Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 13.07.2013 20:37

Niedzwiad napisał(a):
jara napisał(a):
Niedzwiad napisał(a):Stary? Ślizgania unikam od 3 lat :roll: kontrole non top hehheheh :papa:

Ale winiety już kupiłeś?

Nie , no skąd :roll: zle mnie zroumiałeś :mrgreen:

Widocznie :smo:
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 13.07.2013 20:38

Ale winiety już kupiłeś?[/quote]

Nie , no skąd :roll: zle mnie zroumiałeś :mrgreen:[/quote]

Widocznie :smo:[/quote]

Ja to Jaro tylko jeden temat znam ... You know?? :mrgreen: :mrgreen:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 13.07.2013 20:47

Niedzwiad napisał(a):Ja to Jaro tylko jeden temat znam ... You know?? :mrgreen: :mrgreen:

Taaa :smo:
ricman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ricman » 14.07.2013 13:42

Słyszałem że w tym roku objazd przez Ptuj średnio się opłaca

http://www.dars.si/Dokumenti/Cestnina/C ... te_35.aspx

http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx

że w Slovenii przedłużyli płatny odcinek

jechał już ktoś w tym roku Mureck Lenart Ptuj?
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 14.07.2013 13:51

ricman napisał(a):Słyszałem że w tym roku objazd przez Ptuj średnio się opłaca

objazd-autostrady-przez-lenart-i-ptuj-czy-krotki-platny-t42441.html#p1222942
doris_ka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doris_ka » 16.07.2013 22:16

ricman napisał(a):Słyszałem że w tym roku objazd przez Ptuj średnio się opłaca

Ja jechałam w zeszły piątek - nie ma żadnej opłaty - bez zmian tak jak w tamtym roku !
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 17.07.2013 08:15

ciaglejade napisał(a):Radzę kupować winiety od razu na granicy. Słoweńcy ustawiają się 2 km za swoją granicą i łapią. Kto nie kupił na granicy AUS/SLO płaci 150 euro (tudzież 300 e kredytowym) i co z tego. że na granicy kolejka do sklepu z winietami i nie ma gdzie stanąć, i co z tego, że 200 metrów za punktem kontrolnym jest stacja benzynowa gdzie człowiek intuicyjnie zjedzie i kupi winietę bo jest dużo miejsca i stację widać z daleka. 150 eurasów i już. Skur.......y

Właśnie znajomy wrócił z Chorwacji, twierdził że nie było winiet na granicy słoweńskiej (może sprawdził tylko w kiosku a nie na stacji) pojechał kawałek dalej i oczywiście mandat 150 euro. Wybieram się w piątek do Chorwacji (trasa Graz -Maribor) i chciałbym uniknąć tej niespodzianki. W związku z tym mam pytania i proszę o potwierdzenie.
1) Czy w Austrii przed granicą kupi się na stacjach winiety w tej samej cenie co w Słowenii?
2) Rozumiem, że w tym miejscu -> https://maps.google.pl/maps?q=graz&hl=p ... a&t=h&z=17 mam kupić winietę w kiosku lub na stacji benzynowej?
3)Gdzie jechać z w/w miejsca aby kupić winietę w przypadku ich braku w kiosku lub na stacji?

Dzięki za odpowiedź
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.07.2013 08:20

skunk napisał(a):
ciaglejade napisał(a):Radzę kupować winiety od razu na granicy. Słoweńcy ustawiają się 2 km za swoją granicą i łapią. Kto nie kupił na granicy AUS/SLO płaci 150 euro (tudzież 300 e kredytowym) i co z tego. że na granicy kolejka do sklepu z winietami i nie ma gdzie stanąć, i co z tego, że 200 metrów za punktem kontrolnym jest stacja benzynowa gdzie człowiek intuicyjnie zjedzie i kupi winietę bo jest dużo miejsca i stację widać z daleka. 150 eurasów i już. Skur.......y

Właśnie znajomy wrócił z Chorwacji, twierdził że nie było winiet na granicy słoweńskiej (może sprawdził tylko w kiosku a nie na stacji) pojechał kawałek dalej i oczywiście mandat 150 euro. Wybieram się w piątek do Chorwacji (trasa Graz -Maribor) i chciałbym uniknąć tej niespodzianki. W związku z tym mam pytania i proszę o potwierdzenie.
1) Czy w Austrii przed granicą kupi się na stacjach winiety w tej samej cenie co w Słowenii?
2) Rozumiem, że w tym miejscu -> https://maps.google.pl/maps?q=graz&hl=p ... a&t=h&z=17 mam kupić winietę w kiosku lub na stacji benzynowej?
3)Gdzie jechać z w/w miejsca aby kupić winietę w przypadku ich braku w kiosku lub na stacji?

Dzięki za odpowiedź

Ja zawsze kupuję Tu https://maps.google.pl/maps?q=graz&hl=p ... a&t=h&z=16
zaraz za granicą z Czechami :wink: Słowenia 30 ojro,Austria dwie dziesięciodniowe w te i z powrotem
skunk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skunk » 17.07.2013 08:34

Właśnie tamtędy jadę, więc problem rozwiązany :)

Dzięki
rem77
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rem77 » 22.07.2013 09:47

darek1 napisał(a):Eeeeeeeeeeeeeee, to tanio. Naprawdę dziwię się ludziom, że omijają piękną i wykonaną w doskonałym standarcie autostradę w Słowenii. Doprawdy jest to dla mnie nie zrozumiałe.

m.a.c. napisał(a):Też się dziwię... Dla mnie czas w drodze na wakacje jest bezcenny... W Polsce też sadzę na A4 zamiast męczyć się starą drogą. Nie jeżdżę codziennie na urlop, żeby nie wysupłać tych 15 eurasów za komfort :)

Jadąc do CRO (06.07) od raz zakładałem, że ominę autostradę w SLO. Potem jednak długo wahałem się czy jednak nie pojechać nią do CRO. Ale po doświadczeniach znajomego, który w zeszłym roku stał w gigantycznym korku w SLO, zapadła decyzja mijamy. W drodze powrotnej do PL (20.07) postanowiliśmy jednak pojechać autostradą przez SLO. Droga super, fajnie się jechało, bo było w kierunku PL pusto. Ale jak zobaczyłem ponad 15km korek na autostradzie w SLO w kierunku CRO to doznałem lekkiego szoku.

Po tym co zobaczyłem utwierdziłem się w przekonaniu, że wyborów jakich dokonaliśmy planując podróż do i z CRO były jak najbardziej trafne. A czy to był zbieg okoliczność? Nie wiem....
Ostatnio edytowano 27.07.2013 11:52 przez rem77, łącznie edytowano 1 raz
m.a.c.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) m.a.c. » 22.07.2013 10:14

Właśnie... wiele osób piszę o korkach na tej autostradzie. Czy to dotyczy weekendów czy w inne dni też ktoś doświadczył tego przykrego widoku?
Dajdzie znać ludziska, bo ruszam za 2 tyg., przez Slo będę jechał we wtorek...
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.07.2013 10:22

m.a.c. napisał(a):Właśnie... wiele osób piszę o korkach na tej autostradzie. Czy to dotyczy weekendów czy w inne dni też ktoś doświadczył tego przykrego widoku?
Dajdzie znać ludziska, bo ruszam za 2 tyg., przez Slo będę jechał we wtorek...

korki-po-drodze-nad-adriatyk-i-jak-ich-uniknac-t17802-1515.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 13:28

MUSZĄ być winietki na granicy w Sentilj :roll:
Jak nei ma w budkach, to są na stacji benzynowej

Winietki słoweńskie są też do kupienia w Austrii, na stacjach benzynowych.
Np. zajazd Gralla przed granicą słóweńską

Nie rozumiem, jak ktoś bez winietki może pojechac autostradą od Sentilj, pomimo wielkich informacji, że potrzebna jest winietka :roll:
Czyste samobójstwo, głupota nie do uwierzenia :!:
100% pewności, że się zapłaci karę, bo oprócz ludzi kontrolujących wzrokowo winietki na dawnych bramkach zaraz za Sentilj,
są na innych dawnych bramkach kamery, które wszystko rejestrują i brak winietki oznacza wkrótce bliskie spotkanie z policyjnym radiowozem :!: :!: :!: :!:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 22.07.2013 13:52

Lednice napisał(a):Nie rozumiem, jak ktoś bez winietki może pojechac autostradą od Sentilj, pomimo wielkich informacji, że potrzebna jest winietka :roll:
Czyste samobójstwo, głupota nie do uwierzenia :!:
100% pewności, że się zapłaci karę, bo oprócz ludzi kontrolujących wzrokowo winietki na dawnych bramkach zaraz za Sentilj,
są na innych dawnych bramkach kamery, które wszystko rejestrują i brak winietki oznacza wkrótce bliskie spotkanie z policyjnym radiowozem :!: :!: :!: :!:

A jednak są tacy, którzy jadą bez. Znam osobiście. Zawsze chlubili się tym, że nie poświęcają tyle czasu na przygotowania do podróży, bo po co. Wsiadają i jadą. No i pojechali. Musieli później ograniczyć pobyt, bo trochę ich to szaleństwo kosztowało. :oczko_usmiech:
Według DARS mandat za brak słoweńskiej winiety wynosi od 300 do 800 Euro. 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2013 14:37

Jak się zapłaci od razu, to dają mandat promocyjny, minimum 150 euro :wink:

Podejrzewam, że 800 euro kary jest za perfidne oszukiwanie, np. jazda z winietką ważną od 22 lipca, tyle że z 2012 roku :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 158
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone