach bezpieczne :-)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.04.2014 11:02

kaeres napisał(a):Ej, zawsze jak jadę nazad to mam ten sam problem.
Gdy opuszczam Słowenię (objazdem autostrady, a jakże) to nie wiem gdzie kupić winietę na Austrię i dymam z 20km bez niej po AT autostradzie. Dopiero na tankszteli w AT ją kupuję ale jak mnie kiedyś dorwą to mi skarpety wylecą z sandałów.

I bardzo dobrze jak Cię kiedyś dorwą :wink: - bo kto ubiera skarpety do sandałów :?: :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 01.04.2014 11:09

kaeres napisał(a):Good one :D

Ej, zawsze jak jadę nazad to mam ten sam problem.
Gdy opuszczam Słowenię (objazdem autostrady, a jakże) to nie wiem gdzie kupić winietę na Austrię i dymam z 20km bez niej po AT autostradzie. Dopiero na tankszteli w AT ją kupuję ale jak mnie kiedyś dorwą to mi skarpety wylecą z sandałów.

Kupuj w drodze do Cro :lol:
Już ta rada była. Przepraszam
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 01.04.2014 15:32

Szymuś napisał(a):Słyszałem, że mają zawiesić w tym roku winiety dla Polaków, bo ciągle pytają o zjazd na Ptuj http://tinyurl.com/pwt7xjc

- trzeba to wydrukować, zafoliować i pokazać - w razie czego - polizei na rondzie.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 01.04.2014 17:32

who napisał(a):
Szymuś napisał(a):Słyszałem, że mają zawiesić w tym roku winiety dla Polaków, bo ciągle pytają o zjazd na Ptuj http://tinyurl.com/pwt7xjc

- trzeba to wydrukować, zafoliować i pokazać - w razie czego - polizei na rondzie.

Może to próba rekompensaty za wywłaszczenia akcjonariuszy z akcji banku Nova Kreditna z Mariboru :wink: . Podobno większość z nich była z Polski.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 02.04.2014 12:04

Gdyby ktoś się jednak nabrał, to był to żarcik 1-kwietniowy :)
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 02.04.2014 12:15

danmat75 napisał(a):Trzeba kupić od razu winietę w obie strony i skarpety pozostaną w sandałach bezpieczne :-)

Nie pamiętam jak to wygląda ale nie ma tam jakiś dat nadrukowanych ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.04.2014 12:24

Oczywiście, że są:
Obrazek
Obrazek
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 02.04.2014 14:40

kaeres napisał(a):Nie pamiętam jak to wygląda ale nie ma tam jakiś dat nadrukowanych ?

Są daty i w odpowiednich miejscach sprzedający winietę robi "dziurki". Musisz tylko powiedzieć aby zrobił Ci "dziurki" w odpowiednich miejscach. :wink:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.04.2014 14:43

kaeres napisał(a):
danmat75 napisał(a):Trzeba kupić od razu winietę w obie strony i skarpety pozostaną w sandałach bezpieczne :-)

Dziurkują te daty, które im podyktujesz.

Możesz sobie nawet dziś na listopad kupić winietę.
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 02.04.2014 15:14

Raul73 napisał(a):
kaeres napisał(a):

Dziurkują te daty, które im podyktujesz.

Możesz sobie nawet dziś na listopad kupić winietę.

Chyba że ktoś kupuje miesięczną na tolltickets.com wtedy:

Szczególna regulacja dot. winiet miesięcznych
Słoweński operator winiet DARS informuje, że zgodnie z aktualnie obowiązującą regulacją w zakresie opłaty za przejazd pierwszym dniem ważności winiety miesięcznej dla samochodów osobowych i 6-miesięcznej winiety dla motocykli musi być dzień zakupienia winiety! W celu zapobieżenia nieporozumieniom na wypadek kontroli winiet, polecamy zawsze mieć przy sobie naszego zaświadczenia dostawy winiety. W tym zaświaczeniu dostawy wykazane są jednoznacznie dzień dostawy, numer seryjny winiety i cena.
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 02.04.2014 19:08

Czyli co, nie mogę kupić sobie winiety z wyprzedzeniem (np. w maju, a winieta na czerwiec) ?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.04.2014 19:36

Możesz. Musisz wybrać datę dostarczenia winiety, z uwzględnieniem czasu dostawy.
Pamiętaj, że to ograniczenie (pierwszym dzień ważności winiety, musi być dniem jej zakupu) dotyczy tylko winiety miesięcznej dla samochodów osobowych.
Załączniki:
tollticket.jpg
Lechoo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechoo » 02.04.2014 19:48

To tylko w tym serwisie tak jest czy to jakieś ogólne zasady ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 173
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone