Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 05.05.2008 13:11

choć jade pierwszy raz -- to CRO jest warta ale nie SLO. Jadąc do Chorwacji pojade jeszcze przez Słowenie bo 24 czerwca, ale wracac juz będę przez Węgry i jakoś nie jest mi przykro z tego powodu
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 05.05.2008 13:42

napisałem cro :) :] ...
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 05.05.2008 16:47

korfu01 napisał(a):Jadąc do Chorwacji pojade jeszcze przez Słowenie bo 24 czerwca, ale wracac juz będę przez Węgry i jakoś nie jest mi przykro z tego powodu

Słoweńcy zapomnieli chyba, że hitry dwa razy traci ;)
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 06.05.2008 09:40

hhhmmm,

Tak obiektywnie patrzeć to dla osób które trasę przez Słowenię będą pokonywać nie raz, a kilka razy to już jest oszczędność....... a napewno jest trochę takich osób. i to jest niewątpliwy ukłon Słoweńców w ich kierunku.

A nawet jeśli ktoś tylko dwa razy Słowenie przejedzie, to czy te pare euro oszczędności warte jest jazdy podrzędnymi drogami, w stresie

Czy te 5-10 euro oszczędności naprawde warte jest takiego kombinowania???

Tak tylko pytam...

Ja w lipcu bede jechac przez Słowenie, odpadną kolejki przez Cestinami przynajmniej :)
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 06.05.2008 15:46

Dziś przesłali mi z ambasady jeszcze taką wiadomość:

Szanowny Panie,

W sprawie przejazdu drogami alternatywnymi na terytorium Republiki Słowenii, proponujemy, aby odwiedził Pan stronę internetową Słoweńskiego Zarządu Dróg (www.dars.si) - dostępna wersja słoweńska i angielska - albo bezpośrednio wysłał zapytanie do tej instytucji - Centrum Informacji o Ruchu na drogach publicznych (e-mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl). Na stronie internetowej DARS można znaleźć również aplikację NAČRTOVANJE OPTIMALNE POTI (PLANOWANIE OPTYMALNEJ DROGI), która ułatwia zaplanowanie najszybszej bądź najkrótszej drogi, łącznie z informacją o wysokości opłat - dostępna tylko w j. słoweńskim.

Z poważaniem
Bożena Łozińska
VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE SLOVENIJE
Varšava
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA
Warsaw
T: +48 22 849 8282 |F: +48 22 848 4090

Może się przyda :D
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 07.05.2008 08:12

Szanowny Panie,

Republika Słowenii zamierza wprowadzić system winiet dla pojazdów samochodowych, których największa dozwolona masa nie przekracza 3500 kg, z dniem 1 lipca 2008. Winieta roczna ma kosztować 55 EUR i obowiązywać w roku kalendarzowym zakupu oraz w styczniu następnego roku a półroczna będzie kosztować 35 EUR i obowiązywać przez 6 kolejnych miesięcy od daty zakupu. Za jazdę bez winiety grozi kara od 300 do 800 EUR!

Z poważaniem
Bożena Łozińska
VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE SLOVENIJE
Varšava
EMBASSY OF THE REPUBLIC OF SLOVENIA
Warsaw
T: +48 22 849 8282 |F: +48 22 848 4090

Oto info jakie dostałem na temat daty wprowadzenia winiet z ambasady Słoweni czyli od 1 lipca dla tych co jadą w czerwcu i wracają to super info :D
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 07.05.2008 08:21

caipirinha napisał(a):hhhmmm,

Tak obiektywnie patrzeć to dla osób które trasę przez Słowenię będą pokonywać nie raz, a kilka razy to już jest oszczędność....... a napewno jest trochę takich osób. i to jest niewątpliwy ukłon Słoweńców w ich kierunku.

A nawet jeśli ktoś tylko dwa razy Słowenie przejedzie, to czy te pare euro oszczędności warte jest jazdy podrzędnymi drogami, w stresie

Tak tylko pytam...

Ja w lipcu bede jechac przez Słowenie, odpadną kolejki przez Cestinami przynajmniej :)

To ja odpowiem. Warto. Poniewaz jadac od Grazu do Zagrzebia przez Slownie jedzie sie raptem kilkadziesiat kilometrow, a sama autostrada jakies 20 km. Czyli 35 E za 40 km autostrad w dwie strony to absurd. Tak wiec poszukanie drogi alternartwnej dla 20 km jest tego warte.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 07.05.2008 08:43

chyab nie ma co przekonywac jak chca sieprzejachać najdrożsża autostradą w europie to niech jadą - będzie lużniej na bocznych drogach dla tych co za 35 E wolą kupić kilka litrów rakiji :P
Myślę, ze aby nie zasmiecac już tego tematu warto pisac o konkretach tzn. gdzie zjechac jak droga itd.
ja niestety jade w lipcu w tygodniu (czwartek) więc korków sie mocnych nie spodziewam. Zamierzam zjechać po stronie Austyjackiej jecchac bocznado ronda potem na ptuj i z powrotem na starą trasę. Powrót tak samo
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 07.05.2008 09:09

Bierut napisał(a):
caipirinha napisał(a):hhhmmm,

Tak tylko pytam...

To ja odpowiem. Warto. Poniewaz jadac od Grazu do Zagrzebia przez Slownie jedzie sie raptem kilkadziesiat kilometrow, a sama autostrada jakies 20 km. Czyli 35 E za 40 km autostrad w dwie strony to absurd. Tak wiec poszukanie drogi alternartwnej dla 20 km jest tego warte.

Ale jeśli ktoś jedzie na Istrie lub Cres to droga przez Zagrzeb jest troche absurdem, wiem to z doświadczenia.

Wiec wszystko zależy od tego gdzie się jedzie.

Pozdrawiam
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.05.2008 09:19

caipirinha napisał(a):
Ale jeśli ktoś jedzie na Istrie lub Cres to droga przez Zagrzeb jest troche absurdem, wiem to z doświadczenia.

Wiec wszystko zależy od tego gdzie się jedzie.

Pozdrawiam

Nie wszystko zależy od tego gdzie się jedzie :wink: czasami też od tego skąd się jedzie :lol:
Jadąc na Istrię lub Cres (i na Krk) - przekraczając granicę węgiersko-chorwacką w Gorican - droga przez Zagrzeb nie jest ani trochę absurdem. :lol: (wiem z doświadczenia :lol:)

:papa:
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 07.05.2008 09:47

Całkowicie się z Tobą zgadzam zależy skąd sie jedzie.

Dla mnie najlepsza trasa, a startuje w Polsce centralnej, to Cieszyn -Baratysławe- Wieden - Graz,
I poźniej Słowenia, droga prosta i szybka,

Pozatym autostrada Zagrzeb - Rijeka też trochę kosztuję :)

Poprostu wydaje mi się, ze osoby jadące na Istrię, Cres, Krk omijając Słowenię zaoszczędzą tak naprawdę niewiele.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 07.05.2008 19:43

A ja pojadę boczną drogą. Jadę na wakacje , nie śpieszę się, zobaczę jak mieszkają Słoweńcy. Dla mojej rodzinki przejazd bocznymi drogami to żaden problem. A te "zaoszczędzone" pozornie 35 EURO......
Dołożę 10 i będę jeden dzień dłużej. :lol: :lol:
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 07.05.2008 20:14

Renatka66 napisał(a):A ja pojadę boczną drogą. Jadę na wakacje , nie śpieszę się, zobaczę jak mieszkają Słoweńcy. Dla mojej rodzinki przejazd bocznymi drogami to żaden problem. A te "zaoszczędzone" pozornie 35 EURO......
Dołożę 10 i będę jeden dzień dłużej. :lol: :lol:

Zrobię dokładnie tak samo.
Mnie nie chodzi o te 35 eurasów ale o sam fakt. Nie kupię winiety półrocznej bo Słowenię ( od Sentilj po granicę z Cro w Macelj ) można przejechać w dwie godziny, jeśli nie ma korków. Moim zdaniem Słoweńcy sami się "przejadą" na tych winietach bo jeśli każdy pojedzie boczną drogą lub przez Węgry to za winiety euro nie będzie a i na stacjach benzynowych też nie zostawimy kasy.
Czego Państwu i sobie życzę :wink:
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 07.05.2008 21:58

dg napisał(a):chyab nie ma co przekonywac jak chca sieprzejachać najdrożsża autostradą w europie to niech jadą - będzie lużniej na bocznych drogach dla tych co za 35 E wolą kupić kilka litrów rakiji :P
Myślę, ze aby nie zasmiecac już tego tematu warto pisac o konkretach tzn. gdzie zjechac jak droga itd.
ja niestety jade w lipcu w tygodniu (czwartek) więc korków sie mocnych nie spodziewam. Zamierzam zjechać po stronie Austyjackiej jecchac bocznado ronda potem na ptuj i z powrotem na starą trasę. Powrót tak samo

Dokładnie o to chodzi. Czy może ktoś dokładniej rozpisać przejazd przez Słowenię aby ominąc opłatę. Jade z Wrocławia przez Czechy, Austrię. Gdzie trzeba zjechać i gdzie wrócić na trasę, którą jeździliśmy jeszcze w ubiegłym roku?
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 08.05.2008 08:33

Ja wyjeżdżam w czerwcu więc do Cro pojadę "po staremu" natomiast wracając mam zamiar skręcić na Ptuj z drogi nr 9 na dróżkę nr 2. W Ptuj skręcamy na ścieżkę nr 229 kierunek na Lenart. W Lenart skręcamy w lewo na drogę nr 3 i tą drogą jedziemy aż do ronda. Na rondzie skręt na drogę nr 437 i pomykamy aż do Austrii, gdzie w Spielfeld wjeżdżamy na autostradę i reszta "po staremu" :) W przeciwnym kierunku chyba nie trzeba opisywać :wink:

Pozdrav :papa: :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone