Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WINIETY w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lukskajwoker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukskajwoker » 31.07.2012 22:14

polecam wszysykim tę stronkę - http://rejsychorwacja.com/rejsy.php?id=153#tresc
jest ładnie napisane jak w jedną i druga stronę ominąć - tak jechałem rok temu. było OK !
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 02.08.2012 12:52

Jechałem objazdem autostrady słoweńskiej 2 lata temu.
Mam ją nadal zapisaną w mapce iGo w swojej nawigacji.
Czy tam się coś zmieniło czy mogę nadal jej ufać ?

PS. Po opisie ze stronki powyżej jakaś tam zmiana jest bo się okazuje, że można kawałek po autostradzie jechać za free. Dlatego pytam czy nie zbłądzę.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 02.08.2012 15:01

kaeres napisał(a):Jechałem objazdem autostrady słoweńskiej 2 lata temu.
Mam ją nadal zapisaną w mapce iGo w swojej nawigacji.
Czy tam się coś zmieniło czy mogę nadal jej ufać ?

PS. Po opisie ze stronki powyżej jakaś tam zmiana jest bo się okazuje, że można kawałek po autostradzie jechać za free. Dlatego pytam czy nie zbłądzę.
możesz ufać.

Nie można jechać po autostradzie za free - można w Ptuju ominąć centrum (trasa starym mostem) i pojechać na pierwszych światłach w lewo (znaki na Zagreb) na nowy most. Wtedy nie wjeżdżasz w Trżcu tylko na końcu autostrady.

Można też dostać sie z trasy nowym mostem do trasy starym mostem. po minięciu nowego mostu skręcasz w prawo na pierwszym rondzie, a na kolejnym rondzie w lewo trzecim zjazdem i jestes na trasie z centrum Ptuja.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 02.08.2012 16:24

ruwado napisał(a):...
Można też dostać sie z trasy nowym mostem do trasy starym mostem. po minięciu nowego mostu skręcasz w prawo na pierwszym rondzie, a na kolejnym rondzie w lewo trzecim zjazdem i jestes na trasie z centrum Ptuja.

Ale... o co chodzi? :)

Gdybym tamtędy nie jeździł, to po przeczytaniu tej odpowiedzi byłbym nieco... hmm...skołowany :wink:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 02.08.2012 17:05

Chodzi o przejazd przez Ptuj. tu na forum sa gdzieś rasy (opisane plus filmiki). Można jechać prosto prez cały Ptuj, aż do centrum (przez stary most) albo na pierwszych światłach w Ptuju skręcić w lewo za znakami na Zagreb - to jest trasa przez nowy most.

Można się dostać po jeździe trasą na nowy most (za mostem te dwa ronda co opisałem) do drogi przez centrum Ptuja (ze starego mostu) - wtedy jedzie się równolegle do trasy na Macelj i widać czy na tej drodze samochody jada, czy jest już korek.

Ponieważ znam to już na pamięć, może poleciałem za bardzo na skróty.
Aga2209
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga2209 » 13.08.2012 09:16

Dzień dobry! :)
Przeczytałam kilka ostatnich stron tego wątku i mam mały mętlik w głowie co do objazdu słoweńskiej autostrady...
W nocy z czwartku na piątek (16/17.08) wybieram się do Pakostane. Do tej pory jeżdżąc do Cro zawsze objeżdżaliśmy autostradę standardową trasą Mureck-Lenart-Ptuj. Jednak dziś przeglądając Google Map zaczęłam się zastanawiać nad takim wariantem trasy: http://goo.gl/maps/TRCLg
(proszę się nie czepiać punktów A i B ;) ustawiłam tak bo było mi wygodniej manewrować punktami ;) )
Czy jakaś dobra dusza na tym forum mogłaby mi powiedzieć czy jest sens kombinować? Trochę obawiamy się peletonu samochodów na trasie przez Lenart. Będę wdzięczna za odpowiedź :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.08.2012 09:23

Można tak jechać, tylko nie wiem czy jest większy sens. Na "zwykłym" objeździe peletonu nie powinno być, a trasa Mu - Le - Pt jednak jest prostsza ;)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.08.2012 11:31

Nie ma sensu i nie można :!: :!:

Rondo "Pesnica" pod Mariborem (to duże pod autostradą) jest płatne - przynajmniej według słoweńskiej policji, a wbrew zdrowemu rozsądkowi. Już niejeden dostał tam spory mandat za brak winiety.

Musiałabyś to rondo ominąć - z prawej, lokalnymi.
Aga2209
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga2209 » 13.08.2012 16:01

Hmm dziękuję bardzo za odpowiedzi. Objazd przez Maribor dałby nam pewnie maksymalnie kilka lub kilkanaście minut przewagi, więc faktycznie nie warto ryzykować spotkania ze słoweńską policją :) Poza tym, mam nadzieję, że noc czwartkowo-piątkowa nie jest tak popularna na wyjazd do Chorwacji i nie będzie większych utrudnień w ruchu :)
Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze!
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 14.08.2012 18:05

ja tez jade 16 wieczorem i tez z wrocka :D
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 15.08.2012 08:46

Ja też ruszam objazdem nocą. W zeszłym roku jechałem na żywca ok 1 w nocy – zwolniłem po zjeździe i po 3 minutach pędził „pepik” na złamanie karku więc się go czepiłem – z powrotem to samo . Swoją drogą zastanowić się należy dlaczego przyjaciele z południa na widok auta z PL jadącego za nimi gnają na złamanie karku.
grzess69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzess69 » 15.08.2012 18:39

CZy można ufać temu wyjazdowi na A4 w Słowenii w Ptuj - prosto z nowego mostu?

Bo mapa targeo.pl pokazuje że kawłek się jedzie po autostradzie

i czy słoweńska policja nie może mnie tam dopaść??

Ja ustawiłem trasę przez stary most i przejazd przez ulicę Lancova Vas i wyjazd na drogę 9;E59 w Trżcu.
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 15.08.2012 19:16

grzess69 napisał(a):CZy można ufać temu wyjazdowi na A4 w Słowenii w Ptuj - prosto z nowego mostu?

Ja ustawiłem trasę przez stary most i przejazd przez ulicę Lancova Vas i wyjazd na drogę 9;E59 w Trżcu.

Możesz ufać od tego momentu Autostrada jest bez płatna tak więc można śmigać :) żadna Policja nic ci nie zrobi .
Wszyscy co omijają A w Słowenii tędy śmigają :)
wermar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wermar » 15.08.2012 19:23

grzess69 napisał(a):CZy można ufać temu wyjazdowi na A4 w Słowenii w Ptuj - prosto z nowego mostu?

JA też tak sobie wydrukowałem ale tu wszyscy twierdzą że ten kawałek,coś tak z 200 m jest bezpłatny,a więc można lecieć
Aga2209
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga2209 » 15.08.2012 20:04

wermar napisał(a):ja tez jade 16 wieczorem i tez z wrocka :D

wermar może się spotkamy w takim razie :) lecimy na 3 auta, w tym dwa na rejestracjach DOA :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

WINIETY w Słowenii - strona 141
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone