Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Casian
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Casian » 13.08.2013 09:43

Witam
Wróciłem wlasnie z pieknej Chorwacji. I powiem tak w zeszłym roku jechałem objazdem, w tym roku ze względu na czas pojchałem autostradą przez Słowenię. I powiem tak: Jazda objazdem nawet nie w kwestii finansów jest bardzo ciekawa. Jeżeli mamy dość czasu na zwiedzanie okolicy to gorąco polecam. Jeżeli ktoś nie ma czasu i chce szybko przemieścic się z pkt A do B to nie ma co się zastanawiać tylko płacic te 30 EUR i jechac jak to ktoś napisał duzym asfaltowym kawałkiem drogi. Każdy kto tu pisze ma w pewnym sensie racje ale każdy ma swój pkt widzenia i nikogo nie da sie przekonać. Ja bym wybrał wariant objazdu aby oglądnąć dość ciekawe miejsca, ale tylko w przypadku że mam czas w podróży. Pozdrawiam
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 13.08.2013 10:02

Witam. Jutro ruszam w drogę.Postanowiłem ostatni raz sprawdzić co w temacie .
Pytanie: na stronie "operatora" płatnych dróg i tunelów w SLO jest info takie http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Toll_ ... l_460.aspx . Dotyczy to w/g nich płatnego tunelu na odcinku PTUJ - granica HR . Tu mapka : http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Tolli ... s_298.aspx . Tunel 6,5 E płatny , już zgłupiałem co się dzieje. Pzdr. Piotr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2013 10:13

Nie ma tunelu z Ptuj do granicy z Chorwacją :!: :!: :!:

Pomieszałeś wszystko.

Informacja o 6,50 euro dotyczy tunelu Karawanken na granicy Słowenii z Austrią :!:
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 13.08.2013 10:22

No też właśnie zgłupiałem , bo tunelu nie ma , może coś się zmieniło myślę. Zmylił mnie kolor drogi na tej mapce i legenda do niego. Jeszcze to mnie niepokoi http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx (odcinek obwodnicy za nowym mostem) . Co prawda ktoś wcześniej pisał że znaki jeszcze przekreślone , co się może zmienić w każdej chwili . Chyba pojadę starym mostem .. Dzięki
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 13.08.2013 10:27

Lednice napisał(a):Nie ma tunelu z Ptuj do granicy z Chorwacją :!: :!: :!:

Pomieszałeś wszystko.

Informacja o 6,50 euro dotyczy tunelu Karawanken na granicy Słowenii z Austrią :!:

8O 8O 8O :lol:
Kurde, a już myślałem, że Słoweńcy potajemnie jakiś tunel zrobili i nic nam nie powiedzieli! :lol: :wink: :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.08.2013 10:35

pdratewka napisał(a):No też właśnie zgłupiałem , bo tunelu nie ma , może coś się zmieniło myślę. Zmylił mnie kolor drogi na tej mapce i legenda do niego. Jeszcze to mnie niepokoi http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx (odcinek obwodnicy za nowym mostem) . Co prawda ktoś wcześniej pisał że znaki jeszcze przekreślone , co się może zmienić w każdej chwili . Chyba pojadę starym mostem .. Dzięki

Bez obaw, tam jest koniec autostrady
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 13.08.2013 10:51

Lednice napisał(a):
pdratewka napisał(a):No też właśnie zgłupiałem , bo tunelu nie ma , może coś się zmieniło myślę. Zmylił mnie kolor drogi na tej mapce i legenda do niego. Jeszcze to mnie niepokoi http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx (odcinek obwodnicy za nowym mostem) . Co prawda ktoś wcześniej pisał że znaki jeszcze przekreślone , co się może zmienić w każdej chwili . Chyba pojadę starym mostem .. Dzięki

Bez obaw, tam jest koniec autostrady

Ufff .. rozumiecie chyba .. gorączka przedwyjazdowa w pełni :roll: . Za dwa dni minie . :papa:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 13.08.2013 14:45

pdratewka napisał(a):Ufff .. rozumiecie chyba .. gorączka przedwyjazdowa w pełni :roll: . Za dwa dni minie . :papa:

Gorączka to tu jest od kwietnia i tak szybko nie minie :mrgreen:
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 13.08.2013 15:23

Jest też inna wielka zaleta objazdu Słowenii .... Siwa czapla w Trnovska Vas :mrgreen:
pdratewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pdratewka » 16.08.2013 00:00

Wczoraj tj.14.08 przejechałem objazdem(objazd płatnego odcinka drogi w SLO) Mureck Lenart Ptuj. Przejazd 4- 5 rano. Częściowo droga w remoncie. Przejezdna. Żadnej Policji nie widzieliśmy. Zaoszczędzone Euro wydamy na lody. LPG - stacja za Zagrzebiem po wjeździe za bramkami 5,1 KN, dalej przy autostradzie do Splitu , cena nie spadła poniżej 4,9 KN. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 16.08.2013 13:13 przez pdratewka, łącznie edytowano 3 razy
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 16.08.2013 03:54

Te 51kn to cena Lpg za litr ,czy zapomniales dopisać przecinka ?
Możecie napisać w których miejscach są te objazdy?
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 16.08.2013 09:43

:?: Jakie objazdy?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.08.2013 11:26

kodens79 napisał(a):Możecie napisać w których miejscach są te objazdy?

pdratewka przejechał Słowenię objazdem Mureck - Lenart - Ptuj.
Jacole
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacole » 16.08.2013 14:04

Jakie są autostrady w Słowenii? Czy dobre i jak bardzo zatłoczone i czy są płatne, oprócz winietki?
Poradźcie jak pojechać z Mariboru na Istrię, czy przez Słowenię (Lubliana, Triest), czy raczej Chorwacją... przez Zagrzeb i Rijekę?
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 16.08.2013 14:09

Wg. mnie droga fajna. Jedzie się fajnie i sprawnie. Widoczki ładne, oprócz winietki nie płacisz nic więcej.
A jeszcze inna kwestia. Wczoraj wracając z CRO policja stała na wysokości bramek na BUSów i z lornetkami wyłapywali ludzi bez. Akurat jak przejeżdżałem - jacyś holendrzy złapani.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone