Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.09.2013 12:08

Myślę, że tylko samochody F1 są niższi niż 1,3 m.
Dlatego Slowenia dostała wyścigi GP Slowenia F1.

Obrazek
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.09.2013 12:17

mariuszula napisał(a):No ja wolę się nie prosić od odstąpienia od "pokuty" w Czechach, choć rok temu z Liberca jechałem bez niej ok 40 km.Dalszą drogę na południe szosą.Było przyjemnie.
proponuję przed podjęciem ryzyka jazdy bez opłat sprawdzić jaki jest koszt mandatu za brak.Oj zaboli.

Bez czeskiej winiety bo nie korzystaliśmy z autostrad.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 19.09.2013 12:21

"A jak tak to spoko" ;)
I szosą przez Czechy da się pocisnąć.Zależy co kto lubi. ja za każdym razem staram się zajechać inna drogą
slawekradosz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekradosz » 20.09.2013 01:00

Słoweńców pogrzało już do reszty - nie dosyć że mają najdroższe winiety na całej trasie PL-CRO to jeszcze wymyślili te 1,3m to faktycznie trzeba chyba mieć jakieś Lambo albo Porsche. Mam Citroena C4 Grand Picasso, on ma prawie 1,8m wzrostu, a moja stara Alfa Romeo 156 też chyba ma więcej jak 130 cm więc tak jak pisze mirko - tylko bolidy F1. Chociaż doczytałem, że dotyczy to przedniej osi więc alfa się łapie, ale nią nie pojadę bo nie wiem czy wrócę :D

Co do Pepikowni to w moim przypadku z Jeleniej Góry, i wydaje mi się że z Wrocka też można się pokusić o jazdę przez Hradec Kralove , Pardubice,Znojmo, Wiedeń. Nie trzeba wtedy winietki - chociaż w tym roku kupiłem czeską winietę jadąc z JG przez Harrahov, Pragę na Brno, ale jak ktoś mi powie że Czesi mają lepsze drogi od naszych to mu przyp&^%$#$ę w twarz, a zwłaszcza czeskim piłkarzom którzy na euro do polski przyjechali pociągiem bo stwierdzili że nie ma w Polsce dróg a najlepsze są takie jak ich boczne. No szlag by trafił ich boczne drogi, i tą autostradę z Pragi do Brna też - to padaka jakich w europie już mało. Jadąc przez ten kraj zawsze schodzi mi 4-5 godzin niezależnie od pory i którędy jadę.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.09.2013 12:21

barti75 napisał(a):a tak na serio kto to będzie mierzył,

Po co mierzyć? Dostaną (celnicy, sprzedawcy winiet) listę marek oraz ich roczników, które się łapią od 1,3m.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.09.2013 12:32

bzyq74 napisał(a):

Po co mierzyć? Dostaną (celnicy, sprzedawcy winiet) listę marek oraz ich roczników, które się łapią od 1,3m.

A jak który se auto rzuci na glebe i z "katalogowego" np. 1,32metra zrobi się 1,28?? :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ale będą jaj w przyszłym roku :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 20.09.2013 12:57

slawekradosz napisał(a):Słoweńców pogrzało już do reszty - nie dosyć że mają najdroższe winiety na całej trasie PL-CRO to jeszcze wymyślili te 1,3m to faktycznie trzeba chyba mieć jakieś Lambo albo Porsche. Mam Citroena C4 Grand Picasso, on ma prawie 1,8m wzrostu, a moja stara Alfa Romeo 156 też chyba ma więcej jak 130 cm więc tak jak pisze mirko - tylko bolidy F1. Chociaż doczytałem, że dotyczy to przedniej osi więc alfa się łapie, ale nią nie pojadę bo nie wiem czy wrócę...

Nie panikuj. Citroen Grand C4 Picasso też się łapie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 20.09.2013 13:25

dids76 i obowiązkowo trza brać wasserwagę :mrgreen:
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 20.09.2013 22:53

Mierzy się nad przednią osią, więc większość "normalnych" osobówek się mieści poniżej. Wyższe będą tylko co poważniejsze terenówki, busy i kampery.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 20.09.2013 22:58

bzyq74 napisał(a):

zależy jak to rozegrają Słoweńcy, jeśli ma to być stricte nad przednią osią to załapie się większość osobówek, ale jeśli tak jak na rysunku z artykułu, to raczej lipa, nie masz lambo albo ferrari do Słowenii nie wjeżdżaj, albo płać 40 ojro na tydzień
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 20.09.2013 23:20

No przecież nad pierwszą osią to nad pierwszą osią. Interpretacja jest jedna. Nie panikuj :) .
Zresztą w Chorwacji na autostradach też są kategorie pojazdów. I między innymi jest też podział w zależności od wysokości nad pierwszą osią (również 1,3m).
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 27.09.2013 15:53

marze_na napisał(a):
mariuszula napisał(a):No ja wolę się nie prosić od odstąpienia od "pokuty" w Czechach, choć rok temu z Liberca jechałem bez niej ok 40 km.Dalszą drogę na południe szosą.Było przyjemnie.
proponuję przed podjęciem ryzyka jazdy bez opłat sprawdzić jaki jest koszt mandatu za brak.Oj zaboli.

Bez czeskiej winiety bo nie korzystaliśmy z autostrad.

mozna sie lekko naciac poniewaz nie tylko autostrady w Czechach sa platne,a takze czesc drog ekspresowych :!:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 27.09.2013 17:18

alutka9 napisał(a):
marze_na napisał(a):Bez czeskiej winiety bo nie korzystaliśmy z autostrad.

mozna sie lekko naciac poniewaz nie tylko autostrady w Czechach sa platne,a takze czesc drog ekspresowych :!:

Oj można. Np na odcinku drogi 52 Rajhrad - Pohorelice, w drodze do Mikulova.
Również w Słowenii przejazd drogami ekspresowymi wymaga winiety. Niektórzy płacą, inni omijają, a jeszcze inni nie płacą i ... nie omijają. 8O
I tak pojechał jeden znajomy, z Koper do Triestu ekspresówką H5. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.09.2013 22:33

Generalnie poza odcinkiem od granicy PL-Cz (Gorzyczek-Bogumina) do południowych granic Ostrawy WSZYSTKIE autostrady i ekspresówki są płatne :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2013 11:47

Dzisiaj przez przypadek wpadło w rękę.
Może komuś się przyda.

http://www.odklejka.pl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 169
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone