dzięki
czyli tam pojedziemy przez Słowenię
a z powrotem nie
beniu11 napisał(a):mozliwy jest przejazd przez Slowenie bezplatnymi drogami regionalnymi. W tym celu zaraz za przejsciem granicznym w Sentilju nalezy zjechac z autostrady w prawo w kierunku centrum miasta, a nastepnie kierowac sie do miejscowosci Pesnica i dalej na Maribor. Mozna tez przed przejsciem granicznym (czyli jeszcze po stronie austriackiej) zjechac z autostrady na droge dla TIR-ow
Będę jechał dokładnie tak jak pisał dziekan z tą różnicą, że z autostrady zjadę dopiero za przejściem granicznym AUT-SLO; nie wierzę żeby odcinek należący praktycznie do obszaru przejścia granicznego zrobili płatny
beniu11 napisał(a):Otrzymałem taką odpowiedź z ambasady Słoweńskiej odnośnie przejazdu bezpłatnymi drogami.
Szanowny Panie,
uprzejmie informujemy, ze mozliwy jest przejazd przez Slowenie bezplatnymi drogami regionalnymi. W tym celu zaraz za przejsciem granicznym w Sentilju nalezy zjechac z autostrady w prawo w kierunku centrum miasta, a nastepnie kierowac sie do miejscowosci Pesnica i dalej na Maribor. Mozna tez przed przejsciem granicznym (czyli jeszcze po stronie austriackiej) zjechac z autostrady na droge dla TIR-ow, ktora prowadzi do starego przejscia granicznego i na droge lokalna w kierunku Mariboru. Prosze trzymac sie oznakowania zoltymi drogowskazami.
Bezplatny jest rowniez przejazd przez fragment obwodnicy wokol Mariboru oznaczony kolorem niebieskim.
Autostrady sa w Slowenii oznaczone kolorem zielonym.
Z powazaniem, Mateja Prevolšek
svetovalka/Counsellor
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Varšavi
Embassy of the Republic of Slovenia in Warsaw
T: +48 22 849 82 82|F: +48 22 848 40 90
Bierut napisał(a):
W zwiazku z powyzszym mam pytanie ktory dokladnie odcinek obwodnicy Mariboru bedzie bezplatny. Bo nie mam mapy ktora dokladnie wskazuje ten niebieski kolor
Tylko dlaczego koniecznie chcesz pchać się przez Maribor?? Ani to szybciej ani znacznie bliżej niż objechać drogą nr3 i dalej przez Ptuj.
el_guapo napisał(a): Chciałoby się powiedzieć " A nie mówiłem "Będę jechał dokładnie tak jak pisał dziekan z tą różnicą, że z autostrady zjadę dopiero za przejściem granicznym AUT-SLO; nie wierzę żeby odcinek należący praktycznie do obszaru przejścia granicznego zrobili płatny
Za osobna vozila od 1. lipnja cijena godišnje vinjete bila bi 55 eura, polugodišnje 35, a ljetne vinjete 27,5 eura.
Slovenski parlament potvrdio je u petak izmjene zakona o javnim cestama kojim se od 1. srpnja ove godine umjesto dosadašnjeg načina plaćanja cestarine uvode naljepnice koje će vozači morati imati na vjetrobranskom staklu, tzv. vinjete.
Zastupnici su velikom većinom, sa 49 glasova za i devet protiv prihvatili rješenje po kojemu se uvode cjelogodišnje vinjete po cijeni 55 eura, polugodišnje po 35 eura, te cjelogodišnje vinjete za motorkotače po cijeni 27,50 eura.
Zibuś napisał(a):TUTAJ też piszą na temat winiet.
A propos poczytajcie komentarze internautów pod tym tekstem. Ten jest najlepszy
Fuckam na slovenske, t.zv. autoceste, koje su u stvari malo duze uzletne staze, i fuckam na njihove glupave vinjete...
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi