Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2013 21:23

No, ale przecież jest autostrada z Koper do Mariboru przez Letenye nad Balaton :!: :!: :!:
Zobacz na mapie

Naprawdę się opłaca jechać z Koper nad sam Balaton autostradą, bez korków koło Zagrzebia :!:
Korków może nie być, ale
koszt opłat na bramkach chorwackich od Rovinj i do Letenye jest wyższy niż zakup słoweńskiej winiety.
Poza tym możesz jeszcze po drodze pokazać dziewczynie przy granicy ze Słowenią najmniejsze miasto świata Hum :!:

A jadąc autostradą z Koper do Triestu i potem włoską drogą główną wjeżdżasz do samego centrum, na Piazza della Unita Italia,
a Triest to o wiele ciekawsze miasto niż Muggia, gdzie w zasadzie nic fajnego nie ma, powtarzam :wink:
przemekts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemekts » 23.07.2013 21:54

Chyba po Twoich sugestiach zmienię trasę i pojadę przez Słowenię w ten sposób nie będę musiał później kombinować. :)

P.S ile wychodzą opłaty za autostrady od Węgier do Rovinj przez Zagrzeb i Rijeke?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2013 22:03

przemekts napisał(a):Chyba po Twoich sugestiach zmienię trasę i pojadę przez Słowenię w ten sposób nie będę musiał później kombinować. :)
P.S ile wychodzą opłaty za autostrady od Węgier do Rovinj przez Zagrzeb i Rijeke?

147 HRK
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2013 22:05

Tu musisz sprawdzić:
http://iggy.mypage.pl/index.php

Winieta słoweńska 15 euro - 110 kun

Z Rovinj do Rijeki przez tunel Ucka 36 kun
Z Rijeki do Zagrzebia ( Lucko ) - 69 kun
Z Zagrzebia do granicy wegierskiej - 41 kun

Razem 146 kun

Jadąc przez Słowenię tam i z powrotem masz około 70 kun w kieszeni :roll:
Ostatnio edytowano 23.07.2013 22:09 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2013 22:08

Lednice napisał(a):Z Rovinj do Rijeki przez tunel Ucka 36 kun

37 HRK, ale o 60 gr nie będziemy się targować. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2013 22:10

Nie będziemy :wink:

Ja płaciłem ostatnio 29, ale zjechaliśmy wcześniej, żeby zobaczyć Hum :roll:
Straszna dziura, zrujnowane domy, klimat niesamowity,
ale pozostali przy życiu mieszkańcy tego grodu się nieźle urządzili, 14 ludzi ma gospodę, 3 sklepy i płatny parking :wink:
przemekts
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemekts » 23.07.2013 22:37

Lednice napisał(a):Tu musisz sprawdzić:
http://iggy.mypage.pl/index.php

Winieta słoweńska 15 euro - 110 kun

Z Rovinj do Rijeki przez tunel Ucka 36 kun
Z Rijeki do Zagrzebia ( Lucko ) - 69 kun
Z Zagrzebia do granicy wegierskiej - 41 kun

Razem 146 kun

Jadąc przez Słowenię tam i z powrotem masz około 70 kun w kieszeni :roll:

Jadę tam na tydzień więc wyrobie się na jednej tygodniowej :)

Oszczędność to 182 kuny :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2013 22:53

No widzisz :!:

Same plusy :wink:

W nagrodę za trafną decyzję moje fotki z Triestu:
https://picasaweb.google.com/1163719743 ... iestIGrado
i wspomnianego Piranu:
https://picasaweb.google.com/1163719743 ... nIPortoroz

Jakby co, to pisz na prywatną wiadomość, pomogę w zaplanowaniu wycieczek do tych miejsc :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 24.07.2013 07:39

Lednice napisał(a):Ja płaciłem ostatnio 29, ale zjechaliśmy wcześniej, żeby zobaczyć Hum :roll:
Straszna dziura, zrujnowane domy, klimat niesamowity,
ale pozostali przy życiu mieszkańcy tego grodu się nieźle urządzili, 14 ludzi ma gospodę, 3 sklepy i płatny parking :wink:

"Małe jest piękne" :wink: Podają na swojej stronie, że to najmanji grad na svijetu. Ciekawe miejsce, ale chyba nie uda nam się tam zawitać w tym roku, bo nie planuję przejazdu A8, będziemy raczej trzymać się wybrzeża.
kwiatos24
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwiatos24 » 24.07.2013 10:14

Witam.
Mam pyatnie czy droga dojazdowa do przejścia granicznego redics lendava murskosredisce jest płatna....granica Słowenia-CHorwacja????
Na formu są wypowiedzi z maja 2013 i mapa google gdzie jest info że jest darmowa a teraz jak się zerknie na google to pokazuje odcinek 10 km do samej granicy że jest już platny???Może ktoś ma jakieś sprawdzone info lub może ktoś wie i le kosztuje te 10 km...
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 24.07.2013 10:37

Z tego co jest na forum nie kosztuje. A jeżeli przyjąc, że kosztuje to czy 1 km czy 30 tyle samo :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2013 11:26

kwiatos24 napisał(a):Witam.
Mam pyatnie czy droga dojazdowa do przejścia granicznego redics lendava murskosredisce jest płatna....granica Słowenia-CHorwacja????
Na formu są wypowiedzi z maja 2013 i mapa google gdzie jest info że jest darmowa a teraz jak się zerknie na google to pokazuje odcinek 10 km do samej granicy że jest już platny???Może ktoś ma jakieś sprawdzone info lub może ktoś wie i le kosztuje te 10 km...

Która droga :?:
Jak wjedziesz w Lendavie na autostradę A5, to musisz mieś winietkę
Przyjemność kosztuje
Ale na googlach wyraźnie widzisz, że nie musisz tego robić :wink:
kwiatos24
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwiatos24 » 24.07.2013 11:47

Chodzi dokładnie o kanałek drogi nr 109 do przejścia graniczego na rzece Mura.Na formum pisali zę jest bezpłatny ale daty wpisów były z 2012...
Na innym formum znalazłem wpis z maja 2013 że jest bezpłatne a google pokazuje że za ten odcinek trzeba płacić a dodatkowo jest tam posterunek policji.
Proszę o odpowiedź ....
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 24.07.2013 11:59

JackDaniels;) napisał(a):
skunk napisał(a):
ciaglejade napisał(a):Radzę kupować winiety od razu na granicy. Słoweńcy ustawiają się 2 km za swoją granicą i łapią. Kto nie kupił na granicy AUS/SLO płaci 150 euro (tudzież 300 e kredytowym) i co z tego. że na granicy kolejka do sklepu z winietami i nie ma gdzie stanąć, i co z tego, że 200 metrów za punktem kontrolnym jest stacja benzynowa gdzie człowiek intuicyjnie zjedzie i kupi winietę bo jest dużo miejsca i stację widać z daleka. 150 eurasów i już. Skur.......y

Właśnie znajomy wrócił z Chorwacji, twierdził że nie było winiet na granicy słoweńskiej (może sprawdził tylko w kiosku a nie na stacji) pojechał kawałek dalej i oczywiście mandat 150 euro. Wybieram się w piątek do Chorwacji (trasa Graz -Maribor) i chciałbym uniknąć tej niespodzianki. W związku z tym mam pytania i proszę o potwierdzenie.
1) Czy w Austrii przed granicą kupi się na stacjach winiety w tej samej cenie co w Słowenii?
2) Rozumiem, że w tym miejscu -> https://maps.google.pl/maps?q=graz&hl=p ... a&t=h&z=17 mam kupić winietę w kiosku lub na stacji benzynowej?
3)Gdzie jechać z w/w miejsca aby kupić winietę w przypadku ich braku w kiosku lub na stacji?

Dzięki za odpowiedź

Ja zawsze kupuję Tu https://maps.google.pl/maps?q=graz&hl=p ... a&t=h&z=16
zaraz za granicą z Czechami :wink: Słowenia 30 ojro,Austria dwie dziesięciodniowe w te i z powrotem

Witam, czy to jest otwarte całą dobę? Wychodzi mi, że będę tam około 1 w nocy. Można płacić tam kartą?

Pozdrawiam
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 24.07.2013 12:05

Jak dobrze widzę to jest taki duży bar ze sklepem chyba czynny non top. Ja tam zawsze jestem nocą .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 161
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone