Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.10.2013 16:51

A o co chodzi :?:

Tu są ceny winiet od 1 grudnia:
http://www.dars.si/Vsebina/Doc.aspx?admin=1&id=842

Można włączyć wersję angielską :!:
MariuszAgataSonia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MariuszAgataSonia » 02.11.2013 22:41

slawekradosz napisał(a):Słoweńców pogrzało już do reszty - nie dosyć że mają najdroższe winiety na całej trasie PL-CRO to jeszcze wymyślili te 1,3m to faktycznie trzeba chyba mieć jakieś Lambo albo Porsche. Mam Citroena C4 Grand Picasso, on ma prawie 1,8m wzrostu, a moja stara Alfa Romeo 156 też chyba ma więcej jak 130 cm więc tak jak pisze mirko - tylko bolidy F1. Chociaż doczytałem, że dotyczy to przedniej osi więc alfa się łapie, ale nią nie pojadę bo nie wiem czy wrócę :D

Co do Pepikowni to w moim przypadku z Jeleniej Góry, i wydaje mi się że z Wrocka też można się pokusić o jazdę przez Hradec Kralove , Pardubice,Znojmo, Wiedeń. Nie trzeba wtedy winietki - chociaż w tym roku kupiłem czeską winietę jadąc z JG przez Harrahov, Pragę na Brno, ale jak ktoś mi powie że Czesi mają lepsze drogi od naszych to mu przyp&^%$#$ę w twarz, a zwłaszcza czeskim piłkarzom którzy na euro do polski przyjechali pociągiem bo stwierdzili że nie ma w Polsce dróg a najlepsze są takie jak ich boczne. No szlag by trafił ich boczne drogi, i tą autostradę z Pragi do Brna też - to padaka jakich w europie już mało. Jadąc przez ten kraj zawsze schodzi mi 4-5 godzin niezależnie od pory i którędy jadę.

Racja, wracając z HR w tym roku przez CZ zblokowała mi się zmieniarka CD od jazdy po ich autostradowych płytach.
Magdalena S.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdalena S. » 02.01.2014 14:23

Witam serdecznie i mam takie pytanie, czy winieta tygodniowa w Słowenii jest ważna 7 dni od dnia zakupu, czy 7 dni licząc od dnia następnego? Czy jadąc np. w poniedziałek i wracając w poniedziałek za tydzień muszę kupić winietę tygodniową czy miesięczną?
rodaivuk

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodaivuk » 02.01.2014 14:34

Magdalena S. napisał(a):Witam serdecznie i mam takie pytanie, czy winieta tygodniowa w Słowenii jest ważna 7 dni od dnia zakupu, czy 7 dni licząc od dnia następnego? Czy jadąc np. w poniedziałek i wracając w poniedziałek za tydzień muszę kupić winietę tygodniową czy miesięczną?

http://www.lublana.msz.gov.pl/pl/inform ... _si_a_160/
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.01.2014 14:38

Magdalena S. napisał(a):Witam serdecznie i mam takie pytanie, czy winieta tygodniowa w Słowenii jest ważna 7 dni od dnia zakupu, czy 7 dni licząc od dnia następnego? Czy jadąc np. w poniedziałek i wracając w poniedziałek za tydzień muszę kupić winietę tygodniową czy miesięczną?

Kupona w poniedziałek 06.01. jest ważna od 06.01 od godziny 00.00 do 12.01 w niedzielę do godz.24.00. Z tego wynika, że jednak musisz kupić miesięczną :-)
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 03.01.2014 00:25

nie śpieszyłbym się z kupowaniem miesięcznej winiety
PO CO ?
ale to Wasza decyzja

jeśli jedziecie sami dorośli i na zorganizowany turnus to może ...
ja w każdym razie jeżdżąc z dziećmi nigdy nie jestem pewien dokładnie dnia powrotu :) :) :)
winieta tygodniowa kosztuje 15 EURO
miesięczna 30 EURO
wracając jak się nie wyrobicie w tygodniówce
zawsze możecie dokupić drugą tygodniówkę i cenowo wyjdzie na to samo
nic nie tracicie
Smolen
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Smolen » 03.01.2014 00:31

albo jak wielu innych Polaków objechać/ominąć słoweńskie autostrady :)

Oba rozwiązania mają swoje zalety :)
sam
kiedyś
na Istrię jechałem autostradami - płacąc winiety
ostatnio
do Poljicy - ominąłem krótki odcinek autostrady nie wykupując winiet na Słowenii
tomcioooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomcioooo » 08.03.2014 12:41

Dokładnie, zawsze można dokupić kolejną winietkę :)
Osobiście jednak omijam Słoweńskie autostrady :)
Dla mnie to taka mała odskocznia od monotonii autostradowej
sebcio89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebcio89 » 08.03.2014 19:59

Witam wszystkich :)
Dobrze rozumie, że mogę kupić winiety już w Polsce na Czechy,Austrię i Słowenię (chyba że się ominie) tylko muszę sprzedawcy powiedzieć dzień wyjazdu żeby tam to zaznaczył ?? 1 Wyjazd powoli w planowaniu :D
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.03.2014 20:11

sebcio89 napisał(a):Witam wszystkich :)
Dobrze rozumie, że mogę kupić winiety już w Polsce na Czechy,Austrię i Słowenię (chyba że się ominie) tylko muszę sprzedawcy powiedzieć dzień wyjazdu żeby tam to zaznaczył ?? 1 Wyjazd powoli w planowaniu :D

Możesz, ale po co przepłacać. Poczytaj post z linka

gdzie-konkretnie-kupic-winiete-t43184.html
sebcio89
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebcio89 » 08.03.2014 20:17

JARA dzięki za link :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 08.03.2014 20:24

sebcio89 napisał(a):JARA dzięki za link :)

Ok. :smo:
leszekpawlikowski
Odkrywca
Winiety Slovenia nowe stawki BUS

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 17.03.2014 09:43

W 2014 roku obowiązują nowe stawki wysokości winiet w Sloveni dotyczy samochodów typu Bus 2B
80 euro a było 30 euro czyli zostaje objazdem tylko czy nie wymyślą czegoś
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Winiety Slovenia nowe stawki BUS

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.03.2014 14:42

leszekpawlikowski napisał(a):W 2014 roku obowiązują nowe stawki wysokości winiet w Sloveni dotyczy samochodów typu Bus 2B
80 euro a było 30 euro czyli zostaje objazdem tylko czy nie wymyślą czegoś

A co tej pory wymyślili z objazdem :?:
Coś konkretnego podejrzewasz :?:
lukman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukman » 20.03.2014 07:26

WINIETA Z DWÓCH TORÓW POJAZDÓW SILNIKOWYCH Z WYSOKOŚCI POJAZDU POWYŻEJ PIERWSZEJ OSI 2 1,30 M LUB WIĘCEJ, O MAKSYMALNEJ DOPUSZCZALNEJ MASIE NIEPRZEKRACZAJĄCEJ 3500 KG Z PRZYCZEPĄ LUB BEZ NIEGO.
(WRAZ Z VAT)

Roczny Miesięcznie Tygodniowy
€ 220.00 € 80.00 € 40.00
Uwaga: 1 "karawana" oznacza pojazd silnikowy, o maksymalnej masie nieprzekraczającej 3500 kg, ze szczególnym uaktualnienia lub stałego sprzętu do transportu i pobytu osób z przyczepą lub bez niego. 2 "wysokości pojazdu powyżej pierwszej osi" jest Odległość pomiędzy podłożem a najwyższym punktem pojazdu, w płaszczyźnie prostopadłej do płaszczyzny symetrii przechodzącej przez oś kół przednich.

teraz już sam zgłupiałem proszę o pomoc ,tzn.jeśli pojade fordem transitem 9 os. będę musiał wykupić winietę miesięczną za 80e

:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 171
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone