dids76 napisał(a):slawekradosz napisał(a):Niby tak, ale mój szwagier który jechał za mną o kilka godzin później wjechał właśnie tam i gliniarze go zatrzymali za brak winiety. Chcieli na początku 500 Euro a potem zeszli do 150, mieli już im zapłacić w terminalu który policja miała ze sobą, ale okazało się ze nie mieli jeszcze pensji na koncie i kartę im odrzucało - więc ich zabrali na jakiś urząd celny w Mariborze i kazali im tam nocować w aucie do rana celem wyjaśnienia. Skończyło się tak, że poprosił o kontakt z Polską ambasadą i dopiero wtedy go wypuścili. Wolę przejechać ten kilometr i nie narażać się na jakieś chore klimaty z słoweńskimi chłopczykami. W dodatku wracając w razie korku od słoweńskiej granicy do wjazdu na autostradę, co często się zdarza gdy zjedziesz wcześniej w prawo to zyskujesz dobre kilkanaście minut.
Odcinek og granicy do zjazdu na obwodnice Ptuj-a jest na 100% bezplatny!!!! Znaki drogowe informuja autostrada zaczyna sie za zjazdem i od tego miejsca obowiazuje winieta.
Czyli albo szwagier sie pomylil i chcial zjechac nastepnym zjazdem na Ptuj centrum, albo policjanci chcieli go skroic
scobydoo napisał(a):Hej,
jutro jadę do Chorwacji na KRK docelowo Baśka.
Rok temu jechałem do Baśki Vody przez Słowację i Węgry, ale jakoś się ciągnęło
W tym roku jadę przez Czechy i Austrię, i teraz nie wiem co ze Słowenią, jak bym jechał dalej na południe na 100% bym omijał płatne autostrady, ale jadąc na KRK nie wiem czy mi się to opłaci, dlatego proszę o waszą opinie. Mianowicie Mureck, Lenart, Ptuj, Wjazd na E59 w stronę chorwacji za rondem, w cro płacę za autostrady 48 kun za A2 i Lučko-Bosiljevo 31 kun, A6 18 kun = 97kn czyli ok 55zł w dwie strony 110 zł. Jadąc Maribor, Ljubliana, Rijeka, płacę za Rupa - Rijeka 8kn w dwie strony ok 9 zł . Winieta w Słowenii to koszt 4,17 za tyle kupiłem euro * 30euro. Wychodzi 125 zł - 100 czyli 25 zł + ewentualne 15 na nadwyżkę za paliwo. Co o tym myślicie? Dodatkowo żona suszy mi głowę że chce pojechać do Wenecji .
Pozdrawiam wszystkich cromaniaków:)
mirko napisał(a):Nowe cene winiet w Slowenii
mirko napisał(a):Nowe cene winiet w Slowenii
mariuszula napisał(a):Choć co do Czech to bym się zastanowił...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi