A o co chodzi
Tu są ceny winiet od 1 grudnia:
http://www.dars.si/Vsebina/Doc.aspx?admin=1&id=842
Można włączyć wersję angielską
slawekradosz napisał(a):Słoweńców pogrzało już do reszty - nie dosyć że mają najdroższe winiety na całej trasie PL-CRO to jeszcze wymyślili te 1,3m to faktycznie trzeba chyba mieć jakieś Lambo albo Porsche. Mam Citroena C4 Grand Picasso, on ma prawie 1,8m wzrostu, a moja stara Alfa Romeo 156 też chyba ma więcej jak 130 cm więc tak jak pisze mirko - tylko bolidy F1. Chociaż doczytałem, że dotyczy to przedniej osi więc alfa się łapie, ale nią nie pojadę bo nie wiem czy wrócę
Co do Pepikowni to w moim przypadku z Jeleniej Góry, i wydaje mi się że z Wrocka też można się pokusić o jazdę przez Hradec Kralove , Pardubice,Znojmo, Wiedeń. Nie trzeba wtedy winietki - chociaż w tym roku kupiłem czeską winietę jadąc z JG przez Harrahov, Pragę na Brno, ale jak ktoś mi powie że Czesi mają lepsze drogi od naszych to mu przyp&^%$#$ę w twarz, a zwłaszcza czeskim piłkarzom którzy na euro do polski przyjechali pociągiem bo stwierdzili że nie ma w Polsce dróg a najlepsze są takie jak ich boczne. No szlag by trafił ich boczne drogi, i tą autostradę z Pragi do Brna też - to padaka jakich w europie już mało. Jadąc przez ten kraj zawsze schodzi mi 4-5 godzin niezależnie od pory i którędy jadę.
Magdalena S. napisał(a):Witam serdecznie i mam takie pytanie, czy winieta tygodniowa w Słowenii jest ważna 7 dni od dnia zakupu, czy 7 dni licząc od dnia następnego? Czy jadąc np. w poniedziałek i wracając w poniedziałek za tydzień muszę kupić winietę tygodniową czy miesięczną?
Magdalena S. napisał(a):Witam serdecznie i mam takie pytanie, czy winieta tygodniowa w Słowenii jest ważna 7 dni od dnia zakupu, czy 7 dni licząc od dnia następnego? Czy jadąc np. w poniedziałek i wracając w poniedziałek za tydzień muszę kupić winietę tygodniową czy miesięczną?
sebcio89 napisał(a):Witam wszystkich
Dobrze rozumie, że mogę kupić winiety już w Polsce na Czechy,Austrię i Słowenię (chyba że się ominie) tylko muszę sprzedawcy powiedzieć dzień wyjazdu żeby tam to zaznaczył ?? 1 Wyjazd powoli w planowaniu
leszekpawlikowski napisał(a):W 2014 roku obowiązują nowe stawki wysokości winiet w Sloveni dotyczy samochodów typu Bus 2B
80 euro a było 30 euro czyli zostaje objazdem tylko czy nie wymyślą czegoś
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi