Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
justok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justok » 28.04.2008 15:23

dzięki :)
czyli tam pojedziemy przez Słowenię
a z powrotem nie :)
zygmunt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zygmunt » 28.04.2008 15:50

justok napisał(a):dzięki :)
czyli tam pojedziemy przez Słowenię
a z powrotem nie :)

Właśnie :D . Ale na brazie nie przejmuje się tym bo i tak w planach mam powrót przez BiH :D 8)
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 28.04.2008 20:40

mirko napisał(a):Nowina :?
Grand Prix-Słowenii dla wyscigi F1 :lol:

Obrazek

:lool: :lool: :lool: Pozdrav Mirko,odwiedzę Pulę juz niedługo :!: To już tylko 2 miesiące :coool: :papa:
beniu11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) beniu11 » 28.04.2008 21:47

Otrzymałem taką odpowiedź z ambasady Słoweńskiej odnośnie przejazdu bezpłatnymi drogami.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, ze mozliwy jest przejazd przez Slowenie bezplatnymi drogami regionalnymi. W tym celu zaraz za przejsciem granicznym w Sentilju nalezy zjechac z autostrady w prawo w kierunku centrum miasta, a nastepnie kierowac sie do miejscowosci Pesnica i dalej na Maribor. Mozna tez przed przejsciem granicznym (czyli jeszcze po stronie austriackiej) zjechac z autostrady na droge dla TIR-ow, ktora prowadzi do starego przejscia granicznego i na droge lokalna w kierunku Mariboru. Prosze trzymac sie oznakowania zoltymi drogowskazami.

Bezplatny jest rowniez przejazd przez fragment obwodnicy wokol Mariboru oznaczony kolorem niebieskim.

Autostrady sa w Slowenii oznaczone kolorem zielonym.

Z powazaniem, Mateja Prevolšek
svetovalka/Counsellor
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Varšavi
Embassy of the Republic of Slovenia in Warsaw
T: +48 22 849 82 82|F: +48 22 848 40 90
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 29.04.2008 07:25

beniu11 napisał(a):mozliwy jest przejazd przez Slowenie bezplatnymi drogami regionalnymi. W tym celu zaraz za przejsciem granicznym w Sentilju nalezy zjechac z autostrady w prawo w kierunku centrum miasta, a nastepnie kierowac sie do miejscowosci Pesnica i dalej na Maribor. Mozna tez przed przejsciem granicznym (czyli jeszcze po stronie austriackiej) zjechac z autostrady na droge dla TIR-ow

Chciałoby się powiedzieć " A nie mówiłem " :lol:

Będę jechał dokładnie tak jak pisał dziekan z tą różnicą, że z autostrady zjadę dopiero za przejściem granicznym AUT-SLO; nie wierzę żeby odcinek należący praktycznie do obszaru przejścia granicznego zrobili płatny
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 29.04.2008 08:03

beniu11 napisał(a):Otrzymałem taką odpowiedź z ambasady Słoweńskiej odnośnie przejazdu bezpłatnymi drogami.

Szanowny Panie,

uprzejmie informujemy, ze mozliwy jest przejazd przez Slowenie bezplatnymi drogami regionalnymi. W tym celu zaraz za przejsciem granicznym w Sentilju nalezy zjechac z autostrady w prawo w kierunku centrum miasta, a nastepnie kierowac sie do miejscowosci Pesnica i dalej na Maribor. Mozna tez przed przejsciem granicznym (czyli jeszcze po stronie austriackiej) zjechac z autostrady na droge dla TIR-ow, ktora prowadzi do starego przejscia granicznego i na droge lokalna w kierunku Mariboru. Prosze trzymac sie oznakowania zoltymi drogowskazami.

Bezplatny jest rowniez przejazd przez fragment obwodnicy wokol Mariboru oznaczony kolorem niebieskim.

Autostrady sa w Slowenii oznaczone kolorem zielonym.

Z powazaniem, Mateja Prevolšek
svetovalka/Counsellor
Veleposlaništvo Republike Slovenije v Varšavi
Embassy of the Republic of Slovenia in Warsaw
T: +48 22 849 82 82|F: +48 22 848 40 90

W zwiazku z powyzszym mam pytanie ktory dokladnie odcinek obwodnicy Mariboru bedzie bezplatny. Bo nie mam mapy ktora dokladnie wskazuje ten niebieski kolor
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 29.04.2008 08:17

Bierut napisał(a):
W zwiazku z powyzszym mam pytanie ktory dokladnie odcinek obwodnicy Mariboru bedzie bezplatny. Bo nie mam mapy ktora dokladnie wskazuje ten niebieski kolor

Tylko dlaczego koniecznie chcesz pchać się przez Maribor?? Ani to szybciej ani znacznie bliżej niż objechać drogą nr3 i dalej przez Ptuj.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 29.04.2008 08:53

Tylko dlaczego koniecznie chcesz pchać się przez Maribor?? Ani to szybciej ani znacznie bliżej niż objechać drogą nr3 i dalej przez Ptuj.

Dokładnie. Droga, którą zawsze jeździliśmy ( od lipca płatna ) jest o około 15 km krótsza od trasy przez Ptuj i Lenart więc żadna to różnica. Ja jadę trasą dłuższą :)
stempy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stempy » 29.04.2008 09:17

cyt : beniu11
Otrzymałem taką odpowiedź z ambasady Słoweńskiej odnośnie przejazdu bezpłatnymi drogami.

Czy ta informacja na pewno odnosi się do sytuacji po wprowadzeniu winietek ?
Tomek
Cromaniak
Zjazd z autostrady już w Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 29.04.2008 13:36

el_guapo napisał(a): Chciałoby się powiedzieć " A nie mówiłem "

Będę jechał dokładnie tak jak pisał dziekan z tą różnicą, że z autostrady zjadę dopiero za przejściem granicznym AUT-SLO; nie wierzę żeby odcinek należący praktycznie do obszaru przejścia granicznego zrobili płatny

Witaj !

Jechałem tym przejściem jakieś 6 razy. Raz próbowałem ominąć korki na pierwszych bramkach i zjechać z autostrady już w Słowenii, niestety wystarczyła chwila nieuwagi i przejechałem ten zjazd... (potem odcinek 6km na autostradzie zajął mi godzinę :( ).

Miło wspominam za to przejazd od ostatniego zjazdu w Austrii i potem przejazd przez granicę na przejściu równoległym do autostrady - różnica w czasie przejazdu (w stosunku do autostrady) do ronda pod Mariborem to może jakieś 10-15 minut.

Pzdr
Tomek

PS. Różnica w czasie oczywiście przy założeniu że na autostradzie nie ma korka...
tolkien
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tolkien » 29.04.2008 13:55

Witam na forum!
Chciałbym zwrócic uwage że winiety półroczne zostana wprowadzone juz od 1 czerwca a nie lipca:
Za osobna vozila od 1. lipnja cijena godišnje vinjete bila bi 55 eura, polugodišnje 35, a ljetne vinjete 27,5 eura.

http://vijesti.hrt.hr/content/view/44551/11/
lipanj to po chorwacku niestety nie lipiec ale czerwiec co mnie osobiscie tez zmartwiło bo wyjezdzam 30 czerwca i myslałem ze w tamta strone sie jeszcze załapie "po staremu"
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 29.04.2008 14:46

Jak to prawda to znaczy że hitrusy się zrobiły jeszcze hitrzejsze :evil:
Wcześniej była mowa że od 1 srpnja czyli 1 lipca...

W tym ostatnim artykule jeszcze pisze że:
Za osobna vozila od 1. lipnja cijena godišnje vinjete bila bi 55 eura, polugodišnje 35, a ljetne vinjete 27,5 eura.

Czyli łaskawie wprowadzają letnią trochę tańszą winietę...

Piszą jeszcze że ktoś tam powiedział że Chorwaci z półroczną winietą z napisem "I feel Slovenia" w samochodzie będą musieli przez pół roku patrzeć na znienawidzoną Słowenię nad głową.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 29.04.2008 16:33

Może Chorwaci się pomylili, na stronie dars.si nadal mowa o pierwszym lipca.
Zibuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zibuś » 30.04.2008 01:36

TUTAJ też piszą na temat winiet.
Slovenski parlament potvrdio je u petak izmjene zakona o javnim cestama kojim se od 1. srpnja ove godine umjesto dosadašnjeg načina plaćanja cestarine uvode naljepnice koje će vozači morati imati na vjetrobranskom staklu, tzv. vinjete.

Zastupnici su velikom većinom, sa 49 glasova za i devet protiv prihvatili rješenje po kojemu se uvode cjelogodišnje vinjete po cijeni 55 eura, polugodišnje po 35 eura, te cjelogodišnje vinjete za motorkotače po cijeni 27,50 eura.

Z tego co rozumiem to od 1 lipca mamy winiety roczne za 55 euro , półroczne po 35 euro i całoroczne na motocykle za 27.50 euro.
Nie siejmy więcej niepotrzebnej paniki.
A propos poczytajcie komentarze internautów pod tym tekstem.
Ostatnio edytowano 30.04.2008 09:22 przez Zibuś, łącznie edytowano 1 raz
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 30.04.2008 07:11

Zibuś napisał(a):TUTAJ też piszą na temat winiet.

A propos poczytajcie komentarze internautów pod tym tekstem. Ten jest najlepszy

Czy to znaczy to co myślę? - "Fuckam" :lol:

Fuckam na slovenske, t.zv. autoceste, koje su u stvari malo duze uzletne staze, i fuckam na njihove glupave vinjete...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone