Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2013 08:54

Szwagier nie doczytał forum... :) :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.09.2013 08:55

dids76 napisał(a):
slawekradosz napisał(a):Niby tak, ale mój szwagier który jechał za mną o kilka godzin później wjechał właśnie tam i gliniarze go zatrzymali za brak winiety. Chcieli na początku 500 Euro a potem zeszli do 150, mieli już im zapłacić w terminalu który policja miała ze sobą, ale okazało się ze nie mieli jeszcze pensji na koncie i kartę im odrzucało - więc ich zabrali na jakiś urząd celny w Mariborze i kazali im tam nocować w aucie do rana celem wyjaśnienia. Skończyło się tak, że poprosił o kontakt z Polską ambasadą i dopiero wtedy go wypuścili. Wolę przejechać ten kilometr i nie narażać się na jakieś chore klimaty z słoweńskimi chłopczykami. W dodatku wracając w razie korku od słoweńskiej granicy do wjazdu na autostradę, co często się zdarza gdy zjedziesz wcześniej w prawo to zyskujesz dobre kilkanaście minut.

Odcinek og granicy do zjazdu na obwodnice Ptuj-a jest na 100% bezplatny!!!! Znaki drogowe informuja autostrada zaczyna sie za zjazdem i od tego miejsca obowiazuje winieta.
Czyli albo szwagier sie pomylil i chcial zjechac nastepnym zjazdem na Ptuj centrum, albo policjanci chcieli go skroic :wink:

Ja się zimnym potem oblałem po lekturze postu slawekradosz
scobydoo
Plażowicz
Czy dobrze rozumuje?

Nieprzeczytany postnapisał(a) scobydoo » 14.09.2013 15:16

Hej,
jutro jadę do Chorwacji na KRK docelowo Baśka.
Rok temu jechałem do Baśki Vody przez Słowację i Węgry, ale jakoś się ciągnęło :)
W tym roku jadę przez Czechy i Austrię, i teraz nie wiem co ze Słowenią, jak bym jechał dalej na południe na 100% bym omijał płatne autostrady, ale jadąc na KRK nie wiem czy mi się to opłaci, dlatego proszę o waszą opinie. Mianowicie Mureck, Lenart, Ptuj, Wjazd na E59 w stronę chorwacji za rondem, w cro płacę za autostrady 48 kun za A2 i Lučko-Bosiljevo 31 kun, A6 18 kun = 97kn czyli ok 55zł w dwie strony 110 zł. Jadąc Maribor, Ljubliana, Rijeka, płacę za Rupa - Rijeka 8kn w dwie strony ok 9 zł . Winieta w Słowenii to koszt 4,17 za tyle kupiłem euro * 30euro. Wychodzi 125 zł - 100 czyli 25 zł + ewentualne 15 na nadwyżkę za paliwo. Co o tym myślicie? Dodatkowo żona suszy mi głowę że chce pojechać do Wenecji .

Pozdrawiam wszystkich cromaniaków:)
slawekradosz
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekradosz » 14.09.2013 15:26

Chodzi mi konkretnie o zjazd z autostrady przy znaczku A4 (trzecie zdjęcie) gdzie jeszcze jest kawałek autostrady. Nie twierdzę, że nie macie racji, tylko trafisz na jakiegoś nadgorliwca, który będzie się czepiał i nawet jak wyjdzie na twoje to po co kłopoty i strata czasu. Na środkowym zdjęciu przy czerwonym znaczku "2" jest też drugi wjazd na autostradę i podejrzewam że tam wjechał mój szwagier. Ja wybieram wersje z trzeciej fotki bo jest 100% pewna więc na pierwszej focie podaje koordynaty jakby ktoś chciał spróbować.
Załączniki:
IMG_0214.PNG
IMG_0213.PNG
IMG_0212.PNG
Użytkownik usunięty
Re: Czy dobrze rozumuje?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 15:34

scobydoo napisał(a):Hej,
jutro jadę do Chorwacji na KRK docelowo Baśka.
Rok temu jechałem do Baśki Vody przez Słowację i Węgry, ale jakoś się ciągnęło :)
W tym roku jadę przez Czechy i Austrię, i teraz nie wiem co ze Słowenią, jak bym jechał dalej na południe na 100% bym omijał płatne autostrady, ale jadąc na KRK nie wiem czy mi się to opłaci, dlatego proszę o waszą opinie. Mianowicie Mureck, Lenart, Ptuj, Wjazd na E59 w stronę chorwacji za rondem, w cro płacę za autostrady 48 kun za A2 i Lučko-Bosiljevo 31 kun, A6 18 kun = 97kn czyli ok 55zł w dwie strony 110 zł. Jadąc Maribor, Ljubliana, Rijeka, płacę za Rupa - Rijeka 8kn w dwie strony ok 9 zł . Winieta w Słowenii to koszt 4,17 za tyle kupiłem euro * 30euro. Wychodzi 125 zł - 100 czyli 25 zł + ewentualne 15 na nadwyżkę za paliwo. Co o tym myślicie? Dodatkowo żona suszy mi głowę że chce pojechać do Wenecji .

Pozdrawiam wszystkich cromaniaków:)

Najwygodniej pojechać przez Słowenię i potem przez Rupa
wjechać do Chorwacji :!:
scobydoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scobydoo » 14.09.2013 15:49

Dzięki za Twoją opinie, koszt z Rupy na krk to tylko 8kn + 35kn most, dobrze się dopatrzyłem?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 14.09.2013 16:25

Wybór opcji z przejazdem przez Słowenię, a następnie chorwacką A7, do dobry wybór.
Koszt odcinka Rupa - Krk to 8 + 35 kun.
Jeżeli chcecie pojechać do Wenecji, to polecam dojazd samochodem np. do Preganziol, a do Wenecji
wjechać pociągiem. Można też wybrać drogę wodną z Punta Sabbioni.
Gdybyś był zainteresowany, mogę podać więcej szczegółów na priv. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 19:42

Walp dobrze pisze :wink:

Jadąc przez Słowenię i potem do Rijeki przez Rupa unika się ewentualnych korków koło Zagrzebia i na granicy w Macelj.
scobydoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) scobydoo » 14.09.2013 22:16

Dzięki wam bardzo!
Kupuję winietę na Słowenię, w tej opcji jest to w miarę opłacalne.
Jeszcze nie wiem gdzie dokładnie pojedziemy na KRK, jedziemy na jeden strzał, z ewentualnym przespanmiam godzinę może dwie, ok 1250 km przedemną bo prowadzę tylko ja, ale 3 razy w roku pokonuje podobne trasy, wiem że to męczące ,ale jak tylko zaczyna mnie nużyć 2 godziny spania w samochodzie i mogę jechać dalej. Plan jest taki jedziemy na 10 dni 8 Cro, reszta Wenecja, na KRK będziemy jechać kolejno przez Njivice, Klimano, Silo, Vrbik, Punat, Baska. W pierwszej miejscowości która nam się spodoba szukamy kwatery my i nasza sunia York. Może postaram się o jakąś relacje zobaczymy, ale to już w odpowienim dziale.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.09.2013 11:31

dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.09.2013 11:38

mirko napisał(a):Nowe cene winiet w Slowenii

To wymyślili :? Ciekawe jak to będą mierzyli? :wink:
Teraz chyba wszystkie busy i vany pojadą objazdem :wink:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 19.09.2013 11:44

mirko napisał(a):Nowe cene winiet w Slowenii

40euro delikatnie rzecz ujmując jeb....ą tam równie ładnie jak u nas, a tak na serio kto to będzie mierzył, no chyba że zatrudnią całą masę urzędasów i co stacja benzynowa kontrola czy aby czasem ma się dobra winietę 8O , no to busy, vany będą omijać te ichniejsze autobahny.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 19.09.2013 11:54

Żadnemu Słoweńcowi nie dam zarobić.Zarówno od zachodu czy wschodu Słowenii jadę za free. I tak pozostanie.Resztę trasy płacę chętnie,ponieważ wydaje mi się,że tam nikt nie wali mi po kieszeni.Choć co do Czech to bym się zastanowił...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 19.09.2013 12:00

mariuszula napisał(a):Choć co do Czech to bym się zastanowił...

Ja się już zastanowiłam. W tym roku po raz pierwszy odkąd pamiętam przez Czechy pojechaliśmy bez winiety. Podziękowaliśmy za te ich "autostrady".

Dla odmiany natomiast, również po raz pierwszy ;), kupiliśmy słoweńską. Tylko dlatego, że jadąc na Istrię już się to opłacało :lol: .
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 19.09.2013 12:03

No ja wolę się nie prosić od odstąpienia od "pokuty" w Czechach, choć rok temu z Liberca jechałem bez niej ok 40 km.Dalszą drogę na południe szosą.Było przyjemnie.
proponuję przed podjęciem ryzyka jazdy bez opłat sprawdzić jaki jest koszt mandatu za brak.Oj zaboli.
A Słoweńcom i tak nie dam,skoro jest możliwości ze wschodu i zachodu pojechać za free
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 168
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone